tisdag 1 juni 2010

En skog av mini-maränger.

Det blev dom bästa någonsin.
Spröda, lätta, nötiga, liiite sega inuti.
Varför? Äggen var precis på utgångsdatum, hjälpte det?

Du måste testa.
Ugn: 125 grader, 1 timma och 15 minuter.
Blir ca 1,5 plåt.

Sätt på ugnen.
(Finhacka 8 sötmandlar och/eller hasselnötter om du gillar.)
Lägg bakplåtspapper på plåtarna.

Elvispa tre äggvitor mjukt i en minut.
Tillsätt 3/4 krm Perstorp ättika och några droppar vaniljessens.
Elvispa mjukt igen i 30 sek - 1 min.
Tillsätt 1,4 dl strösocker lite i taget, vispa lite emellan.
Avsluta med att vispa hårdare i 1 - 2 min tills smeten är glansig och fast.

Sätt spritspåsen i ett högt glas och vik över kanten (=lättare att fylla på smeten).

Sprits away!
Strö över nöthack om du vill.
(Jag gjorde även några hjärtan och större plattare rundlar - till jordgubbsbakelser tänkte jag.)

Skjuts in i ugnen.
Ibland byter jag plats på plåtarna efter halva tiden, annars kan dom övre bli lite väl ljusbruna.

Man kan ju klicka ut med två skedar också, men jag tycker det går snabbare att spritsa. Och så gräddas marängerna mer jämnt, och kollapsar inte så mycket.
(Och sen är det ju bara jefla hääärligt att spritsa.)

8 kommentarer:

De kallar mig Skrållan sa...

Åh, nu måste jag bara göra maränger som du säger, för det är så in i baljan härligt att spritsa!

Amanda sa...

Ba kör!

Småbottnar till individuella bärpavlova säger jag bara - det var busenkelt med spritsen, annars blir dom så ojämna för mig.

Jessica sa...

Ser ju alldeles ljuvligt ut!
En sak undrar jag bara: hur kan du låta bli att frossa i bakverken??

Terése sa...

Du är nog den okrönta marängdrottningen.

Jo, så ere nog. : )

Ps. De ser hääärliga ut.

Ingrid sa...

Gud i London, gissa vad jag ska göra i morgon!! Och det lär vara nyttigt med råa äggulor i hund- och kattskål. Tack! Du är verkligen fena på fina kakor.

Amanda sa...

Milda maränger! Härligt! Kör på bara!

Hur jag låter bli att frossa?
Älskar mina klänningar. Vill kunna ha på mig dom. Känner mig inte helt bekväm när jag kommer alltför mycket över 60 pannor (är 1.63,5). Har ett stillasittande jobb. Så jag försöker spara det där riktigt majestätiska dekadenta tokfrossandet till ett par dagar i veckan, typ 80-20%-regeln?

Jessica sa...

Du är klok du...

Marie sa...

Mmmmm!!! Så fina! Bara med spritsen? Och bärpavlova låter också fantastiskt gott!