söndag 13 september 2009

Idag tänker jag på Daisy och Violet.

De siamesiska tvillingflickorna Hilton som föddes i Brighton 1908 av en ensam 21-årig cocktailservitris. Mammans chef/hyresvärdinna och, lite otippat barnmorska (man anar att det hela var något av en överraskning - och hur fan kunde en lekman leverera sammanväxta bebisar så att de + mamman överlevde?), "adopterade" flickorna efter bara någon vecka.

Hon och hennes karl såg stora dollartecken glittra i tvillingarnas ögon.
Daisy och Violet behandlades som skit under hela sin barndom och kom tidigt in i freakshow-svängen. Systrarna är med i filmen Freaks och verkar faktiskt ha haft varsitt kärleksliv i perioder, men de såg aldrig något av pengarna de drog in. De dog av Hong Kong-influensan helt utblottade och övergivna av sin turnémanager i USA 1969.

Tydligen dog Violet fyra dagar efter Daisy, och det är mest det jag tänker på. Violets sista fyra ensamma dagar. Med Daisys lik på sin kropp, i sin kropp. Spred sig gravkylan eller höll Violet sin syster varm?
Efter tre dagar börjag en död kropp dofta som violer.

6 kommentarer:

TUTT sa...

Vilka öden. Daisy och Violoet, och de där sista dagarna, man undrar ju - var de fruktansvärda och ångestladdade, var de fulla av närvaro och tacksamhet? Wow. Vilka liv, vilka öden.

Amanda sa...

Ja. Det låter ju som världens vackraste och sorgligaste och otäckaste roman eller pjäs men verkligheten trumfar som vanligt. Det finns tydligen en biografi om dem (på Random House) och klipp på Youtube om man vill veta mer.

Yvonne sa...

Har du läst Flickorna av Lori Lansen?http://www.bokia.se/flickorna-lori-lansens-9170026173/bok/9789170026171/
Himla bra! Det är en roman...men man skulle kunna tänka sig att det är en självbiografi...undrar om inte förf. har haft D&V som förebilder?

Amanda sa...

Nej det har jag inte! Bra tips.
(jag läser tyvärr alldeles för lite just nu)

30-nånting sa...

Otroligt fascinerande. Blir sugen på att veta mer, framför allt om de sista dagarna...

Amanda sa...

Sista dagarna vet man inte så mycket om. Mer än vad obduktionen sa; att Violet dog 2 - 4 dagar efter systern. De levde då ensamma i North Carolina, på allmosor från en lokal kyrkogrupp + jobbade lite i en livsmedelsbutik. Men när de blev krassliga och inte kom till jobbet på flera dagar ringde deras chef polisen som tog sig in i bostaden och fann dem döda.