tisdag 8 juni 2010

Ann Heberlein

säger i ett märkligt fjäderlätt, urblåst sista Babel för säsongen (eller var det bara jag som tyckte det? Tur jag hade chips och dip till så att det blev lite matnyttig spis) att kvinnliga mördare är överrepresenterade i svensk spänningslitteratur.
Att vi svenska författare borde spegla verklighetens brottsstatistik mer.

Jaha. Jaha.
Upp med handen alla som är vrålsugna på att ta med sig ett halvt dussin vedervärdigt tröstlösa diskbänksrealistiska spänningsböcker om en full man från en fattig socialgrupp som bankar ihjäl tanten till hängmattan i sommar.
Upp med handen alla som är vrålsugna på att skriva såna böcker.

4 kommentarer:

Maria Turtschaninoff sa...

Nehej, klassen verkar inte markera alls på den frågan!

ninnibeth sa...

Det finns inget som är så bra att luras med som statistik, sa alltid min mattelärare på gymnasiet...

Har precis beställt hem en bunt böcker från Bokus - måste PK-granska dom nu när dom kommer! ;)

Amanda sa...

Själv kan jag ju också tycka att en annan grej som är minst lika viktig som att vi (underhållnings-)författare ska skriva med folkbildningens fana högt, är att en liberal teologie doktor i etik

A)
Visar fantasi, kunskap och förståelse för att "skräckparadoxen" (=att finna nöje i otäckheter; konceptet myntades redan av Aristoteles) fyllt viktiga funtioner i människans kultur i alla tider - mer här:
http://www.guardian.co.uk/lifeandstyle/2010/mar/13/change-your-life-frightening-films-books

och

B)
Väljer att skriva små snygga populärfilosofiska böcker om "ONDSKA" som kanske, öhum, riktar in sig lite mer på HUR vi som samhälle bör "ta hand om barn så att INGEN växer upp så utsatt" [att de utvecklar sociopatiska drag, min anm].

Ina sa...

Word!