tisdag 17 november 2009

Illustrationer i skafferiet.

"Titta dig omkring - nästan allt i vår tillvaro är designat. Och bakom varje design finns en människa som har funderat på form och funktion", sa en klok Formlek till mig på gymnasiet.

Väldigt mycket saker omkring oss har illosar på sig också. Och texter.
Och det är folk som du och jag har jobbat fram alla illosar och texter. Det tänker jag på ibland.

Jag har aldrig gjort förpackningsdesign eller -illosar annat än väldigt blygsamt på min gymnasieutbildning: Den då überspecialiserade och tokpopulära Reklam- och Dekorationslinjen i Skara (numera 'mediaprogrammet' tror jag). Nån tänkt vinetikett. Nån tvålkartong bara.

Däremot har jag kollegor som via agent eller frilansuppdrag för reklambyrå jobbat med etiketter för bl a Waitrose (trevlig livsmedelskedjas) egna produkter, typ röda vinbärsgelén på fotot.
Och det var tydligen både välbetalt och smarrigt (!). För Waitrose tyckte att illustratören behövde få hem en stor korg med godsaker så att hon kunde provsmaka produkterna i fråga för att få inspiration...
(fan nu blev jag vrålhungrig)

13 kommentarer:

Malin, Costa Brava sa...

Jag gick en kurs med att göra förpackningar och alla möjliga saker som servetter, tepåsar och burkar... Det var jättekul. Synd att jag inte kan jobba med det, hade varit kul, men konkurrensen är ju så stor... precis som att bli författare. Jaja vad är väl en dag på slottet... :)

Amanda sa...

Visst är det kul!

Och väldigt osäkert och oregelbundet och trendkänsligt...
Hon som gjorde Waitrosgrejerna fick i alla fall två skapliga månadslöner tror jag, men ett sånt uppdrag får man ju inte varje år... Hon gör barnböcker och mycket tidningsuppdrag ("editorials") också.

TUTT sa...

Jag har ju fått den stora äran att sätta texterna på Hjordnäras produkter (ekologiskt mejeri utanför Hjo i Skaraborg) vilket känns väldigt kul - och så har jag satt texter på Familjen Dafgårds exklusiva rätter. Men designen har jag inte varit med och påverkat. Blir genast sugen att titta på förpackningsdesignen i mitt kylskåp nu. Tack för inspirationen!

Amanda sa...

Kul Tutt!
Ja det finns massor med 'osynliga' illustrationer omkring oss...

Skulle vara jättekul om du ville berätta lite om din kreativa process och arbetsmetod omkring detta med att "sätta text" på verkliga produkter!
Vi är många skrivande människor som är nyfikna på besläktade yrken tror jag.

adrenalin sa...

Min kompis mamma är pensionerad illustratör. Hon försörjde sig främst på att göra händer till manualer, händer som öppnar burkar, händer som monterar saker och så vidare...

Amanda sa...

Intressant adrenalin!
Japp, de som skulle göra en masters degree i illustration där jag pluggade tecknade mycket manualer minns jag... det ena dråpligare och svårare uppdraget än det andra:
Hur göra en kopp te? Hur knyta skor?

formlek sa...

Amanda har ett exklusivt och extremt bra minne. Kan berätta saker för mig, som jag själv upplevt/sagt - men glömt.
Kan tänka mig att du ser illosar nästan överallt!
Det vore verkligt intressant om Tutt hakade på och berättade lite mer om att sätta text.
Just nu formger mina sjuor tablettaskar förövrigt :-) (kommer på bildsalen.blogspot.com inom kort)

TUTT sa...

JA!
Självklart fångar jag med glädje bollen om den kreativa processen att sätta ord på verkliga produkter!

Läs mer på bloggen!
http://now.wordflow.se

Amanda sa...

Jippii, tack!

Marie sa...

Reklam och dekoration i Skara... den ville jag gå! Speciellt efter att ha varit där på inspirationsdag inför gymnasievalet. Kanske satt du där redan då och inspirerade? Sen blev jag så illa tvungen att gå en teoretisk linje, för att få en breeeedddd och kunna välja vad som helst senare, exempelvis lågavlönad lärare. Men jag är inte bitter, borde jag det?

En liten reflektion bara, tänk vad bara några ord kan sätta igång! Reklam och dekoration.

Amanda sa...

Kanske det Marie!
Jag gick -89 till -91 och "slängde bort mina fina betyg" på Rek och Dek (syons ord).
Fick alltså ta skeden i vacker hand och läsa in den där breeeda teoretiska kompetensen på komvux innan högskolan.
Men jag har aldrig ångrat det.

e sa...

Haha, här är en till som "slängt bort" bra betyg på RoD (fast i Uppsala). Syon blev upprörd och frågade om mamma och pappa verkligen visste vad jag tänkte söka - han blev något paff när jag sa att det var mamma som hittat linjen åt mig :-)

Jag har inte heller ångrat mig!

Marie sa...

Rek o dek, hihi... till -91 säger du, då var du uppenbarligen inte där när jag kikade, önskade och drömde våren -92, fast kanske dina alster;)