torsdag 10 juni 2010

Lite intressant om debutanter som marknadsförare

och attitydsförändringar till litteratur och författande under de senaste 30 åren. På SVB-bloggen.

(Själv fick jag inte vara med i Svensk Bokhandels katalog Höstens Böcker 2008 med någon debutantpresentation - endast de förlag som har råd att annonsera i 'Höstens Böcker' erbjuds plats för sina debutanter att berätta om verket och sig själva.

Sveriges Författarförbund får jag dock vara med i nu - man anses 'författare' först efter två verk - men gissa vad? Jag har inte råd med medlemsavgiften. De har dock en fantastisk service för debutanter - fri juridisk granskning av det första avtalet. Jag fick hjälp och niger och tackar för det.)

5 kommentarer:

Ingrid sa...

Jo, det har du.
Jag är också en fattig författare, men är glad att jag lyckas skrapa ihop de här pengarna varje år. Tack vare medlemskapet har jag fått stipendium på mycket större belopp än vad jag hittills betalat in varje år i avgifter.
OK, det blir ingen semester, det blir gröt i veckor i sträck, det blir inga nya skor - men avgiften ska betalas varje år,
Kom igen!

Amanda sa...

menar du det?

men alltså... stipendium, jag vet inte... är det inte väldigt mycket jobb att söka?

(jag måste också tänka på att jag redan betalar flertusenkronorsmedlemsskap till två brittiska illustratörsorganisationer årligen, men då får jag juridisk hjälp med bilderböckerna och framför allt portfolioplats på deras kvalitetsportaler - och den vägen kommer typ alla mina frilansuppdrag in)

Amanda sa...

*viskar*

Och är det inte lite en ganska elitistisk organisation också? Med urvalsnämnd och det där?
Man ska vara lite tacksam för att man får vara med? Fin (dyr) medlemstidning och så?
Jag ser liksom inte riktigt nyttan kanske, förutom det där med stipendier då. Men det känns ganska godtyckligt, eller?

Hygglig mat och ett och annat par skor ser jag dock nyttan med ;o)

Maria Turtschaninoff sa...

Jag är med i Finlands svenska författareförening och visst är det hög årsavgift, men också möjlighet att söka stipendier (har inte fått något än, visserligen, men bara hunnit vara medlem ett år). Visbyvistelsen t.ex. hade jag inte kunnat söka om jag inte varit medlem, tror jag, och vi har ingen fin medlemstidning men ett mycket bra informationsbrev som tipsar om stipendier, vistelsestipendier, informerar om pension osv. Men vi är ju säkert oerhört mycket mindre än Sveriges Författarförbund.

Amanda sa...

Jag har fått en tankeställare.
Tack Ingrid och Maria!

Just skrivarvistelser på fina platser verkar di vara mycket bra på, men det kan ju en annan inte nyttja på samma vis.

Tyckte bara det lät så jäkla konstigt den där soppan med Denise Rudberg också, att hennes alster ansågs 'undermåliga' för ett medlemsskap. Öh, jämfört med vad? Undrar jag då.
Jag gillarn'te sånt. Även om jag också kan vara en littvet-snobb som trivs oförskämt bra när jag bjuds in till 'parnassen'.