söndag 8 augusti 2010

Jag blir galen, jag blir galen, jag blir GALEN

om jag läser en artikel till enligt mönstret "Ja jag blev ju jättedeprimerad och utbränd för jag var en så himla Duktig Flicka, jag hade ett extreeemt kontrollbehov men man kan ju faktiskt inte kontrollera något alls."

Gå inte på detta blaj, snälla.
Bara för att man får något upprepat för sig många gånger så blir det inte sanning.
Jag får klåda på själen.

Det skulle alltså vara dåligt för kropp och sinne att vara en Duktig Flicka? Men kära nån, VAD I HELVETE ÄR ALTERNATIVET? Är det helt plötsligt dåligt att vara ambitiös och ta kontrollen och säga ja till saker nu?
För helvete, vi kan inte alla bara sitta och leka yogatanter på en klippa och känna in och säga NEJ. Vad är det för fucking illusion? När blev det ett ideal att sträva efter? Vem är så priviligerad och tom att hon kan leva så?

Jag tror tvärt om. Jag tror att folk mår dåligt för att dom har för lite att göra. För att dom siktat för lågt rent ambitionsmässigt. Valt fel. Lagt all sin kreativitet på heminredningen. Typ.

Man mår fan bra av att högprestera - om man är där man ska vara.
Och: Man kan fatiskt kontrollera massor. Framför allt sin egen reaktion på motgångar.

PLEEEASE kan inte nån bara skriva sanningen:
Duktiga Flickor med "kontrollbehov" är de härligaste och mest energifyllda och harmoniska människorna i världen.
OM dom har lite lekfullhet och en gnutta självdistans också.
Jag har i alla fall aldrig sett något exempel på motsatsen.

17 kommentarer:

De kallar mig Skrållan sa...

*Trycker på Gilla-knappen*

Amanda sa...

Tack!

Anonym sa...

Det där med 'duktig-flicka' ser jag som ett bra försök att sänka ambitiösa kvinnor. J*vligt fult.

Men: "Jag tror att folk mår dåligt för att dom har för lite att göra. För att dom siktat för lågt rent ambitionsmässigt. Valt fel. Lagt all sin kreativitet på heminredningen. Typ".
Allvarligt? Nej, där spetsar du allt till det... Eller?

Jess

Amanda sa...

Klart jag spetsar till och generaliserar våldsamt.

Men. Jag tror att många lägger ribban för lågt och mår dåligt av det, ja.
Det är ju extremt tröttande och deprimerande att ha för lite att göra - eller att göra "fel" sak som försörjning.

Anna sa...

Fåfänga är det som tar knäcken på folk. Jag är övertygad.

Amanda sa...

Intressant! Menar du bokstavligt; för mycket fokus på ytor och för lite på substans?
Eller typ stolthet, prestige, rädsla för att göra fel? Utveckla please?

suziluz sa...

Men är det inte mest en fråga om att använda ord slarvigt? Att vara en Duktig Flicka är givetvis en bra sak. Att kunna bemästra och ha ambition är sånt som leder vidare i livet. Men uttrycket används ju ofta ifråga att inte kunna sluta behaga. Det vill säga, ha fått för sig att man är "duktig" genom att leva upp till andras uttalade och outtalade behov. Att man inte längre är duktig för sin egen skull eller på det man vill, utan för andras och på det allra mesta, generellt, vilket är både djupt otillfredsställande och extremt kraftkrävande - samt ofta skapar bitterhet. Skiftar man fokuset tillbaka till de egna, verkliga ambitionerna märker man ju ofta att man kanske egentligen skiter i om julköttbullarna är handtrillade, att man hellre lägger kraft och duktighet på annat än att bevisa för andra att man är duktig på sånt man innerst inne skiter i.

Är det egentligen inte läge att ta tillbaka ordet duktig och göra det till något positivt? Att faktiskt vara bra på något, och kunna genomföra sina idéer och ambitioner är ju en toppenegenskap. Våga vara duktig, säger jag. På det DU vill.

Amanda sa...

Jo det är klart det är så Suz!
Var också inne på det där i tanken. Att jag stör mig enormt på det semantiska skiftet;
Det är liksom underförstått numera, att 'duktighet' och 'kontrollbehov' är negativt laddde företeelser som nästan har kraft att göra en sjuk och som man ska akta sig j-ligt noga för. OCH DET STÖR MIG SÅ INNIH*LVETE men det kanske jag klargjort nu? ;o)

Anna sa...

Jo, den "duktighet" jag ser är snarare ett koketterande om stress och många åtaganden som folk slänger sig med. Ibland är det bara galna överdrifter men oftast verkar personens bild av sig själv krocka med den krassa verkligheten. Att man inte klarar av att leverera allt man signar upp sig för. Nästan ingen erkänner att man är en medelmåtta, någon som klarar av lagom många saker i lagom tempo.

Det är helt okej att vara okej bara. Och det finns inget som är så befriande och ärligt inför sig själv och andra att säga "det här hinner jag men det där hinner jag inte, så snabb är inte jag. Då får du be någon annan."

TUTT sa...

Åh! Spännande inlägg! YES! Jag vill svara utförligt. Lägger det på min blogg! Tack för att du inspirerar mig och ger mig energi att skriva min tolkning av detta. PÖSS!

Amanda sa...

Intressant Anna. Och mycket nyanserat och bra hos Tutt.

Fan va gött där löste vi ännu ett världsproblem med en klackspark.

Maria Turtschaninoff sa...

Ja, kvinnor är Duktiga Flickor och det är så ohälsosamt så, men män har Ambition...
HA.

Blackm sa...

Duktiga Flickor med "kontrollbehov" är de härligaste och mest energifyllda och harmoniska människorna i världen.
OM dom har lite lekfullhet och en gnutta självdistans också.
Jag har i alla fall aldrig sett något exempel på motsatsen.

Tackar så mycket, Blink, blink...=)=)
www.svartam.blogg.se

e sa...

Det beror nog på vad man läser in i "duktig flicka". När jag hör uttrycket tänker jag inte på en flicka som är duktig på något, utan en som hela tiden försöker se till att göra andra nöjda. En duktig flicka är tyst och ordentlig och säger inte ifrån när pojkarna i skolan retas. En duktig flicka avstår från det hon vill ha om hon märker att någon annan också vill ha det. En duktig flicka hävdar inte sig själv utan låter andra klättra före i karriären. Hon är så bra på att känna efter vad andra önskar sig av henne att hon inte vet vad hon själv vill.

Alltså något helt annat än en ambitös och kompetent flicka, som det kanske borde betyda.

Min tolkning är inte heller att det är till för att sänka kvinnor, snarare att sätta fingret på ett problem. För det blir en krock när vi å ena sidan lär småtjejer att man inte ska fråga efter det man vill ha utan på sin höjd antyda diskret, men samtidigt förväntar oss att de i arbetslivet sedan ska kunna hävda sig på exakt samma sätt som de flesta män.

Amanda sa...

Mer intressant!
Kom att tänka på en annan grej appropå genus-spåret som andra varit inne på:

Nu talar jag för min generation här (70-talist) men jag känner, handen på hjärtat, att många av oss små flickor som sattes som stötdämpare mellan bråkiga killar och belönades när vi var tysta och ordentliga och inte hävdade oss fick en FÖRDEL.

Vi kan uppföra oss som folk, har inga messiaskomplex som en black om foten, men samtidit en H*LVETES revanschlust. Nån som fattar hur jag menar? It's always the quiet ones you need to look out for...

Anna sa...

Åhå. Vilket uppiggande inlägg. Framåt och uppåt!

Elin sa...

Åh så bra och argt och underbart. Skrev något liknande nyligen om duktig flicka-crapet. http://elingrelsson.se/2010/08/09/fordomsprofilen-skolkaren-och-den-duktiga-flickan/