onsdag 3 februari 2010

Jag blir mycket glad

av sånt här; en recension av (rättelse) Karin Bagger på ungdomsbibliotekarien Erik Edwardsons blogg.
(Spoilervarning Styggelsen.)
Det enorma stöd och ... ja, den kärlek jag mött från bibliotekarierna har förbluffat och rört mig.
I love bibblan.

Men är boken lämplig för ungdom?
Tja, vem är jag att avgöra?
Läste själv en jäkla massa hemska vuxenböcker i omogen ålder.
Spontant känner jag att Styggelsen är olämplig för läsare under 13. Är jag mossig?
En av UKs mest prisbelönta nya ungdomsromaner, Tender Morsels, innehåller sex, övergrepp och stympningar. Den lär vara ohyggligt bra.

(Nåt helt annat då:
Vård av ganska frisk batting när man själv är riktigt risig är ... en utmaning. Dagens utmaning. Host. Hur gör man?)

7 kommentarer:

Marie sa...

Åh, han har dessutom helt rätt den där Erik:) Håller med dig om att den är olämplig under 13 år, fast med tanke på att de läser Twilightserien när de är elva (om nu den är lika otäck, har faktiskt inte läst dem) så kanske dagens ungdom är mogen för skräck tidigt??

Hm, det är inte lätt att vara sjuk själv och ta hand om en liten. Är E också sjuk? Annars kanske du kan "sjukskriva" dig från mammaledigheten? Min största skräck är för övrigt att hela familjen ska bli magsjuka samtidigt någon gång. Peppar peppar så har det inte hänt än. Kanske när vi är fem - huga.

Amanda sa...

Mmm, jag vet inte hur 'brutalt'/realistiskt sex/våld som förekommer i Twilight. Eller hur mycket av sånt man egentligen är mäktig att 'ta till sig' (på ev. skadligt vis) när man är runt 11 sådär.

E är inte lika krasslig som jag. Jobbar som vanligt. Jag reder mig så länge jag inte börjar kaskadspruta men jag är lomhörd & har ingen röst. (SKÖNT säger F.)

Malin, Costa Brava sa...

du är inte mossig ;)

Terése sa...

Tips,

Gör vad du behöver och absolut inget mer. När jag/barnen är sjuka så bukar mottot vara 'no rules apply'.
Dvs, så mycket film/TV som behövs. Jag lovar DE FÅR INTE fyrkantiga ögon. Lägga kuddar på golvet och låtsas leka, det brukar räcka med att man är nära.

Vila när man kan, var som helst.

Get well soon! //T

Camilla sa...

Jag läste massor av Agatha Christie böcker när jag var 12.. men det är ingen skräck direkt. =)

Alley Cat sa...

Jag läste Virginia Andrews serie om Cathy, Christopher, Corinne och Cory som låstes in på en vind i morföräldrarnas hus efter det att deras far omkommit i en bilolycka när jag var en sisådär 12 år. Serien startar med Vindsträdgården, trots att det kom en bok som utspelar sig före den tidsmässigt senare. I den och följande böcker skriver hon bl a om incestuösa relationer och misshandel av barn. Dock är Virginia Andrews- serien ingen "elak jävel" som Styggelsen faktiskt är - bra men elak!

[ungbib] sa...

På Höganäs Bibliotek finns minst två stora fans av Styggelsen bland personalen! Styggelsen är MYCKET ruskigare än Twilight (som knappt är ruskig alls) och passar väl inte för läsare under 13. Min blogg riktar sig mest till lite äldre ungdomar (tonåringar och unga vuxna). Annars tror jag nog att de flesta barn och ungdomar själva märker om boken inte passar dem. Om ni vill läsa en riktigt otäck rysare för barn under 13 så läs Chris Priestleys Onkel Montagues spökhistorier. Förresten ser jag fram emot en fortsättning på Styggelsen ;-)