tisdag 25 augusti 2009

Lite vanlig jävla vardags-sexism.

Ena grannen har en trettonårig flicka. På andra sidan har vi en femtonårig pojke. Pojken ska snart få ett litet syskon. Både tjejen och killen har visat lite milt intresse för vår bebis, vinkat och gullat någon gång sådär.

E, om flickan:
"Haha, hon kommer ju snart kunna kratta in sina pengar."
(Ie, hon kommer att göra kometkarriär som barnvakt.)

Jag höll med och skrattade. Sen slog det mig - flera dagar efteråt faktiskt: Varför tänker vi inte på pojken som potentiell barnvakt? Varför är det så otänkbart att tanken inte ens fladdrar in i skallarna? Han verkar rejäl och bra, har initiativförmåga, jobbar i trädgården, har egna FF-fester utan alkohol varje månad då han lagar mat själv på grillen åt 10 kompisar och de sitter och pratar och skrattar i trädgården till 21.30.

VARFÖR?

18 kommentarer:

Arild sa...

Ja, varför? Men bra att du reflekterade överhuvudtaget, eller hur? Jag har en väninna med två killar, 6 och 9 år. De har en barnpassarpojke, 14 år, som är alldeles lysande! Han hämtar bojsen på skolan och de har jättekul ihop. Måste ju vara mycket (?) bättre med en kille som passar killar. Tjejer KAN vara lite för stillsamma och ... tjejiga för att passa småkillar.
Tycker jag.

Amanda sa...

Exakt? Jag har ju alltid sagt att jag vill ha barnpojke och inte barnflicka om det skulle komma på tal (ganska osannolikt men eftersom barnomsorgen inte är subventionerad här så skulle det kunna vara ett reellt alternativ). Och jag har själv manliga vänner som extraknäckt, precis som du säger, i tonåren. Så varför? KAN det bero på att vi står lite närmare flickans föräldrar och att DE visat mer intresse för vår bebis än pojkens? Och att vi vet att det i förlängningen ju är de som skulle vara barnvakterna om vi anliter flickan? Kan det vara så enkelt?

Amanda sa...

OBS: Vill påpeka att jag skulle vilja ha barnpojke snarare än -flicka eftersom de (ofta) är fysiskt starkare och jag skulle vilja ha dem till att handla och städa lite också. Oavsett om vi hade fått en son eller dotter. Dessutom är kvinnor så överrepresenterade i små barns liv i det här landet ändå.

Anna sa...

Jag tror ni hade tänkt på tjejen som barnvakt även om ni inte känt deras föräldrar bättre. Vana bara. Och det är inte konstigt! Hur många barnflickor har man hört talas om kontra hur många barnpojkar.

Men de är ju bra att man ifrågasätter sina idéer och inte bara halkar runt.

Anna sa...

Jag tror ni hade tänkt på tjejen som barnvakt även om ni inte känt deras föräldrar bättre. Vana bara. Och det är inte konstigt! Hur många barnflickor har man hört talas om kontra hur många barnpojkar.

Men de är ju bra att man ifrågasätter sina idéer och inte bara halkar runt.

Sofia sa...

Jag gjorde precis samma sak häromdan, fràgade grannfrun om hon kunde passa mina barn medan jag stack till banken, hon svarade att hon tyvärr skulle vara borta dà... Sedan skrattade hon och sa "men min man är ju hemma"
Och jag skrattade tillbaka och sa att Nä det blir nog lite mycket för honom med FEM barn (de har tre själva). Oerhört korkat.

Anonym sa...

Men om tjejen är stark då? Vi har goda vänner (numera grannar) vars son tidigt hade ett slag huvudansvar för våra barn när de var hemma hos familjen. Han är jättesocial och omtänksam. Jag tycker att det handlar mer om personliga egenskaper hur lämpad man är - än kön.

Jessica

En Lisa sa...

Arild: "Måste ju vara mycket bättre med en kille som passar killar" men HALLÅ då är vi ju fortfarande fast i det "gamla tänket".
Killar KAN vara lite för slarviga och ointresserade och... killiga för att passa småtjejer. No?

Arild sa...

Till En Lisa: Jo, förlåt... man SKA icke generalisera! Men du noterade väl frågetecknet, det indikerade att jag egentligen inte menade det jag skrev till 100%, yes? Det hänger självklart på personen ifråga, inte könet.
Men jag är iallafall glad att min 6-åring har fått en manlig assistent, då hans dagis var totalt renons på män. Identifikation å sånt där. Och därmed inte sagt att det är ngt fel med kvinnor. Rätt person på rätt plats etc.

Amanda sa...

Mmm, intressant. Själv är jag helt röten av fördommar på insidan. Här är mina värsta:

1) Alla judar får nobelpriset förr eller senare.
2) Man ska passa sig för skådespelare. Dom bara äter upp allt. Sedan ligger dom med alla.
3) Småflickor med slöja är sämre på att spela fotboll är småflickor med slöja.
4) Pojkar är 10 gånger mer värda än flickor.
5) Jag mår dåligt om jag inte har nåt råååsa på mig varje dag. Och lite SNYGGT omkring mig.

Yvonne sa...

Hm, 2:an lät som spindelhonor, äter upp eller ligger med. Ibland samtidigt. Och RÅSA som är så snyggt. Skulle jag nog tycka om jag vore kille också! Men visst är det alldeles för lätt att halka in i det kollektiva tänkandet...

Ordverifieringen idag: ORMISM..hm.?

Anonym sa...

Fler fördomar:

1) Svartmuskiga män som inte pratar svenska säger BARA snuskiga kommentarer om en när man går förbi.
2) Långa män KAN bara inte avra snygga nakna.
3) Mäns ord väger tyngre än kvinnors.
4) Kvinnor gillar egentligen inte varandra. De bara låtsas.
5) När mitt hår är lite för skitigt är jag 100 gånger fulare.

/TUTT

Borntoknit sa...

I somras hade min man hand om våra två barn och barnens tre kusiner i nästan en vecka ensam.
Han hade frivilligt erbjudit sig att ha alla fem i åldrarna fem till elva år ute på landet.

Gissa om många tyckte att han var fantastisk. Och det tyckte jag också att han var, för det var ingen semester precis.

Men jag undrar om en kvinna hade blivit lika helgonförklarad för att hon tog hand om fem barn ensam? Det var förstås en del som ojade sig också och undrade om han skulle klara det.

Amanda sa...

Yvonne, hihi, ja jag undrar vad allas vår Suziluz skulle säga om no 2...

Tutt, "1) Svartmuskiga män som inte pratar svenska säger BARA snuskiga kommentarer om en när man går förbi."

Stämmer. På maaaken. Det där med om långa män kan se bra ut nakna får vi ta med Anna, hon har ju jävulskt bra smak.

Borntoknit, precis! Fast å andra sidan tokhyllar man ju gärna kvinnor som blir brandmän eller går långt inom politik eller näringsliv...

Anna sa...

Jo väldigt snygga. Om de knäar lite.

Amanda sa...

hahaha
nu fick jag en fin bild där

En Lisa sa...

Arild: Apology accepted ;)

Amanda sa...

Bra att vi kan bolla tankar på en trevlig nivå utan att mesa!