måndag 11 januari 2010

Sätta sprutt.

Bilderbokstävling här för dig född på 1980- eller 90-talet.
Lite snäv och taskig åldersrasistisk regel kan tyckas men hey.
Och fyra färdiga uppslag + resten skisser är ... erm, j*vligt mycket jobb.
För inga pengar, ingen coachning och inga garantier. Rent ut sagt. Speciellt om du inte pluggat barnboksillustration och inte har koll på vad som förväntas. Don't work harder, work smarter.

Fast du kan ju alltid låtsas att du är med i Opals tävling. Men bara göra två uppslag helt klara (som är lite mer brukligt och vad förlagen förväntar sig).
Och sedan helt coolt skicka ditt fantastiska manus + skisser till ett annat förlag.
Som inte har nån tävling utlyst (tävlingar = världens billigaste marknadsföring för den som utlyser dem, glöm aldrig bort det) men som kanske tänker betala ett lite mer marknadsmässigt honorar ...

Tävlingar ja.
Vill dela med mig några ord om skrivartävlingar.

Det enda man behöver för att kunna skriva är ---- ?

Penna?
Inspiration?
Papper?
Jävlar anamma?
En god idé eller tre som man bara inte kan hålla sig ifrååån?
Tokbra sittfläsk?

Ja, jo, ja, jodå.
Men en sak är viktigare än allt annat:
En kompromisslös deadline.
Som gör att du bara måsta försaka en massa annat och tvingar dig att fokusera på uppdraget.
Då brukar inspirationen och idéerna poppa upp också, se. Dom har liksom inget val.
Utan deadline blir det inget av. Fuck all. Bara urtråkigt snack om dina skriiivardrömmar som till och med din mamma börjar ledsna på. Ingen hockey alls. Boring. Tro mig.

Har du inte den ståldisciplinen i dig själv kan en skrivartävling vara en bra övning i hur det är att skapa mot en deadline. Och på så vis kan skrivartävlingar vara nyttiga.

Men har du "det" som skribent/illustratör behöver du faktiskt inga tävlingar.
Då är det bättre att söka bekräftelse genom ditt eget fria skapande som du sedan presenterar till förlagen självständigt.
Okej?

11 kommentarer:

Arild sa...

Deadline is the shit, om man säger. Och koncentration. Och en sjujävla kreativitet och ork också! Jag känner mig som en sengångare i jämförelse med andra. Hur hinner de med att spotta ur sig minst tre fyra riktiga illustrationer per dag? Och utan deadline! Jag har massor med finfina idéer som tumlar runt i skallen, men ingen tid? att förverkliga dem på. Är det jag som brister i koncentration (ja), motivation, talang, målmedvetenhet etc? Eller har dygnet bara 24 timmar och jag en familj? För mig är det en fullkomlig gåta.

Marie sa...

Tävlingar kan nog sätta sprutt på det mesta - många fungerar nog så. Och sånt man har använt till tävlingar kan man senare använda sig av, i en omarbetad form.

Amanda sa...

Absolut Marie. Det är jättenyttigt att "tvingas" ibland plus att jag kan gilla när det är snäva ramar att hålla sig inom, ett givet tema och antal ord t ex.
Om allt ska sparas, allt, ALLT!

Arild, tja du, tre fyra illustrationer per dag tycker jag låter lite väl 'kvantitet över kvalitet' kanske. Okej om det bara är luftramade vinjetter i en kvick stil men du menar knappast ett uppslag i fyrfärg av ett nöjesfält + massor av små människor va?
En av de snabbaste (och rikaste! no shit) etablerade illustratörer jag känner skulle aldrig spendera mer än en dag på ett uppslag men detta är en väldigt erfaren person med starkt bildseende och superenkel stil som ofta "får till det" på första försöket.

Arild sa...

Kolla artandghosts blogg. Länk på min blogg. Hon sprutar ur sig väljobbade bilder (tycker jag iallafall).

Maria Turtschaninoff sa...

Det som en del skrivartävlingar har till sin fördel är att man kan vinna ett penningpris OVANPÅ den normala royaltyn. Pris som ofta är saftigare än mina royaltyn brukar vara...
Inte för att jag deltagit. Men jag har funderat på det någon gång, just av den orsaken.

Amanda sa...

Ja det är fina illustrationer.
Men jag vidhåller: Luftramade dekorativa element och fristående figurer ... går ... rätt snabbt. Speciellt om man har hela dagen vigd. Och när det är självgenererade uppdrag/formlekar som inte behöver stötas och blötas med en uppdragsgivare, sitta som en smäck med texten/reklambudskapet/artikeln, ha kontinuitet med föregående boksidor osv ... Ja du fattar ju precis hur jag menar. Det går snabbare utan alla dessa hänsyn.

Amanda sa...

Maria, var, var VAR?!?
;oD

Maria Turtschaninoff sa...

Tja, det var en barnbokstävling på det andra stora finlandssvenska förlaget (Schildts) som gick ut i december med huvudvinst på 5000 euro plus normal royalty... Och pris också för andra- och tredjepristagare.

Maria Turtschaninoff sa...

Tja, det var en barnbokstävling på det andra stora finlandssvenska förlaget (Schildts) som gick ut i december med huvudvinst på 5000 euro plus normal royalty... Och pris också för andra- och tredjepristagare.

Arild sa...

http://www.houghtonmifflinbooks.com/features/harrisburdick/introduction.html
Titta va´ jag hitta!
Egentligen för barn, men kanske något som kan inspirera? Och bra tips till den som ska besöka en skolklass, kanske.
Mmm, fin illustratör detta också!

Amanda sa...

Tack för tips!!