tisdag 14 september 2010

Otroligt fin bilderboks-dummy.

Så här kan det alltså se ut om du skrivit och illustrerat en 'dummy rough'.
Av illustratören/författaren Brian Floca.
Bland det bästa i dummy-väg jag sett faktiskt. Men man ska ha koll på guldstandarden så att man kan kan sikta dit.

Och du, (blivande) illustratör, låt dig inte skrämmas av hans proffsiga tecknarteknik. Amerikanska bilderböcker för lite äldre barn skulle gärna vara i sån där "fin" och "perfekt" naturalistisk stil för några år sedan. Just nu känns den stilen lite föråldrad. En genomtänkt dummy i "enklare" spännande formspråk skulle vara minst lika välkommen idag. Bara det funkar.

Notera dock att han tänkt igenom var allt ska vara på alla sidor.
Avsatt plats där texten ska ligga. På smarta integrerade vis så att det samspelar med bildlösningen.
Det är det förlaget vill se. Har han gjort jobbet? Har han seendet? Även om det blir många ändringar under resans gång (att färdigställa en bilderbok för publicering, när man fått kontrakt, är ett grupparbete mellan redaktören, illustratören och förlagets formgivare).

Kolla hur bra puls och variation mellan uppslagens bildlösningar han har ("Driv i bläddret", som underbara Gunna Grähs skulle säga); Full bleeds som tar upp hela uppslaget, vignetter, halvsidor. Han nyttjar hela ytan, zoomar in och ut, använder olika perspektiv. Skön fart och riktning (men det säger nästan sig självt med tanke på ämnet). Och ingen viktig visuell- eller textinfo får försvinna i vikningen i mitten (the gutter) förstås, tänk på det när du gör din dummy.

Det tog säkert flera veckor att skissa och planera "tumnaglar" innan han gick över till dummyn. Och okej, det är 15 handlingsbärande uppslag, inte 12, men eftersom den är så bra så kan jag se varför förlag gjorde ett undantag och tillät en avvikelse från standardomfånget.

(För självklart: Han fick kontrakt.)

I ditt paketet till förlaget ska ligga:
-Manuset i utskrivet word-dokument (för bilderböcker blir det typ max 2 glesa sidor).
-Kort följebrev.
-En kopia på din dummy.
-Två färdiga uppslag på A3-papper i färg (kopior) - så bra du bara kan, så som de färdiga uppslagen ska se ut redo för tryck - välj att 'göra upp' de WOW-igaste uppslagen förstås.


(Återanvänd aldrig uppkopierade dummys eller färgkopior som kommer i retur med refuseringsbrevet. Dom hinner bli så tufsiga och sjabbiga. Det är falsk ekonomi.)

6 kommentarer:

Annelie sa...

WOW!

Amanda sa...

ja!
stört fin.
(jag vill köpa boken till Felix)

Annelie sa...

En finfin julklapp!

Engelska är tyvärr inte något av språken vi talar hemma, så jag får leta andra klappar till barnen.

Jenny sa...

Hej! Har kollat in på din blogg ett litet tag nu och måste säga att dina tricks of the trade-inlägg är jättebra! Ska just precis tillverka en dummy rough (första riktigt seriösa, har inte illustrerat barnlitteratur ännu, men nog annat) själv nu till en text jag skrivit :-) så tack för länken!

Amanda sa...

Annelie, det går nog bra, det är ju ingen brist på fantastiska bilderböcker på diverse språk!

Jenny, hej, vad roligt!
Kör på! Det är ett tufft åtagande, att skapa en dummy utan betalning och ganrantier, men väldigt givande också. Våga - vinn. (Och tappar man sugen med illosarna kan man alltid försöka sälja in 'bara' manuset faktiskt.)

Annelie sa...

Nej, det är nog inga problem. Särskilt inte med tanke på att vårt andra språk är spanska, som är nästan lika stort som engelska.