fredag 7 augusti 2009

Fjärilen vet.

Fjärilen håller en särställning bland insekter jag finner creepy.

Okej, vi har andra. Vi har Herr Tvestjärt; hälften slinkig pansarrobot i miniformat, hälften nypklor, 100% djurens Michael Myers eftersom den jäveln aldrig DÖR. Minne från barndomens husvagn: Mamma ska laga frukost och drar pluggen ur diskbänkshålet och en parad av tvestjärtar väller upp. Insekter i klumpar, till synes med en kollektiv agenda att springa mot henne, upp på henne, in i armhålorna och över halsen och nypas. I panik häller mamma hett vatten ner i hålet, över armén av tvestjärtar som suttit hela natten i röret och väntat.
Dör tvestjärtarna? Stannar dom upp? Nej. Dom tappar bara sin svarta oljiga färg.

Vi har vidare fröken Nyckelpiga, aka Foxy Knoxy. En söt psykopat med ett hemligt vapen; en extremt potent giftkörtel mellan benen. Fallen en nyckelpiga i ditt vattenglas, hjälp den upp, låt den torka vingarna mellan fjunen på din arm och placera den hjälpsamma lilla pärlan på en rosenbuske med lus. Drick Inte Vattnet. Om du inte vill fontänkräkas som en brandspruta tjugo sekunder senare.

Men fjärilen alltså. Fjärilen. Fy fan. Fjärilen är iskall. Fjärilen har ett högre medvetande. För fjärilen Hittar Alltid Ut. Inte som en puckad spyfluga eller nervig spindel eller klumpig skalbagge. Fjärilen vet vad som är ett stängt fönster och vad som är en centimeterbred glipa i balkongdörren utan att behöva flyga närmare och undersöka eller tänka till. Vidare vet den alltid smartaste vägen. Fjärilen hör hemma i X-men. Snygg, övernaturlig och fördömd. Man kan aldrig helt älska en fjäril. Man kan bländas av vingarnas skönhet en stund men man kan aldrig glömma det vidriga monstret där i mitten när man en gång sett det.

5 kommentarer:

Yvonne sa...

Hahaha! Vi borde starta en grupp: "Vi som är rädda för fjärilar" Vi är många, vi är rädda! Insekter är intressanta - betraktade genom en kameralins ;) annars får de gärna hålla sig på avstånd. (fast spindlar gillar jag). Det dära nyckelpigevattnet, det lät som nåt självupplevt?! :S Kackerlackor är snäppet värre än tvestjärtar, fast inte lika vanliga (än...) Ha de gôtt! Varmt? Det är det hääääär :-)

Amanda sa...

A-ha, vi är alltså många? Nyckelpige-grejen = upplevd av nära vän, tillika kognitiv vetenskapsman. Mkt obehagligt.
xx

30-nånting sa...

Min värsting är Trollsländan. Som en raket kör den rakt på och bryr sig inte om vem som kommer i dess väg.

Huvvaligen!

Amanda sa...

Ja! Trollsländan är en zombie; stor och dum och lite... vass, på nåt sätt?

Sara sa...

Hej, jag undrar var du hittat bilden på den svarta fjärilen? Vilken hemsida var det på? Det skulle verkligen underlätta om du visste det.

Tack på förhand.
Ha en bra dag
Mvh Sara