onsdag 2 december 2009

Pyssel som gått ur tiden?

Eller i alla fall tagit en paus?

- Trolldeg (ovan - fint ju! shabby chic!)
- Minivävstol (vem mer hade? Vem mer vävde a-l-d-r-i-g)
- Tändsticks/klädnypsmodeller (byggnader)
- Makramé
- Bokbindning
- Färga garn
- Göra egen docka
- Tittskåp
- Virka runda mattor av plastband
- Frigolit + tygkransar (bisarrt pyssel men blev rätt bra)
- "Sy-dina-egna-sexiga-underkläder" (också bisarrt - KAN ha varit nån lokal grej i Skaratrakten omkring 1990)
- Eternellarrangemang
- Brodera
- Filttavlor på juteväv (min mosters perfekta barbapappafamilj förgyllde hela min barndom)
- Porslinsmålning
- "Scrapbooking" (? är inte helt säker på vad det innebär om jag är ärlig)

Har jag rätt eller fel här? Och vad har jag missat?

22 kommentarer:

Yvonne sa...

Du glömde halm-mobiler ;)

Själv hittade jag en trä-trådrulle från anno dazumal...den är nog 50 år gammal (från min barndom)och det sitter kvar 4 spikar uppe på den som man liksom "virkade" en lång snodd mellan...(det finns nåt liknande att köpa färdiga idag, i plast :P)

För övrigt anser jag att scrapbooking är mer våld än nöden kräver... :D

Amanda sa...

Halm-mobiler?
Som man gör själv?
Jag gillar halmmslöjd men det verkar svårt?

Jaaa, di där långsmala snoddarna kör många barn med här. Jag har aldrig provat.

Men vad ÄR scrapbooking då? Vad går det UT på? Vad BLIR det?

Stycket sa...

Min favorit - marmorering! När man droppade speciella färger i ett vattenbad och försiktigt sköt ner pappersark som blev marmorerade och så kunde man binda böcker med det pappret som pärm...! Åhh, vilken lycka!

Stycket sa...

Förresten, är inte scrapbooking helt enkelt när man samlar på tidningsartiklar genom att klippa ut och klistra in snyggt och prydligt en en speciell bok? Sen kan man scrapbooka allt möjligt, allt från ego-artiklar till recept.

Alley Cat sa...

Jag skulle inte vilja påstå att Scrapbooking är något som är på väg ur tiden. Här i Sverige är det snarare på frammarch då fler och fler butiker öppnar. Tidigare var man förvisad til att shoppa loss var gång man besökte USA för att hitta roliga nyheter... Två gånger per år hålls tex Nordiska Stämpel- och Scrapmässan i Göteborg med ohyggligt många besökare. Scrapbooking är nog i allmänhet lite av ett samlingsnamn för mycket...

Det kan handla om att skapa fotoalbum i vilka varje sida består av olika papper och dekorationer som framhäver bilden och hjälper till att berätta historien runt bilden. Tex om du utgår från ett foto från en arenakonsert så kan du även klistra in biljetten, en bild på artisten, låtlistan, etc.

Det kan också handla om att skapa egna gratulationskort/julkort/påskkort/krya-på-dig-kort/grattis-till-bebben-kort/you-name-it-kort. Då utgår man ofta ifrån stämplar som beroende på vilken typ av stämpelfärg man använder kan embossas (dvs man häller på ett pulver som fastnar i färgen vilket man därefter hettar upp men en värmepistol så att stämpeln blir blank, glittrig, upphöjd eller vad man nu vill) eller färgläggas. Det finns olika tekniker för färgläggning; krita, penna, flytande bläck etc. När figuren man stämplat är färglagd så klipper man ut den i lämplig form och monterar i kombination med olikfärgade papper, snören, dekorationer, etc på ett kort.

Jag är en hängiven scrappare och det är ett pyssel som gör att jag får utlopp för min kreativitet på ett roligt sätt då jag inte kan varken tekna eller måla. Men jag kan färglägga och kombinera bilder - kanske inte som ett proffs men tillräckligt för att det ska vara kul!

I helgen blev mitt 34:e och sista julkort klart vilket känns skönt då jag lägger i snitt 2 timmar på varje kort...

Jag hade förövrigt också en mini-vävstol - som jag aldrig använde!!!

Amanda sa...

JAAA marmorering!
Fast jag använde alltid för lama färger (rosa, blått, gult) - man borde ju kört med typ mörkrött, svart & mossgrönt för en härlig mussig look.

Åhå, tack för den givande scrapbooks-förklaringen! Hade inte fattat hur besläktat det är med collage - cardmaking - stämpling.
Embossing... mmm, fint det.

Amanda sa...

"Mussig"? Vad f*n ville jag ha sagt där?
MUSTIG tror jag.

Arild sa...

MInivävstol fanns därhemma och användes flitigt av mammas dagbarn. Inte av mig dock.
Makramé knöt jag under de år då jag provade ALLT som var textilt kreativt (bl a knyppling!).
I 10-årsåldern broderade jag otaliga bilder, allt från illustrationer ur "Bland tomtar och troll" som jag kalkerade av och sydde på lakansväv, till grova korsstygnsmotiv, typ blå elefant. Fattade aldrig varför mamma aldrig sydde kuddar av dem...
Jag stickade tröjor på fyra dagar och mössor på en. Då gjorde man färdigt saker. Nu köper jag garn och mönster och så ligger de där.
Jag gjorde oxå armband med brodertråd. Man knöt trådarna om varandra och fick ett diagonalt mönster. Väldans snygga!
Min Elliott gjorde en sån där meterlång snodd i syslöjden. Oj, vad han har haft glädje av den...
Men det är ju inte målet, utan resan som räknas.

Amanda sa...

Kom på lite fler (föruom ritandet & bokläsandet) som jag ofta satt med näsan över när läxorna var gjorda - inget internet, inga bra saker på TV på den tia:

-Pärlpyssel (inte plattor utan mindre "glas"-smycken - mer smycketillverkning)
-Gipstavlor med speciell lufttorkande gipslera som man tryckte ner i formar och sedan målade med hobbyfärger
-Cernit/fimolera-pyssel förstås (gillar fortfarande)

Yvonne sa...

Haha, kul att läsa alla pysselkommentarer!

Jag måste tillägga en sak som jag som liten pysselfanatiker sysslade med: Smälta stearinljus och hälla på en serietidning (oftast Kalle.A) och sedan kunde man lyfta av stearinet och då var bilden spegelvänd där! :D Vad man skulle ha det till? Inte ett skit, som med så mycket annat pyssel...

Halm kan man göra lite enkla saker av, man lägger den i blöt först och då luktar den gott :)))

Nils sa...

Gah, jag skulle så gärna vilja testa att binda min egen bok! Någon som har någon bra guide (på svenska)?

Amanda sa...

Nils, ska det vara en fin blank bok för anteckningar/skisser/lömska planer som man får prestationsångest bara av att ta i? I så fall tycker jag att det är fint att slänga in lite egengjort papper. Med ditt eget sigill i relief! Och kanske läderpärmar. Yummy.
Detta ser ut som en bra guide men på svenska är den ju inte tyvärr:
http://tobycraig.livejournal.com/29223.html

formlek sa...

Nja..i viss mån håller jag med dig. Det mesta du nämner är nog inte så hippa, och inget för pysseltokiga förutom scrapping som verkar sälja bra. Många bloggar nog istället. Och inreder hemmen i schabby chic. Pysslet har vuxit upp och ser snyggare ut, men är ändå lite halvfabrikat. Eller?

30-nånting sa...

Klädnypsmodeller hittar du hos min farfar. De hade en kompis som gjorde en hel massa prylar och farmor och farfar köpte nog varenda grej tror jag.

Marie sa...

Mmmm, brodera... blir man inte lite sugen på en julig korsstygnshistoria. Imponerande att du kunde komma på så många saker.

Terése sa...

Nånsom kommer ihåg krympisar? Man färglade stora halvgenomskinliga plastark, klippte ut och värmde i ugnen så de krympte till en tiondels storlek.

Låter ju skitkonstigt nu när jag skriver om det, men sånt pysslade jag med. Jag har SÄKERT sparat dem nånstans. Jag minns lukten från färgpennorna mot plasten.

Annat pyssel jag minns,
>en slags rundfläta som gjordes av plastband. Förmodligen en fritteaktivitet.
>Langettsydda mjukdjur i filt. >Sockerlagsmålningar.
>Smörpapper i varm stekpanna som målades med vaxkritor. Vaxet smälte. Mn hängde upp dem på fönstret.(lekisaktivitet)

Amanda sa...

>Sockerlagsmålningar.
WTF?
Förklara?

KRYMPISAR - jaaaa - superbissart (och rätt dyrt?) pyssel som mamma HATADE för man behövde ju använda hennes kära UGN och det blev konstig LUKT och fan och hans moster.

Garnbollar med runda pappringar som mall är ju en annan pysselklassiker, har dock icke gått ur tiden enligt min mening.

Terése sa...

Kommer bara ihåg dem vagt. Man gör en lag på vatten och socker, möjligen nåt mer. Stryker ett kraftigt papper vått med lagen, tar ganska koncentrerad vattenfärg och doppar penseln på pappret och det blidas snirkliga mönster som flyter ihop. Sen när pappret har torkat får det en lite kristallig yta.

Formlek kanske har provat med elever?

Det var väldigt längesen jag ens såg detta, men vissa saker minns man med tydliga bilder. Minns även hur vissa (OBS inte jag!) slickade på sina bilder. De kunde inte låta bli.

Amanda sa...

hahaha
tur dom inte var lacade med nåt mer speedande än socker då

Michaela Gustafsson sa...

Hej,
Jag undrar om någon minns "fluffit" färger som man målade med på kläder och sen värmde med hårtork så svällde dom och blev fluffiga tryck?

Michaela Gustafsson sa...

Hej,
Jag undrar om någon minns "fluffit" färger som man målade med på kläder och sen värmde med hårtork så svällde dom och blev fluffiga tryck?

Michaela Gustafsson sa...

Hej,
Jag undrar om någon minns "fluffit" färger som man målade med på kläder och sen värmde med hårtork så svällde dom och blev fluffiga tryck?