lördag 24 juli 2010

Sillisar - ett steg närmare macaroons?

Två stycken silikonunderlägg till plåtarna. Lär tydligen vara the beez kneez för 'fastniga' saker.
Nån hemmakonditor här som jobbar med silikon?
Råd och tips?

Tror inte att jag vågar chansa utan baktermometer till sockerlagen men jag äger ingen.

I övrigt gillar jag den här killens recept, han verkar veta vad han gör.
Fast hur mycket ÄR 120 g äggvita egentligen?

18 kommentarer:

Yvonne sa...

Har också funderat på att försöka mig på macarons...men har inte heller nån hushållstermometer. Men jag har en digitalvåg, så 120 g äggvita ska jag nog få till! :P Förresten har jag aldrig ens ätit en sån där macaron...

Amanda sa...

Japp, våg finnes här också.

Jag tänkte testa med citronsmak -- gul hushållsfärg i smeten och fyllning av smörkräm med lemon curd.

Kanske jordgubb också.

Mattias, Bakemyday.se sa...

120 gram är ca 2 äggvitor. Men skaffa våg!!! Går mycket smidigare då =)

Mattias, Bakemyday.se sa...

Oj, menade 4 stycken äggvitor. 120 gram är ca 4 äggvitor, men köp en våg för säkerhets skull. "Killen med koll" haha

Anne sa...

Jag har jobbat med silicon i några år och är mycket nöjd!
Diska med varmt vatten bara efteråt, det är väl alla skötselråd jag har;)

Amanda sa...

Mattias, tusen tusen tack!!
Våg finnes men baktermometer måste jag köpa. Svärisarna har dessutom just erbjudit oss en kombinerad fölse- och bröllopsdagsprezzie, är SVÅRT sugen på en KitchenAid som du har (maken är med på det också). Är den värd varenda penny enligt dig?

Anne, bra, tack! Har av någon anledning inte riktigt gillat tanken innan men all bevisning talar ju för.

adrenalin sa...

Jag tycker kitchen aid har för liten degskål, men det beror förstås på hus stora degar man knådar ;) Skulle min urgamla Bosch gå sönder skulle jag skaffa en electrolux (ankarsrum), de finns i rosa! Jag suktade också efter silikon men kom hem med billigare i teflon, jag älskar dem, men kommer nog investera i silikon längre fram, rosa vore inte helt fel!

Tante Jul sa...

Jeg bruker teflonark, som jeg kjøper billig på diverse markeder i Sverige. Silikon er jeg fremdeles litt skeptisk til sammen med varme... Har ingen silikonbakeformer, silikongrytekluter eller noe. Men jeg HAR bakematte til å kjevle ut ting på, og den er jeg glad i! :)

Og iblant skulle jeg ønske kjøkkenet mitt var stort nok til en Kitchenaid eller en Kenwood av en slag, samt at jeg hadde råd, men stort sett greier jeg meg med håndholdt mixer og et stort utvalg tresleiver.

Amanda sa...

Mmm
intressant

Teflon har jag aldrig sett här

Ska spana in Electrolux och dom andra men jag tror jag är såld på KitchenAid (isblå)

adrenalin sa...

Klart du ska ha en isblå kitchen aid, den är ursnygg! Nu hoppas jag att det blir macaroons på bloggen, ser fram emot detta!

adrenalin-bakoman sa...

Förresten, teflon klarar upp till 275 grader, det är mitt krav när jag bakar bröd. Vet inte om silikon klarar lika mycket, men silikon verkar ha mer tyngd = bättre till kakor o dyl?

Amanda sa...

klarar 220 och tydligen bra till typ macaroons & maränger, ja!

Mattias, Bakemyday.se sa...

Neeej, jag blir galen på min Kitchen Aid! Den är perfekt till macaroons, men ska man vispa annat så når den inte enda ut i kanterna så man måste skrapa med en slickepott. Den orkar inte tunga degar utan blir jättevarm och seg. Samtidigt så älskar jag den och förlåter allt. Har inte heller något att jämföra med, andra hushållsassistenter är kanske lika...defekta.

Amanda sa...

Mattias, intressant, tack!
Har du Artisan?

Såg denna recension på amazon.co.uk appropå det du just sa om att den inte 'når' att vispa - jag tror man kan justera det lite:

"I have read a few that were disgruntled because their Artisans did not mix well. I initially had the same problem with the beater/bowl clearance. It is very simple to remedy. There is a beater adjustment screw on the mixer and the manual describes how to make the adjustments. I got even better instructions by calling customer support at KitchenAid. The technician told me to drop a dime into the empty bowl, turn the mixer on (about setting 2) using the flat beater, and it should move the dime 1/4 inch to 1/2 inch each time it rotates around the bowl. This is the right clearance for the beater to mix everything at the bottom of the bowl, but not low enough to cause wear on the beater from constant friction with the bottom of the bowl during usage. I tweaked the screw setting 1/4 turn each time until I got that dime moving. At this setting, I can now beat a single egg white to stiff peaks in the 5 qt. bowl. That's impressive."

Maria Turtschaninoff sa...

Silikon är enkelt, inga tips behövs, men mina är fula och bruna och inte alls så snygga som dina!!

Mattias, Bakemyday.se sa...

Jepp, jag har Artisan. Jaa, jag vet, men man kan bara justera höjden. Det fattade jag inte i början. Men den når liksom inte så bra ut i kanterna. Äh, den är bra, men kanske inte om du vill dubbla bulldegen =)

Amanda sa...

Tack!
Nä, den är nog mer en kakmaskin än en brödmaskin, jag börjar fatta det...

Anonym sa...

Hejsan!

Jag bara undrar, var har du köpt de underläggen?