torsdag 3 juni 2010

Lite tips för ditt manuskript.

Lämnade en lång kommentar hos sköna Anneli som jobbar på sitt manus.
Tänkte att jag kanske skulle lägga in den här också:

"Härligt! Bra jobbat! Jag läser nyfiket lösryckta meningar och tänker 'Majgull Axelsson...' (en ny Majgull är alla förläggares dröm att hitta).

Helt rätt att skriva ut och kolla och korr-a. Det blir en del vändor innan man är redo att skicka in (och det tycker jag man är skyldig både sig själv och redaktören som kommer att provläsa några sidor för att avgöra om förlaget vill ta detta vidare - din absoluta guldstandard är det som gäller!).

Två tips till 'nästa vända':
1) Otroligt banalt, men effektivt - jag fick detta tips av en mycket bra litterär agent: Gör mariginalerna bredare så att det är mindre text på varje sida. Förlagen gillar det. Lättare att läsa. Hjälper dem att föreställa sig detta som en bok. Och vips blev manuset mycket längre! Jag skriver med höger- och vänstermariginalerna 5,5 cm och topp och botten 3,5 cm. (Times 12 p, 1,5 radavstånd.)

2) Nästa gång du 'tvättat' hela manus så att du är rätt nöjd/utmattad på gränsen till nervsammanbrott: Låt 'et vila helt i minst 4 veckor. När du sedan kollar över det igen kommer det som inte fungerar att stå ut som eldskrift och då är det 'bara' att fixa det innan du skickar in. Den där frånkopplingsprocessen är urviktig för att du ska kunna se texten objektivt.

Kram!"

8 kommentarer:

Nina sa...

Bra tips! Det där med breda marginaler har jag hört förut, så jag har börjat minska ner marginalerna lite. Inte så mycket som du, men det kanske man ska göra. Då får man ju till fler sidor som du skriver också. :D

MVH
/Nina

Anneli sa...

Hej där Amanda!

Då får jag lägga in mitt svar på ditt inlägg här också.

Vad kul att du tittar in hos mig. Din kommentar fick hjärtat att slå fortare och göra glädjeskutt. "Gobsmacked" var det första ord som ploppade upp i hjärnan och det var precis vad jag kände när jag läste din kommentar.

Jag rodnar vid jämförelsen av Majgull Axelsson. Jag tycker att Aprilhäxan var en av de bästa böcker jag läst men har aldrig ens tänkt tanken att jag skulle skriva som hon.

Jag vet inte hur du kunde läsa något av texten men du är den första som kommenterat den så det kändes konstigt men bra. Med den jämförelsen kan man väl inte känna sig annat än nöjd :)

Tusen tack för dina tips. Det är så generöst att du delar med dig av dina erfarenheter. Som nybörjare behövs alla tips man kan få. Jag ska använda mig av allihop och så hoppas jag att det gör skillnad så att jag kan hålla min guldstandard :)

Det största problemet är ju det där att vara objektiv för att man ska kunna bedömma när det är tillräckligt bra. Det ska bli riktigt spännande att använda dina tips och se vad som händer.

Tack igen för så uppmuntrande ord och tips : D

Stor kram från en överlycklig författarwanabe!

Eva sa...

Vad roligt med skrivartips och bloggresponser :)

Och vilken mysig "vardagsskräckis" du bjuder på i bloggen med bilder och allt ;-)

Amanda sa...

Gött mos!

Jag vet att alla författare inte använder sig av mitt mariginalbredds-tips men jag svär: Det gjorde typ hela skillnaden mellan att få min första roman refuserad eller antagen! ;o)
(och jag skojar bara lite - ett proffsigt utseende på manus gör en j-ä-k-l-a skillnad i det att det ger de som "grovsållar" ett positivt första intryck. Jippii, lättläst, tänker dom. Och allt som gör deras liv trevligare är skitbra för ditt manus.)

Tanken bakom att köra sådär super-breda mariginaler är att när ett antaget manus är helt klart och ska bli riktig bok blir texten "satt" av förlaget, texten görs alltså redo för tryck. Då får A4-sidorna i ditt pappersmanus det utseendet i alla fall, och dom fortsätter man pilla med ända fram till tryckdagen ibland.

Dina medarbetare på förlaget är liksom så vana att läsa och granska, att liksom SE ett manus, med det luftiga "satta" utseendet. Och det utseendet gör det lättare för både författaren och förlaget att visualisera bokens omfång, olika kapitel, vad som ska hamna var osv.
Jag älskar dessutom att skriva i ett format där det "redan ser ut som en boksida".

Try it, you'll like it.

Nina sa...

Vad bra att få lite mer feedback och tips och trix, det behövs från varenda författarwannabe som finns i landet tror jag. :)

I will surely try it! :)))
Tack igen.

/Nina

Amanda sa...

Härligt Nina!
Det är så himla mycket man inte vet.

Saker som inte spelar roll, och saker kan spela roll. Snackade just med en engelsk kollega som inför sitt första möte med förlaget (när hon blev antagen första gången) hade suttit och pluggat in hela deras katalog. Varför, liksom? Det var inget förhör... Fast å andra sidan är det bra att ha ett intresse för branschen, veta vilka andra som skriver där ute, gärna inom samma fält.
Som en brittisk agent sa: "Det värsta jag vet är när en blivande författare säger: 'Den här boken tror jag kan tilltala alla!' Nej nej. Det jag som agent vill höra är typ; 'Min stil är lite Val McDermid möter Kate Atchinson'. En medvetenhet om vad som finns där ute, och en medvetenhet om sin egen stil. Ja, och så måste de tre första sidorna vara 'Absolute Knockout' of course! Då bläddrar jag direkt till sidan 130 för att kolla 'if she could keep it up'."

Johannes sa...

Nu jävlar. Jag har hållit emot för länge och väntat på att fortsättningen skall gestalta sig. Nu ger jag fan i fortsättningen och börjar på slutet. Så får jag knyta ihop punkterna sedan.

Kanske skulle jag knäckt upp den där flaskan med Mariestads sommarbrygd litet tidigare?

Amanda sa...

Hahaha

kör på ba!

det passar inte alla att skriva kronologiskt