tisdag 27 oktober 2009

Ett skrämmande och intressant extremfall

på någon som fått hybris och nojor och snöat in på allt runt-omkring-tjafs och hur-går-det-verkligen-till-i-branschen-funderingar i stället för att helt enkelt fokusera på att PRODUCERA och SÄLJA IN BRA GREJER.

Rätt vanligt faktiskt. Vad som helst för att slippa testa sin grej ute i den stora världen liksom. Fast kanske inte så här maniskt.

P.S. Har aldrig hört talas om någon som råkat ut för det som frågeställaren fasar för. Aldrig.

P.P.S. En insidergrej om det där med en "tänkt serie": Jättebra baktanke. Men. Få förlag skriver kontrakt på en hel bokserie förrän säljsiffrorna för första boken kommit in - och är goda. Alltså är det ett krav att den första boken också kan "stå själv". Man ska inte försöka springa innan man lärt sig gå. Men allt detta kan man diskutera på ett fint och flexibelt vis med sin förläggare när den tiden kommer. Så att dom vet att man har lite visioner i alla fall.

8 kommentarer:

Anna sa...

Men gud så pinsamt. Jag tror man gör sig själv en otjänst om man tvingar förläggaren att skriva på ett sekretessavtal och att svära på sin mammas graaav innan man visar sitt alster.Eller?

Amanda sa...

Ingen förläggare skulle ens flirta med tanken att diskutera vidare med en upphovsman som är så paranoid och har så uppblåsta tankar om sig själv. Man skulle tänka "ko-ko" och förpassa rubb och stubb till det runda arkivet.

Däremot är ALLA seriösa förlag och minsta springpojke som jobbar där mycket noga med sekretessen och att man behandlar inskickat material proffsigt, trots att man kan skoja och kalla obeställt material för "slaskhögen" och så vidare. Det är både en hederssak och ett måste för vilken seriös affärsverksamhet som helst.

En Lisa sa...

Nu är jag elak, men om man fortfarande inte lärt sig vikten av kommatering och sär skvier hejvilt kanske chanserna att få en bok utgiven inte är så stora.

En Lisa sa...

Och jag kan itne skjiva som ni just fick bevis för. Men så försöker jag heller inte få en bok utgiven.

Amanda sa...

Mijaou, mijaou, ett fat mjölk till Lisa!

(you're so good when you're bad)

Yvonne sa...

Det var inte ert vinval jag menade...utan vårt (sambons) Abadia Raimat, riktigt jäkla survin var det (och dyrt också) Tanniner, sa du? Det var nog bara tanniner i detta...Och livet som är för kort för ett dåligt vin :'(
(ett gott däremot är Gran Feudo..)
Nu kanske jag skulle läsa din länk också ;) Jag blev lite ivrig i kommateringen, nej, kommenteringen menar jag ju :D

Micke sa...

Hur många ex har Styggelsen sålt?

Amanda sa...

Yvonne, då hade vi otur båda två då!

Micke, vet inte exakt, i runda slängar knappt hälften av första upplagan tror jag. Man brukar få royaltyrapport + sin andel en gång om året. Men eftersom det är från ett litet förlag och nästan ingen av de stora butikskedjorna ville distribuera boken (Akademibokhandeln 4 ex!!) är jag mycket nöjd och hoppas verkligen att jag får bli utgiven igen.