måndag 17 augusti 2009

"Hjälp din barnbok att glittra."

"Problemet med många inskickade barnboksförslag vi får är att de inte 'står ut' på något sätt alls. De saknar ett 'glitter' som är svårt att definera."
Stephanie Owens Lurie, förläggare.

Lite matnyttiga råd här.
Mycket är självklart förstås - men inte om man inte tänkt på't.

För mig handlar det där 'glittret' om när någon hittat en spännande dynamik mellan det konventionella och en oväntad infallsvinkel. Här är två heta unga författare/illustratörer - nej barnboksmakare vill jag säga - som är duktiga på det och som jag inspireras av just nu.
Spana in!

6 kommentarer:

Arild sa...

Oooh ja! Oliver J gör så coola bilder! Hittade honom på amazon.com och köpte alla hans böcker på studs. Mycket inspirerande.

Amanda sa...

Yess!! Jobbar just nu med kvinnan som "upptäckte" honom, han var en av de få som fiskades upp ur "slaskhögen" på Harper Collins det året. Han hade skickat in sitt examensarbete helt enkelt, en helt underbar handmålad och handgjord pytteliten bok, utan ord om jag fattat rätt. Efter redigering kom det att bli den om stjärnan tror jag.

Arild sa...

Visst är det "spännande" att såna guldkorn hamnar i papperskorgen?!
Vad säger det om Harper Collins urvalsmetoder? Stranger than fiction.
Och så kul att DU jobbar med kvinnan som upptäcker talanger :)
Måste kännas finfint.

Amanda sa...

Mmm. Tyvärr hamnar ALLT obeställt barnboksmaterial i 'slaskhögen' hos ALLA brittiska förlag numera. Så det gäller att stå ut!
Detta gäller alltså endast barnboksidéer - alla vuxenmanus går rakt i papperskorgen oöppnade, det finns inte ens en 'slaskhög'. Man läser bara manus som kommer in via agent. Agenterna är de nya portvakterna som kvalitetskollar och gallrar (=läser första sidan, mer om det verkar bra) och hoppfulla skribenter sänder numera sina manus till en agent och hoppas bli 'antagen' av en sådan - inte till ett förlag.

Arild sa...

Jösses! Snacka om att försöka ta sig genom nålsögat. Men t o m Astrid refuserades ju ett par ggr innan pärleporten öppnade sig. Att inte ge upp; det är väl det som är ledtråden i denna gåta.

Amanda sa...

Exakt. Sedan tror jag det låter mer dramatiskt än vad det är - "förlagen öppnar inte ens manus längre" - i stället är det ju en ny yrkesroll - den brittiska agenten - som tillkommit som en mellanhand. Vill understryka att svenska agenter inte fungerar riktigt som de brittiska!