måndag 26 maj 2008

Ja! Bra förslag!

Retorik ska fan inte bara vara något för "makteliten" - att inte kunna tala för sig sabbar ju hela livet.

7 kommentarer:

30-nånting sa...

Verkligen! Det här ämnet är det enda jag har varit lite avis på jänkarna för. Det är alldeles för många som tycker att det värsta som finns är att tala inför folk.

Amanda sa...

Absolut.
Pyssla lite med drama kan ju hjälpa dock. Jag gjorde det som tillval i högstadiet istället för tyska/franska (fast mina föräldrar blev gaaalna) men jag har haft väldig nytta av det.

Anonym sa...

Håller definitivt föregående talare - jänkarna har fattat grejjen med just detta.
I och med att jag pluggade latin på gymnasiet så fick jag en hel del matnyttig retorik redan då. Huvudet knökades fullt av de gamla retorikerna och deras upplägg, men oj så nyttiga deras tips har varit!

/tutt

Amanda sa...

>men oj så nyttiga deras tips har varit!

Kan du ge oss Topp-Tre please?

Anonym sa...

Tutts topp TRE retoriktips x 2 (hade problem att välja)

1. Känn din publik - genom att känna publiken är det lättare att ta fram exempel som roar dem/får dem att lyssna och därmed också övertyga dem.

2. Ta upp det negativa med ditt case först, liksom för att röja undan frågor om det, som att du redan tänkt igenom de negativa aspekterna men avfärdat dem, och sen kommer du med:

3. Lösningen - gärna tre starka argument där du bevisar och bekräftar varför din idé/teori/produkt är en vinnare.

4. Börja gärna med en lättsam/rolig anekdot/exempel för att vinna publiken och få dem att känna sig väl till mods.

5. Sammanfatta kort och snyggt, och tänk på hur du står med kroppen, särskilt vid avslutet. Båda fötterna i marken, inte vela iväg med kroppsspråket.

6. Retoriska frågor är bra att stoppa in lite här och var - det övertygar bättre när publiken får svara tyst i sitt "hövve" istället för att får allt levererat. (Skriv inte folk på näsan).

Amanda sa...

Bra!

Jag kör gärna stödord på snygga programledar-kort (om jag hinner) men helst inget manus. Finns det nåt tråkigare än att lyssna på en talare som bara tittar ner i sina papper?

Anonym sa...

Programledarkort är JÄTTEBRA! Särskilt om man ska hålla tal på fina festen eller bröllopet, inte vill man då stå där och kladda med ett viket A4, och tappa bort sig med vart man är i länga texten...