tisdag 22 december 2009

Tiden går långsamt

och tiden går fort.
Om sisådär 12 veckor är det dags för mitt första brittiska boksläpp. Hjälp! Jippii!

Det är redan tal om kampanjaktiviteter tillsammans med författaren, bland annat skolbesök.
Och exakt där blev jag superexalterad. Och nervös.

Författarbesök i skolan när jag var liten var det bästa jag visste. Jag minns när Nan Inger med hästböckerna kom till oss på lågstadiet. Jag frågade (förstås?! Lillgammal, hello) om hur samarbetet mellan henne och illustratörerna funkade. Och hon sa: "Vi har inte så mycket med varandra att göra men det är klart jag blir besviken ibland när de har tecknat huvudpersonen med långt hår ända ner på stjärten och jag hade tänkt mig henne med två trevliga flätor - som du." (swooon ... vilket proffs)
Och Inger Kullenberg ("Magdalena på Stjärneholm") berömde mitt goda minne när jag (odrägliga unge!) kom ihåg detaljer från hennes böcker som hon själv glömt. Hennes man hade byggt ett helt mini-Stjärneholm som de körde omkring med på en släpkärra till skolbesöken.

Jag bollar så ut en fråga: Ni pedagoger, föräldrar, skrivande och läsande människor, författare och illustratörer: Vad tycker ni att ett bra författar/illustratörsbesök ska innehålla?

10 kommentarer:

Speja sa...

Jag ska inte förhäva mig och ge tips till dig som är ett sådant proffs, men jag var på författarbesök i en förskoleklass för ett tag sedan. Då gjorde jag skisser på pannåer hur jag hade kommit på mina idéer, hur jag, illustratören och förlaget hade jobbat fram det till en färdig bok och lite tips hur barnen själva kan tänka om de vill rita/skriva en berättelse. Väldigt enkelt, men det blev nog roligare för barnen att lyssna till mig när de hade mina teckningar att titta på - och lättare att komma ihåg.
Det här har du säkert tänkt på ändå, så jag är jättenyfiken på hur du har tänkt lägga upp det.

God Jul på dig, förresten.
Kram
Speja

TUTT sa...

Fin illustration! :-)

Amanda sa...

Jättebra tips Speja, tack! (hur gamla var barnen?)

Tack söta Tutt!

30-nånting sa...

Åh, författarbesök i skolan. Tänk om vi hade haft något sådant. Då hade nog jag gjort precis som du. Vi bodde väl för långt norröver helt enkelt.

formlek sa...

Minns att jag började brevväxla med en manlig författare efter ett besök på lågstadiet (det var inte på mitt initiativ...) Synd att du och jag inte kände varandra under lågstadietiden för då hade du kunnat berätta för mig vem han var :(

Amanda sa...

30-nånting, så oförskämt! Det finns väl författare och illustratörer norröver också?!

Formlek, det låter lite ... suspekt? Tolkar jag det hela rätt? Vad skrev han till dig?

formlek sa...

Ja, idag tycker jag också att det låter märkligt, men så upplevde jag det inte. Breven handlade om lite vardagligheter. Troligen har jag inte sparat dem....Hmmm...
Värmlänning, undrar om han inte var det.

Marie sa...

Grattis först och främst! Och vilken fin bild!

Vi har ganska ofta författarbesök i skolan. Johan Unenge besökte för bara några veckor sedan och tecknade snabba saker på overhead så att varenda unge var helt betagen. Ett enkelt grepp om man kan!

Annars vill man som lärare att det ska vara inspireeerande, typ hur man börjar skriva och kläcka en idé.

Dessutom gillar väl alla att veta lite om hur mycket man tjänar på en bok och andra kostnadsfrågor.

Markus sa...

Hans Arnold besökte min skola när jag gick i mellanstadiet, men nu minns jag bara att jag var för blyg för att be om en autograf. En kompis fick göra det åt mig.

Amanda sa...

Wow så bra. Tack.

Hans Arnold.
w o w.

Nej.

W O W!