söndag 9 maj 2010

Är alltid intresserad av bokomslag.

Här en artikel (på engelska) om olika stilar på samma bok i olika länder. Mest text.
Och här är en vrålsnygg sammanställning av 2007s stiligaste böcker enligt nån på NY Times.

Uppdraget att designa Döden på en blek häst kommer förmodligen att gå till en superdesigner som jag beundrar och har allt förtroende för.

Förlaget har frågat om jag redan nu har några nyckelord jag skulle vilja förmedla till kreatören.
Jag sa några självklara, tafatta saker som förmodligen går att tolka visuellt.

Inte det jag tänkte.
För det kändes bara för pretto och självuppfyllt.
Men jag säger det här:

Jag skulle önska att omslaget blir så vackert att det gör ont i hjärtat när man ser det.

6 kommentarer:

Yvonne sa...

Bokomslag är viktigt! För mig iaf. Ibland är det ju olika på pocketupplagan och hårdpärmen...och då blir jag förvirrad.. :S Det ska bli spännande med din bok! :)

Sofia sa...

Intressant artikel. Hàller med vad gäller Frankrike, här blir det pretentiösa och intellektuelliserade omslag av mycket översatt, ofta väldigt omodernt. Tror som artikel-författaren inte heller att olika omslag i olika länder "behövs", snarare tvärtom, men det ligger säkert andra intressen bakom, i stil med regeln som säger att en viss procentsats av all musik som spelas pà radion i Frankrike màste vara fransk...

Marie sa...

"vill att det ska vara så vackert att det gör ont att se på" - åååååhhh! Det är klart du vill. Är faktiskt övertygad om att det blir så, om inte annat så av känslan att se sin andra bok tryckt, med titeln du önskade och en formgivare (hette det så?) du har stort förtroende för.

Ska verkligen bli väldigt spännande, det här.

Amanda sa...

Visst är 'förpackningen' viktig Yvonne. En bok är så taktil och ska tala till flera sinnen tycker jag.
Mats Strandbergs senaste får ett nytt pocketomslag när den kommer i sommar - just för att se somrigare ut. Superfin tycker jag (kolla Mats blogg).

Sofia, jag har följt dina inblickar i detta med intresse. Tror inte heller det "behövs" alla gånger men formgivare ska ju också leva.

Marie, det är verkligen superspännande. Glasyren på kakan. Vet inte om formgivaren är tillfrågad än så jag länkar inte till hans fina portfolio, men blir det den vi hoppas så har han gjort alla John Ajvide Lindqvists omslag. Schhhh...

Malin, Costa Brava sa...

Omslaget behöver inte vara det viktigaste. Allt är en smaksak. Innehållet är det som räknas och är det bra, vilket det är :)) så vet alla intelligenta att ett omslag bara är det yttre på det inre, som är det som räknas. Lycka till dig! Kram

Amanda sa...

Malin, tack!
Jag håller med om att det verkligen inte är det viktigaste, men jag tycker att det är kul!

(Och viktigt och viktigt, men jo, alltså, det är ju lite som en varudeklaration över boken. Är den kul, seriööös, retro, sockrig, ball..? Designern hjälper boken att hitta sin läsare, tänker jag. Vissa omslag är konst!
Men icke-individuella omslag a la klassiska penguin funkade ju också bra...)