tisdag 13 juli 2010

Vilken typ av författare är du?

Här beskrivs ett originellt och mycket metodiskt system.
Tre filmer om dagen för att komma in i stååårytellingsflödet, morgonmöten, lappar som beskriver nyckelscener och tandem-kreativitet mellan maaaken/makan.
Well, whatever works for ya.

Vissa hävdar att dom skriver nerbäddade bland dunbolster och praliner men det måste väl ändå vara ett sånt där typiskt vaaarumärkesbyggande uttalande? Jag menar, ryggen! Aj!

När jag är som bäst är jag "gör dina 1000-2000 ord om dagen så fort som möjligt, så är det över sen"-typen.
Jag är också ett stort fan av att rita upp en tidsaxel över berättelsens personer och skeenden.
Och jag har alltid ett kladdigt hjälpdokument bara för mina ögon i Word där jag kan klistra in sånt jag stryker och skriva in stödord och braiga lösryckta stycken som kommer till mig och som får 'vila' där i väntan på att fogas in i luftslottet.
Just idag är jag en sån här äckligt klämkäck typ. Usch.
Yeah.

7 kommentarer:

Maria Turtschaninoff sa...

"När jag är som bäst är jag "gör dina 1000-2000 ord om dagen så fort som möjligt, så är det över sen"-typen."
Me too! Och i den fasen är jag nu. Gör undan det så fort jag kan, på morgonen, för annars blir det inte av. Ibland får jag plåga mig själv lite för att komma dit till stolen och datorn. Men om jag INTE skriver, ja se då blir jag sur och omöjlig.

Inte speciellt strukturerad. Såsiga långa dokument (för nuvarande manuset ett på 26 sidor...) där jag "pratar" med mig själv, gör anteckningar, funderar på vad som skall hända, gör timelines som jag genast glömmer bort. Såg senast igår på ett dokument jag gjorde i början av projektet, där jag planerade fantasyvärlden, och som jag inte haft tålamod att ögna igenom på länge (vill använda dagens skrivtid till att skriva, liksom). Ha, jag hade en massa fina idéer och planer där som jag helt glömt och aldrig använt...

Och ändå blir det en bok på något märkligt vis, till sist.

Amanda sa...

"Men om jag INTE skriver, ja se då blir jag sur och omöjlig."

Ooooh yes.
Eller om det inte gått bra.

Malin, Costa Brava sa...

När behovet kommer till mig måste jag bara skriva. Vare sig jag har tid eller inte. så inga fasta rutiner eller tider, men jag kan påverka att behovet ska komma genom att se till att jag har tid ibland på olika sätt. Men deras liv lät ju helt fokuserat på författandet, o jag menar vem har tid med det om man inte redan kan leva ekonomiskt på det och tillåta sig den lyxen.

Sara sa...

Jag kör "minst 1000 ord om dagen"-regeln när jag skriver på boken (blev inspirerad av att Sarah Waters gör det) och då slutar det ofta (men inte alltid) med att jag skriver mer än så. När jag skriver filmmanus kan skriva väldigt mycket på en dag men det är också mycket "luftigare" text än prosa.

Sedan tycker jag att man måste tillåta sig själv att ha dagar då man inte skriver alls också, utan kanske bara kollar på film eller läser. Det undermedvetna jobbar ju på i alla fall. :)

Just den där artikeln som du refererar till tyckte jag var lite småcreepy. Åtminstone när de beskrev sina "badkarsmöten". Ville liksom inte ha den bilden i huvudet, thank you very much.

Nuförtiden försöker jag börja dagen med att kolla på en film eftersom jag ändå är så segstartad på morgonen. Men tre om dagen! Fattar inte hur man hanterar den inputen! Men eftersom de verkar så symbiotiska blir det kanske bara 1,5/person, haha!

Sara sa...

Måste bara tillägga, apropå struktur, att Mats och jag har grymma strutkurmöten där vi först skriver som ett treatment över vad som ska hända i ca 10 kapitel (vi har strukturen över hela boken klar till att börja med). Sedan delar vi upp kapitlen och skriver våra egna innan vi byter och redigerar varandras.

Ninas skrivarlya sa...

Jag är nog väldens mest odisciplinerade människa. Jag skriver INTE 1000 ord/dag. Inte ens varannan dag. Jag skriver dessvärre bara när jag har tid, och tid är något som jag har för lite av.

MEN! När jag väl skriver, då går det undan. Kan skriva 5000 ord/dag och mer om jag har bra flyt. Synops har jag inte haft hittills, utan kladdar på vanligt A4 och post-it lappar. Inte så strukturerat kanske, och det har funkat sådär. Mycket letande blir det. ;) Måste skärpa mig till de kommande manusen.

Amanda sa...

Malin, ja nuförtiden är de nog helt fokuserande på författandet när det gått så bra, men det verkar ju ha varit mycket tufft för dom tidigare. Man måste nog vara något av en riking om man ba' "Nä nu skiter jag i aaallt annat, nu ska jag bara börja om från scratch och författa hela dagarna!"

Sara, haha, exakt, exakt! Jag tror dom gillar att vara lite småcreepy dock... Och absolut, man "jobbar" ju jämt. Jätteintressant att höra om ditt & Mats samarbete.

Nina, sådär är jag också ibland, men när det är ett "beställt" projekt (ie man vet att nån sitter och väntar på att få läsa hela inom en rimlig tid) så måste det helt enkelt bli en viss mängd varje dag man får ur sig för att driva berättelsen framåt och fixa deadline. Och för mig är det faktiskt det enda vettiga viset att jobba, ie det blir bäst då och jag mår bäst.