onsdag 22 september 2010

Bokmässan - nåt för blivande författare?


Jag kommer inte i år. Men jag vågar lova att min första roman Styggelsen finns till bra pris i förlaget h:ströms monter B 06:40.

Alltså, jag älskar mässan. Och hur gör man det bästa av den om man har skrivarambitioner och inte "bara" är en bokälskare?

Okej, så här funkar det:
Seminarierna är grejen. Om det inte var för seminarierna skulle det liksom bara vara världens jobbigaste bokvaruhusjippo with added kändisspottning. Seminarierna känns förberedda, inspirerande och matnyttiga. Det är där man får lära känna dom stora elefanterna - illustratörer, förläggare, författare, forskare, journalister.
Efter seminarierna kan man ställa smarta frågor, till och med gå fram och snacka lite.
Kom I TID till dina utvalda seminarier. Gå inte och irra för mycket på mässgolvet, det är enbart tröttande.

De två första dagarna är i princip firmafest för branschen (speciellt eftermiddagar/kvällar). Jag gillar branschdagarna. Det är lugnare.
Dessutom handlar mässan mycket om att branschen ska sälja och köpa rättigheter till och av förlag i andra länder, i en avdelning allmänheten inte ser. Det ser ut som speed dating. Dom sitter vid små bord.

Det som också är intressant för en skrivmänniska är att beta av förlagens montrar lungt och metodiskt för där finns alla deras böcker samlade. Där kan man skaffa sig ett hum om vilka förlag som gör vad. Deras produktionsvärden. Deras inriktningar. Vilken slags dikt- eller barn- eller ungdomsböcker dom gör.

Det är rätt liten chans att du ska kunna pitcha ditt eget bokprojekt (och glöm det om du bara har en idé eller ett halvfärdigt projekt, till och med din mamma har ledsnat på att höra om det) eftersom alla är så upptagna, speciellt folk i beslutsfattande ställning. Men ta med lite visitkort i alla fall. Och, om du har ett avslutat manus som du just skickat in/tänker skicka i dagarna, då kan det löna sig att öva in en liten en-menings-pitch om din text.
För rätt vad det är står du brevid din drömförläggare i toakön och då är det bara att le och säga:
"Men hej, är det du som är X? Jag älskade boken X som kom ut hos er förra året. Jaså du jobbade med den, kul! Jag har faktiskt just skickat ett manus till er, X X heter jag. Min roman är en slags askungesaga som utspelar sig på en tysk armébas."

Så. Ska en slipsten dras. Tyng dem inte med mer information än så. Men ta chansen att impa om du får den. Gör intryck. Okej?
Och ha det så roligt, och VÅGA prata med de författare och branschmänniskor du känner igen även om dom står i 'sina kompisgäng' (dom är också blyga)!
Vi ses nästa år (hoppas jag).

7 kommentarer:

Annelie sa...

Tack för ännu ett matnyttigt inlägg! (På andra bloggar har jag mest hittat tips som "ha bekväma skor" och "drick mycket vatten". Typ.)

Jag ska till mässan för första gången och har gjort upp en plan för just seminarierna. Det finns ju hur många som helst! Sedan återstår att se vad som händer på mässgolvet. Hoppas jag hittar till ditt förlags monter, då ska jag slå till1 och köpa Styggelsen.

Amanda sa...

Känns igen, de seminarier jag siktat in mig på brukar ALLTID krocka.

Ett annat 'självklart' tips är att unna dig att lägga kappa + handväska i förvaringsbox (minsta läderbag väger ju typ 2 kg) + fina tygkassen. Allt det där man får i brukar jag dumpa. Hatar att släpa grejer. Litet block + penna som ryms i kjolfickan räcker. Köp böcker det sista du gör på dagen.

Förlaget h:ströms monter (Styggelsen) brukar vara rätt väl synlig. Och går du förbi Forums kan du alltid försöka tigga till dig ett gratis läsprov på min nya bok (Döden på en blek häst) om dom har...

Amanda sa...

P.S:
Forums monter (Bonnierförlagen):
B 02:02

Maria Turtschaninoff sa...

Min erfarenhet av Gbg-mässan är också att det är svårt att hinna på wc mellan seminarierna - det är jättelånga köer då alla försöker klämma in ett besök innan de rusar till nästa seminarie :-)

Tänk om vi kunde ses där nästa år...? Fast då har jag ingen bok ute, så antagligen inte.

Amanda sa...

(viskar:
ibland går jag på herrarnas toa - alla sätt är bra utom dom dåliga, right?)

Maria Turtschaninoff sa...

Det gör jag också ofta - men jag tror att det kan vara kö till och med dit på mässan ;-)

Jessica sa...

Kommer tänka på dig när jag är på mässan under fredagen. Och sakna dig. Ses nästa år?