onsdag 24 februari 2010

Det finns ingen mer rafflande läsning

för mig just nu än sonens report card från dagis.
Tänk, att min gullis redan har en självständig schysst tillvaro bortom mig, liksom.
Jag läser om och om igen om hur mycket han druckit, vad dagens känslor var och vad som kommit i blöjan. Ser att han ratat alla mellanmål men vågat testa både lunchens kycklingstroganoff med ris, lite banan, och till kvällsmat pitamacka med riven ost, ägg och tonfisk. Försöker föreställa mig hur han sitter i en riktig liten stol runt ett lågt bord och studerar idolen Noah (en jävel på att käka själv).
Ler i mjugg när E kommer hem med Flingan och säger att hans nyckelperson berättat att F har babblat hela dagen och sovit perfekt och inspirerat andra barn att prata mer också. Och kärleken till vatten, musik, böcker och nallar - ja, det känner jag igen helt, that's my boy.

Jag erkänner, jag var lite nervig inför detta med heldag spädisdagis (i dyyyra och kackiga UK dessutom va, vad ÄR vi för föräldrar va?) 1 dag/vecka men jag blir mer och mer övertygad om att det är det bästa vi gjort för alla i familjen. Dessa små verkar inte ha samma övergivenhetsproblematik som tvååringarna. Jag kan ju se i hans ögon och ansikte att han knappt gråtit. Han älskar lämningen.

Och kanske bäst av allt: Jag drev igenom det jag knappt trodde jag skulle fixa själv. Jag lät E rodda ihop hela skiten. Hitta dagis, inspektera dagis, organisera inskolning, sköta alla lämningar och hämtningar och ombyten och kommunikation. Det kostade en jävla massa bestämdhet och han fick slita som fan och vara borta från jobbet och bla bla blaaa. Men så värt'et nu. Mitt huvud kokar redan över av all tråkig organisatorisk skit som omger en lovely lovely bebis. Och jag pallade bara inte att bli mer bitter än jag redan är över det kände jag.

12 kommentarer:

Anna sa...

Bra och sant! Jag älskar svenska upplägget MEN man ska inte tro att barnen får men för livet om de börjar lämna hemmet så smått betydligt tidigare än vid tre års ålder. Allt handlar ju om att den som tar hand om kiddot för dagen möter barnets behov, sen spelar det ju ingen roll om det är en trygg pedagog eller storbystad farmor. Och det ÄR en nyttig lärdom att hantera separationer.

formlek sa...

Report cards? Första gången jag ser ett. Skriver de ett varje dag?

Minns hur jag önskade att jag var en fågel som fick sitta på axeln och följa mina barns dag på dagis.

Tante Jul sa...

Det der med å måtte ta alt det organisatoriske selv kjenner jeg igjen. Jeg hater slikt. Men siden det er jeg som er mor - og kanskje mer siden dette er MITT land og norske skjemaer kan være et mareritt for en svenske å forstå - er det allikevel jeg som gjør det. Det meste, ikke alt. Men alt "nytt", i alle fall. Blæ.
Jeg liker ideen med report cards, forresten! På Sixtens barnehage skriver de opp når barna har sovet, og til en viss grad bleieskift. Det er også bra. I det hele tatt er jeg veldig fornøyd med dem :)

Amanda sa...

Anna, ja. Har pratat med kompisar som är flerbarnföräldrar och gjort lite olika med olika barn och dom menar att det rent av kan bli lättare om ma gör't lite tidigare. Sen är vi är j-vligt tacksamma att han aldrig varit nån tutt- eller närhetsjunkie eller att vi trasslat in oss i en massa konstiga sovprocedurer som ingen annan kan imitera, det har hjälp honom att bli trygg i sig själv på nåt vis. Olika, olika, alla är dom olika.

Formis ja dom skriver ett ganska detaljerat blad (löpande under dagen) för varje barn varje dag. Ofta typ den höggravida pedagogen som pysslar med sånt (som inte kan lyfta & kånka di små klimparna så mycket).

Tante Jul, jag tror att E skulle känna igen sig mycket i dig ... Han får faktiskt fixa med en j-la massa administrativ engelsk trökskit åt mig när jag tänker efter. Jaja. Jag ror ett tyngre lass på abdra sätt.

Carina sa...

Blir nyfiken på, eftersom jag är förskollärare, hur många barn det finns där, ålder på dessa och hur mycket personal.

Amanda sa...

Oj ... det finns 5 olika avdelningar/åldersgrupper tror jag.
Spädisrummet där dom mest är och sover några timmar om dagen (3 - 6 månader) med 1 pedagog per bebis. Men just nu har dom ingen så liten, det är rätt ovanligt (även om Es kvinnliga kollega som fick samtidigt som vi gick tillbaka på halvtid när hennes pojk var 4 mån).
Sen är det Felix grupp, 7 - 15 månader ungefär. Väldigt olika hur många barn som är där, olika dagar och tider. 3 till 12 kiddos ungefär. Tror det är en pedagog per 2 kiddos. Den gruppen får aldrig gå ut, det är för knöligt innan dom kan gå någorlunda stadigt. Personalstyrkan är flexibel mellan avdelningarna.
När dom blir mer avancerade flyttar dom upp en grupp.
Äldsta gruppen är 4-5 år och det såg rätt lekis/skol-aktigt ut när jag hälsade på.
Dom har färre pedagoger per barn, kanske 2 på 12.

Vi betalar ca 2 600 kronor för fyra heldagar i månaden men ca 30% av det får E tillbaka på nåt vis genom sin arbetsgivare så vissa privata subventioneringar finns alltså.

Heltid skulle bli 13 000 kr/månad för ett barn (Men då får man tänka på att lönerna i UK ligger något högre än Sverige och att skatten är lite lägre).
Inte undra på att skolplikten börjar tidigare här - vem skulle ha råd med all denna privata barnomsorg tills ongarna var 7 liksom?

30-nånting sa...

Vad härligt att han trivs så bra. Mira får börja i augusti och då är det hon och E som får gå och kolla in dagis nu under våren och E som får sköta inskolningen. Jag tror att det är toppen.

Amanda sa...

Japp, det blir toppen tror jag också!

Tante Jul sa...

Tretten tusen i måneden! Vi betaler 2580 kroner, inkludert mat (men bare norsk frokost og lunsj, altså mye brød). Jeg har en venninne i Canada og hun sier det koster omtrent 6000 i måneden der. Det har jeg syntes er aldeles hårreisende, helt til nå :/

Amanda sa...

Fast tänk minus 30 - 35% på det beroende på arbetsgivaren ...
Och hur mycket skatt betalar ni?

Fast jag håller med, det låter verkligen hårresande. Har flera kompisar som jobbar som typ sekreterare eller call centre och de "betalar" i princip för att få jobba (ie barnomsorgen kostar mer än de drar in) men det är ändå ett måste för om de inte jobbade blir det ingen föräldrapenning för nästa barn. Plus att "man blir ju helt psycho och tappar all självrespekt om man inte jobbar OCH man får bajja och käka lunch ifred på jobbet" som en skön vän uttryckte det.

En Lisa sa...

Just nu är jag väl inte jättenöjd med just vårt dagis MEN vilken fantastisk förmån svenskar har med barnomsorg på heltid för dryga tudenlappen i månaden. Riktig frukost, riktig lunch samt mellanmål. Med pedagogisk omsorg dessutom!
Fast det hindrar inte att jag är grymt avundsjuk på de där report cardsen. Mycket vill ha mer!

Amanda sa...

Hahaha.

Men skämt åsido, det ÄR ju nästan bara i skandinavien man kan ha ett drägligt familjeliv även om man inte har höga inkomster. Vi glömmer ofta det. Jag undrar ibland hur Sverige skulle se ut om folk i gemen kände en större press att högutbilda sig inom välbetalda yrken, för familjens överlevnad helt enkelt. Ärligt talat tror jag att många skulle "må bättre".

(Gissa om jag blivit effektiv på arbetsfronten nu när jag ser svart på vitt hur det svir i spargrisen att "köpa" sig ensam jobbtid?)

I recommend it, fanimej.