onsdag 18 november 2009

Tjuvstart: Julstök.

Köttbullar klara. Disken klar.
3,7 kg färs, jesus kristus, det var ett lass att rulla. Men vi hade kul. Felix styrde upp det hela.

Var så satans besviken på mina egna julköttisar förra året. My heart wasn't in it. Fattade inte riktigt vilka gigantiska mängder smaksättning man måste dra i en stor sats - vi snackar tesked efter tesked efter tesked salt, socker, peppar, dijonsenap och kalvfond. Typ dubbelt så mycket som man tror i sin vildaste fantasi. Och så fegade jag ur med att steka på sådär brutalt som man måste för att få till den goa krispigheten och smaken. Speciellt när man som jag steker i ugnen. Det ska nästan vara så att man känner för att slänga långpannorna efteråt.

Årets?
Fortfarande i mildaste laget men, fan, låt oss inte vara blygsamma nu:
Dom äger.

P.S: Är det bara jag som tycker det går jättedåligt att riva lök i matberedare? Vad gör jag för fel? Kass maskin?

10 kommentarer:

Yvonne sa...

Åh, köttbullar är sååå gott!! Jag river det mesta i maskin, UTOM lök. Den får en annan smak då, vet inte varför. Går inte att jämföra med att finriva för hand (tyvärr). Vet inte varför. Tyvärr. Igen. (nej, nu blev det som ett telegram :D) Sorry ;)

Marie sa...

Mmmm, hade gärna ätit ett par NU om det hade varit möjligt! Jag vet inte att det har varit problem att riva lök på vår hushållsassistent från Bosch, men det blir inte så finrivet - fast bra i alla fall.

Och du nämnde så goda ingredienser, dijonsenap och kalvfond... Mums filibaba.

Amanda sa...

Mamma river också för hand. Hu.
E räknade, det blev 155 st stora. Vi har just ätit 16 med mos, gräddsås, cranberry sauce - slut på lingon - och inlagd gurk - Å Å ÅÅÅ det var så gott.

Amanda sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
TUTT sa...

Kommer spontanat att tänka på köttbullevisan om Markus när jag ser dina trillade mästerverk.

Har du hört den?
http://www.youtube.com/watch?v=xCrdvrosgW8

adrenalin sa...

Ahh, jag fastar inför en läkarundersökning. Det var ju inte så smart att granska det här inlägget noggrannare. Åååh...gräddsås...köttbullar...mos...slurp! De ser fantastiska ut!

Amanda sa...

Förlåt Adrenalin...
Tutt, hahaha, ja den gamla sjukingen ja, har för mig att man gick och trallade den i högstadiet?

Alley Cat sa...

Dijonsenad i kan vara värt att testa! Har du ingen grädde i dina?!? Det ska det vara i julköttbullarna enligt min GamlaMormors recept.

Mina blir dock lite olika varje år då GamlaMormors recept är nedskrivet på traditionellt bonnavis. En näve, en nypa, på en höft, så det känns bra etc.!!!

Det funkar inte att riva lök i någon maskin jag testat. Eller funkar gör det ju - fast det blir inte lika bra som för hand!

Amanda sa...

Ibland kör jag gräddmjölk, ibland bara fetmjölk, ibland några klickar creme fracihe + mellanmjölk. Beror lite på fetthalten i färsen och vad jag har hemma.

Amanda sa...

P.S. Ja dijonsenap blir mycket bra. Till 500g färs kanske 2 teskedar.
Ett annat supertips (som jag inte gjorde i år) är fransk löksoppa-buljongtärning upplöst i mjölken/ägget/ströbrödet/smaksättningsgojan för mer rund löksmak.