onsdag 17 februari 2010

Sonen ogillar

min matlagning.

Vissa bakverk går dock ner (på nåder).
Så nu på morgonen har jag gjort mig till och bakat flapjacks för första gången.
Ett matigt, segt och göttigt kaffebröd sådär.
Tydligen bra för hans muskler i käften att få jobba och tugga lite.

Flapjacks med diverse smaker och glasyrer finns att köpa i nästan alla engelska fik. Ibland unnade Tutt och jag oss en flapjack ute på Sussex Unis campus.
(Fast mest var det baguette med tonfiskröra som gällde för mig.)

Det är egentligen skamligt att jag aldrig testat att baka flapjacks innan för det är riktigt mysigt - och hemskt enkelt.

180 grader, 20-25 min (ju kortare tid desto segare)

Vik till en fyrkantig liten "form" (15 x 15 cm) av smörpapper och ställ i långpanna.
Smält 75 g smör och 75 g brunt socker i en kastrull under omrörning.
Tillsätt 1 - 2 msk sirap.
Tillsätt 175 g havregryn och en liten nypa salt.
Rör väl.
(Tillsätt torkad frukt, nötter eller chokladpluppar om du är på lyxhumör.)
Tryck ner smulblandingen i "formen" och grädda. Tryck rätt hårt.
Markera "rutor" med en kniv innan kakorna svalnat och stelnat helt.

2 kommentarer:

TUTT sa...

Åh! Nu fick jag en craving efter bakpotatis med tonfiskröra från Campusrestaurangen The Butthole.

Och Flapjacks bakade mina små hippikursare och sålde. Di hade långa flätor och anorektiska kroppar. Men Flapjacks, det åt di.

Amanda sa...

Flapjacks är ju rena hälsokosten för bövelen.

Ååå. The Butthole.