fredag 27 november 2009

Inför första advent.


Är ute på tant-galej så det blir radioskugga ett par dagar.

Tänkte dela med mig av min extremt skitnödiga julgransfilosofi och lite tips bara.
För jag är gammel dekoratör till råga på allt. Jag har julpyntat NK i Göteborg och vann Bästa Julskyltning redan under utbildningen. Det här färgar min smått sinnesrubbade syn på julgransklädningen förstås. Och där inget jag skäms över.
Förkasta eller ta till dig - båda är okej:

1) Granen är viktig för mig. Julens själva nav jämte maten. Granens uppgift är att förtrolla min familj, mina gäster och mig själv en gnutta. Helst ska den få folk att tappa andan. Le. Bli stilla och tindra och ta in helheten och detaljerna i flera minuter. Jag vill ha minst en halv dag på mig, ensam. Ser det som något av en julklapp till familjen från mig faktiskt.

2) Granklädning är inte en småbarnsaktivitet. Det är ingen "lek", det är inte "kul". Jag tycker man ska koppla loss granklädning från den slags förberedelser som mest är "härlig aktivitet/tradition" när de pågår. Göra marsipanfigurer är en klassiker i andra vågskålen: Jättemysigt, blir äckligt, ingen äter, gör absolut ingenting.
Elegant och maffig klädning av stor levande gran kräver planering, tid, omsorg, böktålighet, höga säkerhetsanspråk, trappstege, några hundringar varje år (innan man byggt upp olika kombinationer) och tååålamod. För mig är det lika befängt att små barn ska "hjälpa till" att klä granen som att de skulle "hjälpa till" med att tapetsera.

3) Välj julträd efter hem och planer. Litet hem eller stor sal? Ska ni mest vara borta över helgerna? Satsa på konstgjord bordsgran i vacker kruka så fall (se ovan) och klä den redan i början av månaden.

4) Investera i lååång slinga LED-belysning. Gran + heta billiga lampor = tragedi för granen och pengar i soporna enligt mig. Smålampor i mjukt vitt är min favvo. Tänk minst två-tre hundra lampor sisådär, speciellt om du kör bollgran på 1.80. Jag skojar inte. (Men de naturtrogna små elektriska "stearinljusen" på Martha Stewart-granarna ovan är också lovely, inte sant?)

6) Kom bort från tänket om att allt pynt ni äger måste "i" varje år. Titta över dina julgransdekorationer nån vecka innan du tänkt klä, fantisera om teman kring det du redan har och kosta kanske på dig några få nya "klenoder" som får inspirera årets gran. Låt vissa saker få vila. Köp på dig nya okrossbara baskulor, man har alltid färre än man tror. Många mindre kulor är bättre än stora, tunga pyntsaker. Skaffa också lite diskreta fina band eller snören att sätta i det pynt som saknar eller bara har kassa gamla sytrådar - du kommer att tacka dig själv. Supertunna mossgröna sidenband eller pappsnöre är min favvo: Lättjobbat och stjäl inte uppmärksamhet från ornamenten som mönstrade band kan göra.

7) Enhetligt = vackert. Jag gillar till exempel inte alls att blanda två helt olika slags ljusreflekterande material som inte känns besläktade; som halm och metalliskt glitter. Du fattar.
Växlande teman från år till år är superkul.
'Fest i torparstugan' med "äpplen", polkagriskäppar, halmpynt och "pepparkakor"?
'Popjul' med vit plastgran/sprayad natuuurlig och multifärgat bjärt pynt?
Eller 'drottningens juvelskrin' med pärlband och matta kulor i smaragdgrönt, antikguld och djuprosa?

Jag brukar tänka på mitt pynt i kategorierna "bakgrund"; 60%. Enkla ljusreflekterande saker som fyller ut. Exempel på det, om du kör, låt säga ... 'Anna Kareninas gran', skulle kunna vara många småkulor i matt och blankt silver + hängande "istappar".
Sen tänker jag på "highlights"= ca 30% av pyntet. T ex (och nu spånar jag Anna Karenina igen) 10 handmålade kulor i form av små pastellfärgade kängor + 10 vita duniga fåglar + en handfull 1800-talskristyrer.
Några enstaka "klenoder" ska man också ha, ie personligt/maffigt/roligt/affektionspynt, typ silver-spindelväven på bordsgranen ovan, eller ärvda vacker slitna antika kulor. Använd din kreativitet. Just den fina bordsgranen är tydligen inspirerad av en tysk folksaga om en julspindel som spann silverväv åt en fattig familj. Alltså: skapa din egen magi. Klenoderna är också fina 'talking points' på dina juldrinksfester/glöggkvällar/adventsfikan.
Iakttagelse: Nästan alla har alldeles för få enhetliga "bakgrunds"pynt i sina granar.
Varning: Blåklintsblått blir sällan bra i julgranar. Det blir ICA-butik. Oklart varför. Matt marinblått eller Miami Vice-turkost (gärna till matt guld för pampig look!) funkar dock. Och vinrött! Matt & blankt mörkrött som "bakgrund" är LOVELY.

8) Förberedd? Då kör vi. Dagen G.
Att såga snittyta, ta in och montera stor levande gran är ett tvåpersonsjobb för mig som är 1.64.
Ha sopsäck/kompostsäck till hands, trädgårdshandskar på, dammsugaren framme. Trimma granen lagom symmetrisk med ordentlig sekatör när den väl står i foten. Det är helt okej att tunna ur och "platta till" den glesaste sidan om du har litet rum och granen alltid ska stå mot en vägg (så gör jag).

9) Belysningen kan också vara ett tvåmansjobb, speciellt om man inte är erfaren/inte har trappstege. O-formad slinga suger, jag vill ha en enda lång öppen sladd. Och jag sätter helst i belysningen själv. Det tar längst tid av allt:
Trassla ut slingan, testa så att alla ljus funkar, dra sedan ur kontakten.
Vira upp slingan i mjuka stora öglor. Trampa inte på'n!
Fäst kontakt-änden av slingan högst upp i granen (har du en kvalitetsslinga är sladden tillräckligt lång, annars: koppla in förlängningssladd).
Jobba dig med trappstegens hjälp runt granen med slingan som en garnlinda i armarna och stoppa in ljusen - men bara nätt och jämt! - mellan grenarna i en tät nedåtgående spiral.
Stå tillbaka, tänd slingan. Ser det jämt ut? Justera och bryt elektriciteten igen innan du klättrar upp på trappstegen och gör om hela proceduren - fast nu fäster du/stoppar du in slingan ordentligt. Många ljus nära stammen ger ett underbart djup. Proffsen jobbar med "djupslinga" och "ytslinga", gärna i olika färgtoner. Igen, se upp för blått, kalla blå LED-lampor är sällan behagligt att se på. Rosa eller gult blir fint. Eller kulörta, blinkande = discogran!

10) Häng upp "bakgrunds-kulorna" jämt fördelade över granen.
Ja, och sedan dina "highlights" och "klenoder" då. Stanna, gå ifrån, kolla symmetrin, ta lite glögg, sitt i en annan del av rummet, ändra, fixa, mys.
Och minns mig när komplimangerna om "finaste granen någonsin" haglar över dig.

Kram från Julfascisten, a k a 'Om-ingen-styr-upp-blir-det-inget-braaa'.

19 kommentarer:

Anna sa...

Säger bara PASSA PÅÅÅÅÅÅ!

Medan plutten är liten.

/F.d. gran-Hitler.

Ingrid sa...

Haha, för mig har också granen varit helig och ett år klippte jag tusentals pyttehjärtan i röd kartong för att fixa det hela. (Med röd sytråd för att hänga upp.)
Nu är mina barn vuxna och fortfarande kan de titta på mig med en alldeles speciell blick och säga mycket anklagande "Varför fick vi aldrig vara med och klä julgranen? När vi får barn..."

Amanda sa...

>Säger bara PASSA PÅÅÅÅÅÅ!
>Medan plutten är liten.

Så sant! Flirtar redan med tanken på bordsgran i år och det LÄR det ju bli nästa år för unge herr Klängapa.
Mitt försvar är att det är TRADITION att förälder klär gran utan barnen för så gör di ju i "Alla vi barn i Bullerbyn"...

Ingrid, haha. Min tanke är att ongarna får ha en egen liten gran på sitt rum där som kan hänga allt sitt kackiga slarvpynt på samma gren om dom så vill. Tills dom lärt sig producera sånt som duger. ;o)

formlek sa...

Granproffset talar. Har sett en och annan Mandis gran, men inte tusan visste jag att du hade så många ord för´t också.

hälsn. den som inte ens kan dekorera med tyger

Arild sa...

Som gammal dekoratör känner jag igen mig :) Jag har verkligen fått bita mig i tungan när min äldste son har "hjälpt till" att förstöra min fiina gran :( Han har haft en egen med fula blå kulor i men nog fan ska han hänga MIN gran full med fel saker ändå! En tradition sen tre år tillbaka är att en GI Joe-liknande stridis sitter närmast stammen redo att sabotera julstämningen. Men vad kan jag göra??? Jag gnisslar tänderna och tänker att en dag då är granen MIN igen!

Amanda sa...

>En tradition sen tre år tillbaka är att en GI Joe-liknande stridis sitter närmast stammen redo att sabotera julstämningen. Men vad kan jag göra??? Jag gnisslar tänderna och tänker att en dag då är granen MIN igen!

Älskar't. Du får sätta änglavingar på Joe i smyg.

Tre stycken sa...

Det blir ingen julgran för mig men oj va inspirerad jag blev ändå. Har aldrig förstått hur folk bär sig åt för att lyckas med snygga julgranar, det har känts så omöjligt på något sätt men din guide vill jag "klippa ut och spara". Kram på dig, fina Amanda!

En Lisa sa...

Åh Amanda, you put us all to shame.

Marie sa...

Tack för tipsen! Vi ska på granjakt redan i helgen uppåt Vässjötaslätten... Lite tidigt men det gör väl inget. Roligare före jul egentligen! Mitt främsta önskemål är en kattfri gran. Förmodligen kan jag se i stjärnorna efter det.

Anonym sa...

OH. MY. GOD.
Du äecklar mäj! ;-)
He he he.
Pöss!

/TUTT

Ina sa...

Aaaaaaahhh! Äntligen någon som är en aning mer granfixerad än vad jag är, men bara en aning.

Jag håller med dig fullt. Jag har i åratal klätt granen mitt i natten för att få göra det själv. Och sen är det underbart att få se barnens blickar på morgonen när de vaknar och kommer ner till ett alldeles mörkt rum med bara en glittrande gran som lyser upp. Det är obetalbart.

Men de senaste åren har jag varit så otroligt trött och slutkörd av diverse kolikungar och annat jox att jag faktiskt har låtit barnen vara med lite. Pojkarna pyttepyttelite, för att det inte skall vara orättvist, men Storasyster har fått ta ganska mycket ansvar faktiskt. Förra året hade hon ansvar för att hänga upp dekorationerna (under min översyn givetvis), eftersom hon faktiskt har ärvt samma granfixering som jag och hon är extremt noga och konstnärlig.

Men nu till granpratet. Jag måste ta dig på orden och införskaffa nya slingor till granen. Jag har i ett par år nu haft små ledlampor till granen, och det är helt klart snyggast, men jag min dåre köpte lampor i ett "nät", som jag sedan hängde upp. Funkar hyfsat, men med den mängd lampor jag vill ha så blir det alldeles för mycket trådar och det blir inte alls bra. Så nu måste jag skaffa ny belysning på längden istället och göra precis som du sade. Dessutom skall jag ta fram sekatören och klippa lite mer än jag brukar. Maken har för vana att förfasa sig över när jag kapar granen lite här och där. I år ska den banne mig bli mer symmetrisk än någonsin tidigare.

Jag har som tradition att köpa några nya PUMLOR varje år. Det hör till. Så fort jag ser de första pumlorna i affären för året börjar hjärtat banka lite extra och jag bara måste gå och titta för att se om jag hittar något nytt till samlingen.

Tante Jul sa...

Tenk så fantastisk! Selv har jeg faktisk latt juleverkstedsgjestene mine pynte granen nå. Og jeg har knapt sett på den engang... (flau)
Du viser oss vel hvor fin granen din blir når du er ferdig?

Amanda sa...

Visst är jag äcklig med detta, men på ett härligt sätt, ja?

Ina, preciiiiis.
Fast dina två stora verkar ju båda väldigt estetiska och pyssliga och då kan det ju gå an.

Klart det kommer foto!
Jag kör rött & vitt i år.

30-nånting sa...

Herregud, efter den här lektionen kommer jag aldrig att våga klä en gran igen ;-)

Men du har så rätt och jag önskar att jag hade samma känsla. Hos oss blir det nog en Miraklädd gran med hemmagjorda smällkarameller framöver.

Anne sa...

Amen.
Herregud, vilket engagemang coooolll!
Vi slänger på det vi har år efter år, röda och guld stora kulor, guldkedja och så guldstjärna
inget speciellt. bara superenkelt.

fast iår vill jag ha rosa kitchig gran med pynt från RUSTA.
jag skulle aldrig satsa några större pengar på pyntet!

Tante Jul sa...

Forresten tror jeg du kanskje ville like denne: 0751303151

Amanda sa...

Livet, haha, ja vissa är noga med sin kropp, andra med barnuppforstran, andra med sina karriärer. Själv skiter jag i allt utom granen. ;o)
Å, jag ä-l-s-k-a-r barngjorda smällkarameller! Kan mycket väl tänka mig ett par såna i framtiden.

Anne, ni brukar ju ju ha skitcool discogran. Jag lägger inte heller MYCKET pengar, då är det ju ingen sport. Vet du, det är min stora sorg att RUSTA inte har utlandsförsäljning verkar så himla kul & prisvärt. Årets smink-kulor, å å ååå!

Tante Jul, kan inte se...

Tante Jul sa...

Jooda, det kan du! Jeg tenkte du likte gåter, så jeg ga deg nummer i stedet for tittel. Google er din venn :)

Amanda sa...

å å ååå, vad trög jag är, den känner jag igen, du har den va??

har köpt mig en jättefin begagnad amerikansk bok om pepparkakshus i år...