onsdag 9 december 2009

Besök i bokhyllan a la Tutt: Fikapaus med Richard Scarry.
Illustratör, 1919-1994. Mest känd för sin närmast hyperaktivt stora produktion och lite senare stil som jag också älskar men idag kollar jag på vintage-Richard. 50-tal, inte 70-tal. Boken heter The Animals' Merry Christmas. Blir väldigt inspirerad av hur han mixar en stiliserad enkelhet (träden, bakgrunderna) och kreativt förskjutna perspektiv (husen) med den enorma glädjefyllda detaljrikedomen.

12 kommentarer:

e sa...

oooh, jag älskar också Scarry! Och boken "traktorer och andra fordon" har varit Leos favorit i flera månader. Hur mycket som helst att titta på och prata kring!

Tante Jul sa...

Elsker de illustrasjonene! (men har aldri lært meg hva han het, han Scarry)
Bakte du noengang de pepperkakene? Jeg gjorde det i dag, og de er kjempegode! Jeg skar dem ikke men kjevlet og stakk dem ut. Nå skal de få plass i spesial-oppskriftsboken min ("søte oppskrifter til fryd og glede"), og jeg døper dem Amandas pepperkaker for å huske hvor jeg har dem fra.

30-nånting sa...

Verkligen härliga illustrationer! Nu vill jag köpa fler barnböcker till Miraskrutt.

Stycket sa...

Jag har inte kunnat släppa det där med barnbäckerna sen jag läste hos Tutt och precis nu kom jag på vilken bild jag minns absolut starkast och som är min favoritbild - en bild från Krakel Spektakel-boken, de är inne i någon kiosk eller något och det är en massa kantiga kakor och det är så 50-tal och snyggt men det fattade jag inte då. Nu är jag så j***a besviken på Google för att man bara hittar bild på bokens framsida. Åhh! Måste ge mig ner i källaren snarast och hoppas att den är där.

Amanda sa...

e, visst är alla hans 'busy' böcker sköna? Har fått en med kattfamiljens hus + stad av min moster (till Felix), minns att det fanns massor av härliga Scarry-pixiböcker också när jag var liten. Typ grisarnas sjukhus. Älskade!

Tante Jul, jag har bakat några på FÄRDIGKÖPT deg, mkt trista *skäms*. Ska absolut testa det där med grädden!

30-nånting, köp, köp köööp! Det är så himla kul ju! Och bra att för alla att "vila" i och "läsa" statiska bilder tror jag. (Fast alla i vår familj älskar TV också.)

Stycket, jag vet precis, har en nyutgåva, ska fota och lägga ut bara för dig. Sjukt läckert & snyggt. Grafiskt, nästan.

Arild sa...

Jättefina bilder! Älskar färgerna, och hus i alla former är mitt favvomotiv. 50/60-talsstuket är också alltid en favorit.Kolla på Matte Stephens. Wunderbar!

Amanda sa...

>Matte Stephens

Å å ååå! Underbar. Och känns lite Olle Eksell!
Älskar begränsad färgskala.

Arild sa...

Ja. Och Olle Eksell är ju en gammal favorit. Var på en utställning och såg både Olle och hans originalbilder. Fantastiska!
Gouache på smörpapper, typ.
Och spretiga figurer. Mums för ögat det!

Tante Jul sa...

Amanda, da! Skam deg!
Men JEG har i alle fall fått noe ut av at du vurderte å bake ordentlige pepperkaker :)

Amanda sa...

visade sig lite svårt att få tag i de rätta ryddorna här så jag fegade ur och köpte en färdig deg i min jullåda från sverige
bara utifall, va

dä va därför, se!

men jag vill ABSOLUT helst göra egna peppisar

e sa...

Om du vill ha fler gräddiga pepparkaksrecept så kommer ett här. Jag har resignerat och insett att jag är en receptspridande kärring ;-)

Mormors pepparkakor
3 dl mörk sirap
350 g margarin (rumstempererat)
400 g brun farin
3 dl vispad grädde
2 msk ingefära
1 msk bikarbonat
ca 1-2 tsk citronarom/cedroolja
ca 1,2 kg vetemjöl

Blanda sirap, socker, kryddor och smör. Blanda ner den vispade grädden. Rör i mjöl och bikarbonat till en smidig deg. Låt stå minst ett dygn (gärna mer!), övertäckt i kyl innan den bakas och gräddas i 225-gradig ugn.

Vill du ha traditionell pepparkakssmak så kan du säkert byta ut citronaromen mot malda nejlikor och kanel. Jag skulle tro att man kan ta samma mängd som av ingefäran.

Degen är lättbakad, det enda man får passa sig för är att göra den alltför fast från början. Mjölet sväller i kylen och har man i för mycket så blir den omöjlig att arbeta med. Bättre då att tillsätta extra vid utbaket istället!

Amanda sa...

tusen tack!

E säger att jag nog får besöka ett antal närbelägna indiska & pakistanska minibutiker för att hitta de rätta kryddorna. Och det gör jag gärna - med ett undantag - f*cking omöjligt med baaarnvagn