fredag 2 juli 2010

Macaroons - what's the hype?


Tänkte jag också. Länge - alltför länge.

Nu snackar vi franska macaroons - fluffsega dubbla mandelmaränger i oemotståndliga färger med smörkrämig glasyr i mitten.

(Inte som de mer rustika amerikanska/judiska jag bakar - fast dom är inte heller dumma.)

Men franska asså. Oj. OJ. Väninnan hade fått en snygg svart ask från 'Pauls' i present, och dom anses inte på långa vägar vara bland Londons bästa ("kollapsar och svegnar inom ett par timmar" enligt finsmakarna). Ändå helt sagolika.
I London är det de två filialerna av franska Laduree som gäller för de allra bästa.
"The Laduree in Harrods is a little unappealing (it is in Harrods) but the macaroons are delish", sägen en ljuvligt snobbig recensent om Harrods macaroon-café (bilderna ovan).
Och en mindre butik finns i Burlington Arcade: 71 - 72 Burlington Arcade, Mayfair.

Ja. Jag kommer definitivt att gå omvägar för att söka upp Laduree-macaroons nästa gång jag är i London.
(Mina favvos är pistage och jordgubb.)

11 kommentarer:

Jessica sa...

Garströms!!
Minus macaroons.

Camilla sa...

Jag har aldrig provat och jag vet inte var jag ska göra det här i Stockholm heller. Det ser himla smarrigt ut!

Är det bara jag som alltid läser "makaroner" och som alltid måste läsa om ordet igen för att läsa det rätt?

Amanda sa...

Jess, tänkte också på Garströms!!

Camilla, vet inte heller var de finns i Sverige. Men Laduree har filialer i Dublin, Zurich & Tokyo också såg jag på deras glassiga hemsida. Ja, och Paris och Versailles då. Har fått för mig att en anfader till han som grundade var Marie Antoinettes egen baker boy.
"Let them eat cake" indeed...

Ann-Katrin sa...

en choklad och en jordgubb till kaffet. Yummy! Fast man borde väl egentligen vara fin och fransk och diciplinerad och bara ta en enda...

Amanda sa...

hell no
dom är ju pyttesmå!

fast idag hade jag hellre tagit en hederlig svensk chokladbiskvi.

adrenalin sa...

Smakade första gången för ett par veckor sen, grannen hade bakat själv och jag är helt såld jag med. Det verkar lite för meckigt för att jag ska orka, men jag här i Stockholm har jag sett såna i skylten på Gunnarssons (götgatan). Funderar på att köpa där, de är bra på annat så det blir nog bra! Eller på pont noveau på nybrogatan ;)

Camilla sa...

Bara för att de såg så härliga ut och det är så många som älskar dem små bakverken så åkte jag till Östermalm idag, till Pont Noveau, och köpte två stycken (de är verkligen små!). En rabarber och en havtorn. Rabarber-macaroonen var ganska smaklös och jag blev superbesviken. Den andra hade mer smak, men jag är fortfarande inte så överväldigad av denna lilla-lilla sötsaken.
=(

Amanda sa...

hmm, det var synd Camilla!

adrenalin, jag håller med, verkar alldeles för bökigt för att jag ska orka själv

Amanda sa...

(men gillade jag för att jag hade noll förväntningar? svårt att säga - tyckte att kombon fras-seg biskvimaräng och läcker kräm med ganska stark smaksättning var ljuvlig.)

Annika sa...

Camilla, i Stockholm går du till Petite France på Kungsholmen, där har de gudomliga macarons...eller varför inte till Café Ritorno viod vagnparken?

Själv har jag länge varit sugen på att baka, matbloggare som jag s
trots allt är. Har inte kommit till skott ännu. Kanske under semestern? I höst har jag som projekt att göra hemlagad korv. Skilda världar?

Amanda sa...

Annika, hej, tack för bra tips!

Själv låter jag bästa slaktar'n i Oxfords saluhall göra korven, så köper vi. Brittisk fläskkorv, rätt gjord & tillagad (i le creuset i ugnen 1 timma) + löksås & mos, aka 'Bangers & Mash', är en av mina absoluta favoriträtter på vintern.