torsdag 25 februari 2010

Jag tänker:

Inget ettårspaaarty utan såna här.
Finns det bättre recept eller verkar detta OK?
Please?
(Fast jag ska absolut ha kokos. Inte pärlsocker.)

16 kommentarer:

Marie sa...

Mmmm, verkar mumma. Blir faktiskt fruktansvärt sugen. De är så matiga också på nåt vis att man kan vara lite småhungrig när man gör dem:)

Men du... pärlsocker som är så gott!

Amanda sa...

nja jag tycker det blir lite för knaprigt?

och SÖTT?

Tante Jul sa...

Det er den oppskriften jeg bruker, den er kjempegod! Best med lettkokte havregryn, ikke store. Selv foretrekker jeg å ikke garnere dem i det hele tatt. Perlesukker blir for mye for meg, og av en eller annen grunn har jeg aldri testet med kokos.

Yvonne sa...

Det verkar ju vara det vanliga receptet på politiskt korrekta bollar! Uh, länge sen jag gjorde...säkert 30 år sen...Men har aldrig haft pärlsocker på! Det blir liksom lite tårta på tårta då...

Marie sa...

Men det är ju knaprigt och sött som är så GÖTT!!!

Maria Turtschaninoff sa...

Precis så där gör jag också. Men sen brukar jag vara så sugen att jag äter smeten direkt ur skålen... Jag hinner aldrig till boll-stadiet...
*skäms*

Amanda sa...

Ålrajt, tack, då kör jag på.

formlek sa...

Detta är ett toppenrecept. Vi (jag) har testat olika och det här får högsta betyg. Just att man smälter smöret istället för att använda rumsvarmt gör större skilland än man tror.

Marie sa...

Åh, smält smör kanske man borde prova, såg aldrig att det var det. Jag brukar också vara så sugen ibland att man bara hinner till skålen. Inte helt fel att gräva ur skålen med hela handen, doppa i strösocker men strunta i själva rullningen. Usch på mig.

Amanda sa...

hmmm

mina blev lösa som skam
jag tror jag var en aning generös när jag skar smöret
och havregryn i UK verkar inte lika "fibriga"

jag drar i lite mer

Terése sa...

Mitt recept är prövat om och om och om och om igen. Detta funkar bäst för mig. Det utgår från Vår Kokbok.

100g rumsvarmt smör
1,5 dl socker (man kan ta en gnutta mindre)
1 msk vanillinsocker
4 msk kakao (minst)
4,5 dl havregryn (minska till 4dl om du gillar dem lite smörigare, det gör inte jag)
1 msk kaffe
1,5 msk vatten
och en nypa salt.

Jag blandar i matberedare med kniv. Först socker och smör tills det blir jämnt. Sen torrblandar jag övriga ingredienser i en skål. När det är jämnblandat häller jag ned det torra + vätskan och drar på matberedaren tills allt blir blandat och klumpar ihop sig till en deg. Man får smaka och känna om smeten behöver mer kakao. Är den för smulig, mer vatten/kaffe.

Rulla direkt till lämpligt stora bollar. Lägg dem i liten skål med COCOS (Här förderar vi också det, det är ju nog mycket sött i smeten). Snurra skålen i cirklar mot bordet = bollarna rullar in sig själva i cocos = mindre messy.

Man kan för att piffa till bollarna blanda i gulligt strössel i cocosflingorna.

Se bild;
http://mellisplace.blogspot.com/2008/02/lt-ropen-skalla.html

Som du ser tar jag mitt chokladbollsbakande på fullaste allvar. Men de är de värda, de blir ju så goda och familjen blir ju så glad.

Lycka till!

adrenalin sa...

Glöm inte att göra en batch med vuxenbollar (dvs lite rom, kognac, whiskey eller annan god sprit i). Men för guds skull, ge inga till Flingan...

adrenalin sa...

cognac enller konjak...eller en kombo ha ha

Amanda sa...

hehe adrenalin, tanken slog mig.
eller hasselnötslikör?

t, ja ja jaaaa, en nypa salt hade jag i, absolut!!

formlek sa...

Och in i kylen för bövelen (självklart, men som försvarare av dessa..smask..nyttiga...underbara - hej, hej...!)

Alley Cat sa...

Jag fick en receptbok för barn i födelsedag när jag fyllde typ fem. Den är baserad på bilder snarare än text. Typiskt 70tals pedagogiskt... (Undrar var den tagit vägen?!?) Där gällde i princip samma recept för negerbollar - som det tydligt stod innan det blev rasistiskt att kalla dem det!