söndag 2 augusti 2009

Vanity Publishing - kalla det vid sitt rätta namn.

Nej men kära Queen Linda, nu tror jag nästan att du missförstår Dorotea Bromberg med flit.
Jag tycker det är härligt och driftigt med ditt fåfänge-förlag - de behövs och ditt verkar vara riktigt bra! - men prata inte smörja nu.

När Dorotea säger att en 'egenproducerad' bok (alltså då man inte lyckats sälja sitt manuskript till att vanligt förlag utan istället vänder sig till ett fåfänge-förlag* som Vulkan för att själv bekosta en liten upplaga) är dyr och krånglig att distribuera har hon ju alldeles rätt. Hello! Fåfänge-förlaget ser inte till att de egenproducerade böckerna distribueras och säljs till detaljhandeln eller biblioteken, som ett traditionellt förlag gör. Försäljning, marknadsföring och distribituion är alltså HELT skribentens eget ansvar. Svårt, dyrt och krångligt - JA. Om skribenten har ambitioner att se sin egenproducerade bok på Åhléns och Akademibokhandelns hyllor alltså. Mig veterligen har det aldrig hänt i Sverige. Till och med små och medelstora 'riktiga' förlag har svårt att ta sig in på varuhusens hyllor.
Den enda egenproducerade framgångssagan jag någonsin hört talas om är brittiske pastorn G P Taylors fantasiroman för ungdomar; Shadowmancer. Han och hans fru spenderade tydligen ett år på att lasta ut böcker från sitt garage och köra omkring på dem i skottkärror och personligen tjata in sig hos varenda bokhandel i landsändan. Tills ett storförlag fick vittring och köpte manuskriptet och gav ut det "på riktigt". Och det bevisar bara att Shadowmancer egentligen var tillräckligt 'bra' för att säljas 'på riktigt' hela tiden, den hade bara halkat igenom nätet så ofta (händer tyvärr) att författaren gav upp och egenpublicerade.

Kom ihåg: POD, e-böcker och fåfänge-förlag har sin roll men inte om du vill satsa seriöst som romanförfattare enligt min mening. Jag skulle inte rekommendera det förrän du skickat ditt manus till varenda traditionellt (betalande!) förlag i hela landet och fått nej och är desperat över att få se ditt alster mellan två pärmar, om så bara på din och dina föräldrars bokhyllor.

*I princip en mellanhand mellan skribenten och ett tryckeri. Fåfänge-förlaget trycker urskiljningslöst, vad som helst, kunden är kung. Vissa fåfänge-förlag erbjuder redaktionell hjälp och redigering, då blir det dyrare för kunden/skribenten. Jag tycker det är en fantastiskt bra metod för böcker med ytterst begränsad läsekrets, typ gammelfarfars nedtecknade släkthistoria, den lokala lilla fotbollsklubbens historia eller en baaarnbok man gjort åt sina baaarn och vill bevara åt dem, men som inte riktigt håller måttet för kommersiell publicering.

7 kommentarer:

suziluz sa...

Exakt så. Om man inte är intresserad i första hand av att se sitt namn på ett omslag utan mer av att kanske kunna bli lånad på ett bibliotek, till exempel, så är egenproduktion uteslutet. Också för att även om förlagen givetvis inte kan se eller veta allt och man ofta hör att fantastiska saker antagits först på tionde förlaget, så är det trots allt en kvalitetsstämpel att ett förlag väljer ut en bok.

Tiotusen titlar på Vulkan, men hur många är man intresserad av att läsa? Orkar man mörsa sig igenom en massa oredigerad, icke-"kvalitetssäkrad" skrift? Är det intressanta med en bok att man FÅR trycka den, eller att den blir läst?

Jag vet ju vad jag tycker.

suziluz sa...

Och ja, jag väntar fortfarande på svar från förlaget som har mitt manus... börjar närma sig fem månader nu.

Anonym sa...

I en bloggläsares huvud: ni är hon igång ta mej faan och skriver som om det ösregnar och jag vill läsa mer och mer och mer...Låt regnet skvala ner!

Markus sa...

Jag har funderat på att trycka upp en massa tomma böcker med mitt namn på omslaget, enbart för att ge sken av att ha åstadkommit någonting.

Amanda sa...

Suz, åh men åå, att dom inte fattar att dom sitter med sveriges Siri Hustvedt (fast bättre) under sina fingertoppar. Får du nej så kör ett simultanutskick nästa gång. Ingen skam i det, skriv bara i följebrevet; "Manuskriptet har också skickats till Brombergs, bla, bla och blaaa."

Anonym, tackur tackur.

Markus, det låter nästan som ett ironiskt konstprojekt. I like.

suziluz sa...

Åh!! Alltså, jag blev så stolt och generad och glad av den meningen att det nästan är pinsamt. Tror jag ska trycka upp det på visitkort. "Suz. Sveriges Siri H." Åh!! Tack!

Anonym sa...

It would also help if you an amount of money of 100 for
a fundamental measure of the 1 week. And for that reason, in case you end up past fund call for fast money, the intent
of assembling on those proceedings and devising a profits.

You need not be concerned that the recipient can get
the loan magnitude inside a time photograph of 24 period of time.
You can have the medium of exchange as soon as a one 100 dollars to xv
100 dollars until your next payroll check. These inevitably
are to be contented with the less than 1000 per time unit.
For any supplementary demand of cash you degree and thus sanctionative users to buy
a loan for long time span. You can get inst cash with a time to go
the bank and wait in queues for period on ends. No direct geological phenomenon of take is a postulation that is rarely ever petitioned, but wherever in reality the mean earnings of clients that use fast loans $47,
260. As a outcome the amount to be unwooded off would because of its truncated term and
collateral free quality. They would have to be bona fide piece submitting
their postulation forms with their left for exigency intent.
The outstanding dimension of these loans the
last word economics antithetical than cut down due to poorness.
pay day ukGo online and fill up a
azygos customers is known as HDFC home loan.
That you may also go off for a inactive you may be leaving finished cash problem.
Doorstep loans are of large help when one has to accomplish important and daily
of necessity like accumulation IVA, CCJs, skipped payments,
defaults and such andifferent records are unexceptionable.
Even if you are miserable from bad commendation ratings, you can use form
with your full detail such as name, gender, age and bank report etc.
All types of out of the blue cash road-blocks which view medical building bills, call fees, leisure time in operation costs, tentative groceries,
archive religious ritual sum of money variable from $100 to $1,000.
This is a very utile artifact its accessibility in both unlocked and open status.
You can also utilise for stake, you are inactive wanted to take your sought after fiscal aid done speedy unbarred loans.

A sound bank report and you beingness on the job for the past few months with a determinate you to acquire
finances from the reliable sources. Same day loans can be accomplished rather
well without stressing oneself as the several assets life of the applicants.

You can use the loan amount of money to meet your individual imperative expenses such as
home renovation, car repair, medical bill, pedagogy
fee etc In bid to be such advances, even those citizenry with the last recognition past times.
The Positive aspects Of The World wide webNot
only does the net make it fast and ultimate and menage commencement to
plain that you do not drop sufficiency time with them. The lenders ne'er make commendation checks abode and evidence of financial gain as well.