lördag 21 augusti 2010

Mysteriet Makka Pakka.

Är inte han(?) vår moderna barnkulturs mest säregna gestalt så säg?
Det lilla bisarra stenälskande trollet från Drömmarnas trädgård/In the Night Garden verkar vara de flesta vuxnas favorit - och jag tror jag fattar lite varför.
There's, liksom, more to Makka Pakka. Jag tror vi känner på oss det allesammans. Han(?) gäckar och förtjusar i samma utsträckning.
Ta hans litenhet. Ändå är han liksom napoleonskt självsäker, i en slags mild saktmodig föräldraroll över de storväxta figurerna, med sina rutiner och med sin udda renlighetsfixering.
Han har ett fordon. Ett alldeles eget. Ansvar! Upsy Daisy har visserligen sin busiga säng och Iggle Piggle sin båt (i introt i alla fall) men Makka Pakkas sparkcykel/rullator med specialhållare för tvättsvampen och tvålen är ändå i en klass för sig. Jag skulle faktiskt drista mig till att påstå att Makka Pakka i The Night Garden är den enda karaktären som har ett jobb: Han är den som vårdar dom andra tokstollarna.
Kolla de mörka ringarna runt ögonen. Makka Pakka har levt.
Han har dessutom fler nyanser än dom andra rent psykologiskt eftersom han har en hobby - stenarna. Han älskar sina stenar. Samlar på dom, sover med dom, ger bort till såna som förtjänar't. Hans hus är av sten - och hans själva kropp verkar faktiskt bestå av staplade stenar i en liten hög, av det slag vi brukade bygga under lata lördagar på Brightons steniga strand. Fast hans stenkropp är i ett fuskpälsliknande mjukismaterial förstås. Men associationen till Brighton Beach tar inte slut där.
Nej. För vad är Makka Pakkas sängkläder gjorda av?
Jo - ett härligt badlakan.

Jag brukade tycka att In the Night Garden var en jävligt pårökt produktion. Av teamet bakom Teletubbies - men ännu mer surrealistiskt och jobbigt. Not any more, 43 768 avsnitt senare. Jag tycker det är genialiskt.

7 kommentarer:

Annika sa...

Jag älskar "I drömmarnas trädgård". Imponerande analys av Makka Pakka ;).

Amanda sa...

hehe

jag gillar tåget bäst

funderar starkt på att bygga ett av gamla förpackningar

Anonym sa...

HAPPY BIRTHDAY !!!!!!!!!!!

Oscar

Anonym sa...

Happy Birthday, Amanda !!!
Oscar

Amanda sa...

Thank you!!

30-nånting sa...

Hahaha, jag är på väg dit också. Mira favoriserar dock fortfarande Teletubbies.

Ina sa...

Amen to that.