fredag 1 januari 2010

Om du bara tänker läsa

en enda populärvetenskaplig bok i år så vill jag rekommendera den här.
Till dig, och möjligen också till tonåringen du älskar. För så lättläst är den.
Som en motvikt till alla de kokböcker och självkänsla-böcker vi omger oss med kanske?

Var och en blir visserligen salig på sin tro och det ligger inte för mig att missionera min ateism.
Hur befängt och unket och farligt jag än upplever detta med att runt 95% av USA numera är positivt inställda till en gay, svart eller judisk president men bara strax över 40% skulle finna en president utan tro på en högre makt acceptabel.
Brrr.
Hur som helst.
Kanske har du nåt här.
Om du som jag tycker att hela julsmeten blir lite väääl skenhelig mellan varven.
Om du som jag genomgick en ofrivillig och lite förvirrande barndomsindoktrinering i kyrkans barntimmar och ungdomskören och den (då) mycket kristendomsbesatta svenska skolan.
Om du som jag inte får ihop det där med den store herr (?) G och hans hantlangare på jorden.
Om du som jag tycker att det är småkul när en arrogant och ettrig och smart och indignerad och rolig Oxford-professor törs knäppa di självbelåtna troooende på nosen på ett minst lika självbelåtet vis.
(Annars är man ofta så artig mot de troende, är det inte så? Som om man liksom känner på sig att de är ganska sköra. Jaja.)
Richard säger att han vill hjälpa folk med att "komma ut" som ateister med den här boken. Att man faktiskt får tänka så här.
Undrar vad jag hade tyckt om den här boken om jag själv varit troende? Förmodligen använt den som dörrstopp. Eller blivit lite rädd.

7 kommentarer:

TUTT sa...

Spännande, den här har jag fingrat på, kul att du rekommenderar den, då ska jag fingra på den igen! Pöss!

formlek sa...

Tack för boktipset. Mkt intressant. Jag är bokus näste kund.
Har du möjligen berättat om Richard tidigare?

Yvonne sa...

Jamen, den har jag tänkt att läsa men det har inte blivit av...men nu ska jag!! Jag har slagits med denne G hela hösten (vet inte än vem som vann...) fick ju inget riktigt svar...och det är väl det som är grejen, att man inte får det, utan får hitta svaren inom sig själv. Och det är inte lätt vill jag lova!

Amanda sa...

Bra, då blir det lite bokklubb här! I like.
Formis, vilket underbart minne du har. Nej det finns en annan professor Richard också (parapsykologi)som jag babblat om här. Honom känner jag ju. Ser att Bokus har någon av hans (mer smålustiga och underfundiga) böcker uppe som rekomendation när man klickade på denna.

formlek sa...

Jag kallar´t teflonhjärna.

Amanda sa...

Haha, så bra.
Brukade jag också ha men det är tydligen sämre med det nuförtia enligt E.

Ina sa...

Beställt!
Jag tror framförallt att maken kommer att uppskatta den. Han är den förste att börja diskutera hur religionen fördärvar mänskligheten osv osv.