söndag 1 november 2009

Hur uppstår såna där gatutrender?

Rullade just på mig ett par säckiga sockar och kom att tänka på en period på nittiotalet då alla tjejer gick i "fat socks". Jag vet för jag jobbade på ett ställe där vi sålde dom. Och folk var fan som galna. Vi sålde hundratals fat socks varje dag.
Bulliga, pösiga saker som man kasade ner i konstfulla korviga veck omkring vaderna. Såg ut som benvärmare typ och jag antar att det var något slags sportinspirerat mode.
Tokiga aerobicstävlingar var ofta på teve då, de var maniska och lite hypnotiska och gick på Eurosport. Utövarna hade färgglad lycra och stela smajl och skuttade omkring i formation till hajpad stompmusik och vräkte sig som akrobater från pungspräckande fame-hopp rakt ner i golvet där de gjorde snabba armhävningar med en arm.
Dom hade alltid fat socks.
Var fat socks snyggt? Var det smickrande på benen, enligt principen "stor-handväska-får-ägaren-att-se-mindre-ut"? Lite kanske.
Såg det lite fräscht och preppy ut sådär? Kanske.
I backspegeln är det lätt att förkasta fat socks och deras kusiner stringtrosorna med bred sportresår upptill, och de breda trikå-hårbanden, och cykelbyxorna, och de ribbade farfarströjorna. Fnysa och distansiera oss och ge dem löjets skimmer som vi alltid gör med våra gamla moden; "XX-talet var så fuuuult".

Men hur fan började det? Hur börjar såna där osannolika modeflugor? Vem var första tjejen liksom? Och hur många såg henne på stan och tänkte "såna sockar ser goa ut, jag gillar looken, såna vill jag också ha"? Och hur insåg tillverkare och inköpare att dom var tvugna att hoppa på trenden? Eller var det tvärt om; konsumenterna som hängde med i trenden för att produkten helt enkelt bara fanns?

Och hur störd är jag som funderar på sånt här? Lite kanske. Men klädkoder och folkrörelser och subkulturer intresserar mig.

10 kommentarer:

adrenalin sa...

Just fat socks funderar jag också på ibland. Vet inte hur trender uppstår, det får någon mer insatt klura på, men jag ville ha fatsocks för de fick benen att se jämntjocka ut, det var väldigt viktigt på den tiden. Ve och fasa att ha smala anklar liksom. Buffalo-dojjor, undrar jag över. Hur i helsike kunde de bli trendiga?

Yvonne sa...

Fat socks? Jag/vi kallade dem "fall down", och ja, jag hade såna ihop med axelvaddar och cykelbyxor (inte spräckelmönstriga, faktiskt inte!!)
Nu går ju folk(tjejer) omkring med "over-knee" och jag kommer på mig själv att vilja ha, mest för att det verkar varmt...
Jag tror att det är tillgången som styr...inte att man börjar efterfråga en viss sak...eller...det där är svårt!

Ordverifiering: WAYSOCC (visst låter det som nåra konstiga sockar ;)

Marie sa...

Kom de inte med Fame då? Jag älskade dem för att de dolde mina alldeles för spinkiga smalben.

Amanda sa...

Mmm, adrenalin, buffalopjucksen var väl Spice Girls förtjänst?

Yvonne, ja fall-down sa man ju också. Du har inget foto på dig själv i den outfiten ;o)

Marie, möjligt, fast Fame förknippar jag med tidigt 80-tal och detta var mitten på nittiotalet. Fast gympa/jazzdansmodet kommer ju och går hela tiden, American Apparel har ju mycket porriga leå-tarrrder och sånt just nu.

En Lisa sa...

Ahh.. fat socks alltså. har för miag att vi kallade dem USA-sockar. Gulligt! För mig var det precis samma anledning som adrenalin nämner. man ville att benen skulle se jämntjocka ut. Jag var otrolit spinkig men med USAsockar kunde man låtsas som att det dolde sig välsvarvade muskler därunder.

Amanda sa...

Intressant! Vi icke-spinkiga tyckte ju också om dem. Jag var verkligen gympingtjej på den tiden och jobbade i sportbutik (?! why x 2 ?!).

Alley Cat sa...

USA-sockarna minns jag väl och over-knee sockarna... Båda från nittiotalets mitt. Av någon anledning tycks bara over-knee sockarna ha kommit tillbaka igen. Fast tur är väl det!

På en skolavslutning i början av nittiotalet hade jag permanentat hår med snedlugg som var uppsprayad så att den stod rakt upp minst 8 cm ovanför pannan (väldigt snygg kontrast till de mjuka lockarna, vit lång-kavaj med axelvaddar, gult linne, pliserad multifärgad kjol, vita USA sockar och gula palladium skor. Det är nog ända gången i livet jag lyckats vara så RÄTT!!!

Amanda sa...

Å hej Alley Cat, du är tillbaka! Har undrat lite om du var OK och så.

ÅH det låter som om vi hade rätt liknande stil... Höhö. Fattar ej vad de plisserade kjolarna hade där å göra jag hade också. Det blev lite USA-marching-band-tamburmajor-cheerleader-porr-stuk över det hela. Najs.

Marie sa...

Du har nog rätt i att det inte var Fame, helt fel i tiden, ju. Konstigt hur barndomstiden smälter ihop ibland. Har ett nytt förslag: kanske Beverly Hills 90210??? Hade inte Brenda och Kelly och co dem?

Amanda sa...

Marie, JA det tror jag stämmer!

Själv gillade jag tokerierna på Melrose Place och hade även y-format halsband - precis som Allison och Amanda.