tisdag 13 oktober 2009

Jag har ingen mentor men

i London finns en skön kvinna som heter Fig Taylor. Hon vet allt om illustratörer och håller mycket föredrag till sådana. Man kan också betala en slant för en privat konsultation.

Under mitt första Fig-föredrag antecknade jag så att jag fick blåsa på långfingret. Sen gjorde jag precis som hon hade sagt.
Något år senare kom hon ner och hade gratis "portfolio-läkarstuga" på det månatliga mötet med Brighton Illustrators Group. Det är väldigt läskigt; man visar Fig sin portfolio inför alla andra och så säger hon exakt var man är fel ute, vad man ska plocka bort, vad som känns föråldrat och vilken typ av teckningar man ska skapa och lägga till.
För förläggare, tidningsredaktörer och designers tittar på illustratörportfolios hela hela tiden (mest online). De vill inget annat än att anlita lämpliga nya illustratörer. Därför är det superviktigt hur man säljer sig själv.


"Hej", sa jag till Fig. "För ett år sedan hörde jag ett föredrag av dig. Och jag har gjort precis allt som du sa."
"Hjälp", sa Fig. "Har du kommit för att döda mig?"
"Nä", sa jag. "Ville bara säga tack. För det funkade. Jag har fått lite småjobb."
Hon bläddrade bland pappersutskrifterna från min portfolio.
"Fina karakteriseringar", sa hon. "Inte mycket att tillägga här faktiskt. Bara en tidsfråga innan du får ett stort uppdrag tror jag. Lite mer bakgrunder kanske. Behöver ju inte va så jobbigt du vet. Ett fotografi från en katalog som du trixar lite med och lägger in på datorn rent av."

En och en halv vecka senare ringde min blivande redaktör från Random House out-of-the-blue och hade upptäckt mig på Brighton Illustrators Groups hemsida (jag har en folio på AOI också) och ville jobba med mig.

Figs bästa råd:
-Ha en enhetlig genomtänkt folio som ekar av din särart, även om det är få bilder. Vilken slags illustratör vill du vara? Nybörjarmisstaget no 1 är att vilja visa att man kan lite av allt; "Kolla jag kan måla akvarell, och här är en halvtaskig blyertsstudie, och här är ett sagotroll som inte gör någonting alls på en vit bakgrund som jag slängde ihop på en halv dag."
-Ha aldrig något i folion som inte talar för sig själv; som behöver förklaras.
-Ha aldrig något i folion i en stil du inte känner för att jobba i. För rätt vad det är kanske du får i uppdrag att illustrera en hel fucking Barnens Bibel i den stilen.
- Ha alltid (om du vill jobba med barnböcker) illosar med barn och djur med dynamiskt kroppspråk; som GÖR något; cyklar eller leker i skid/pulkabacke.
- Ha alltid (om du vill jobba med barnböcker) en eller två W O W-bilder med noga uttänkt komposition, mycket färg och bakgrund (om än enkelt gjord - det ser bara amatörmässigt ut att överjobba en bakgrund om det inte är din styrka). I e barn och/eller djur som GÖR något - i en djungel! På ett sjörövarskepp! Ett tivoli!
- Tre arbetsdagar är max vad jag personligen skulle spendera på en riktigt fin stor bild med mycket detaljer. Hur snabb/långsam är du? Skulle du kunna färdigställa en hel barnbok på åtta-tio veckor i din nuvarande livssituation? Tänk lite på sånt.

6 kommentarer:

Speja sa...

Tack, det här gillade jag att läsa om trots att jag inte är blivande illustratör. Råd som tar avstamp från egna upplevelser.

Amanda sa...

Kul!

En Lisa sa...

Jag blir inspirerad av att läas det här även om jag har fast jobb och "bara" skriver.
Verkar jobbigt det där med portfolio...Fast kul!

Amanda sa...

Nja, det är inte så jobbigt, det är ju typ det enda man har att göra som ny. Kul att utforma hur man vill sälja sig (med påhittade uppgifter) liksom.
Sen när man väl har fått in lite uppdrag använder man ju dom. Fast då är man ofta busy och förhoppningsvis "in the loop" med etablerade uppdragsgivare så det kan bli si-och-så med att hinna med uppdateringen...

Marie sa...

Åh vad roligt! Tänk om man kunde måla bra:) och bodde i London... och var lite bättre på Photoshop. Kanske hade det kunnat vara min grej också då:) i en dröm.

Amanda sa...

Fast man behöver ju inte bo i London... Och jag kan VERKLIGEN inte måla.
"Fast det hjälper att vara illustratör om man faktiskt kan teckna lite", som Fig säger.