onsdag 7 oktober 2009

Känner mig helt antik

när jag säger detta men det går nog knappast att föreställa sig hur svältfödda vi tidiga 70-talsungar var på cuteness, fräna saker och glamour om man inte var med själv.

Fatta att vi spelade av den där teveshowen Caråla gjorde med John (Jan?) Teigen, där dom sjöng Hey Hey Cora utklädda till gamla och hon hade lejonslingor och mycket råsa på sig (som jag minns) och hon ramlade i en trappa som ett skämt och dom spexade i olika sketcher och så. Och den där showen kollade vi på om och om och om igen tills våra föräldrar ville mörda oss. Vi trodde inte att det kunde bli bättre än så i livet liksom.

Sen minns jag också en liten broschyr jag fick out-of-the-blue i postlådan. Och det var konstigt för jag prenumererade inte på något och köpte aldrig något så hur hade dom min address? Det var i alla fall en hel sida med små plastdockor i olika outfits. Kläderna var gjorda av pärlor och man beställde docka + pärlor som ett pysselkit. Fantasidyrt och på engelska.
Little Red Riding Hood. Little Drummer Girl. Chrismas Girl. Cinderella. Little Bo Peep, med herdinnebahytt och stav och korg. Typ som på bilden men mycket finare dockor. Mer barbie-liknande. Säkert femtio olika.
Att jag inte slet ut den där broschyren med mina ögon. Jag satt och glodde i den och dagdrömde i vad som känns som fyra-fem år. Den värmde mig. Den fick hjärtat att banka fort.

Sen såg jag en sån där docka hemma hos en kompis, som prydnadssak. Fick inte röras. Tror hennes mamma hade pysslat ihop den. Det blev ett antiklimax. Dockan var större och klumpigare än jag hade trott och ingen av pärlorna var råsa utan bara röda. Och jag minns att jag tänkte
"Vad rika dom måste vara", och "varför valde inte mamman någon av de finare?"

8 kommentarer:

Yvonne sa...

Pärlpyssel på hög nivå, alltså! själv satt jag och snirklade ut långa garngrejer från en gammal trådrulle av trä...Det var innan pärlplattornas tid... (Förresten, Duvan var en Kråka...)

Amanda sa...

Åhå!

Sen minns jag också ett jättekonstigt pyssel där man satt och petade in zig-zag-klippta tygrutor med speciella spetsiga träpinnar i frigolitkransar och hjärtan. Fanns i skolans uppehållsrum. Blev rätt bra!

Karstensdotter sa...

Den hette "Carola så in i Norden" och jag såg den säkert tusen gånger på video när jag var mellan fem och sju eller så. De gjorde dolda kameran på Arlanda, och när Carola sjönh Tommy tycker om mig hade hon på sig en pastellfärgad storprickig klänning med "utstående" kjol och jag hade dödat för en likadan!

Sök på "Carola så in i norden" på youtube så hittar du lite nostalgiklipp! :-)

Amanda sa...

Ååååååå, ja så var det ju! Nu ska jag kolla, tack!

Amanda sa...

å, nu har jag kollat lite
*cringe cringe*

Bystig ung kvinna som hoppar hage i småflicksklänning, trallande; "Allt jag hört om kälek var en hemlighet. Jag är inte vuxen - men jag veeeet..."
Bäjby bäjby. Släng dig i väggen Britney.

Terése sa...

Jag kommer ihåg kransarna Amanda. Jag hade ett hjärta gjort av laxrosa och gråspräckel-mönstrade zig-zag-rutor. Som extra piff satt det en rosa tygblomma och en rosett av vita trådpärlor. Very snyggt!

Jag svältfödd no more. Jag tar igen allt med råge när jag handlar underbara saker till dottern. Det är så fukking kul. Jag ÄLSKAR att frossa med ögonen på leksaksaffärer och sen göra superfynd på loppis. Tex ett swajnigt dyrt Belville Winterwonderland sagoslott (nypris 795:-) för 40 spänn. Hon älskar det. Jag älskar det lite mer.

Och Caråla - VI VRÅÅÅLA! Jag var med i hennes fanclub (såklart). Har vaga minnen av det där klippet. Vissa saker kanske är bäst bortglömda...

Terése sa...

Ps. Är inte dockan på bilden otäckt lik dessa?

http://mellisplace.blogspot.com/2008/09/styggelsen.html

Amanda sa...

T, joooo, det är ju hon till högers syster! Eller... Crazy Twin?