måndag 29 november 2010

Granhitler vädrar morgonluft.

Dagens inspirationsgran. Gold! Thanks Martha.

Inget episkt 5000-ordsinlägg i år. Jag tar mediciner mot mina maniska tendenser numera va.

(Inte!)

Två grejer bara:

- Belysningen: Börja i toppen. Och det är sladd-ändan som ska vara i toppen. Annars gör man det rätt svårt för sig själv på slutet.

- Testa att hänga större pynt längre ner i trädet och mindre och mindre högre upp. Blir proffsy!

Mvh,
F d dekoratör, bl a på NK.

16 kommentarer:

erika sa...

När sonen, 3½, går förbi och jag råkar ha din sida uppe stannar han alltid till. I ögonvrån har han fått syn på din "header-bild" och vi måste ägna några minuter åt att bestämma vem av oss som ska få vilken muffin, vilken frukt och vilken bok. Pennan, skorna och temuggen delar vi på. Ville väl egentligen bara säga att du verkligen har hittat ett bild-uttryck som tilttalar och fångar barn (och vuxna) - även när de rusar förbi i full fart för att hämta bilen, kolla Charlie och Lola eller blir jagade av storasyster.

Perny sa...

"Belysningen: Börja i toppen. Och det är sladd-ändan som ska vara i toppen. Annars gör man det rätt svårt för sig själv på slutet."

utveckla gärna för det där fick inte jag ihop. Jag har alltid sladdänden i botten, annars blir det ett väldigt trassel med den hela vägen genom granen och så måste det till extrasladd också.

Amanda sa...

Erika, men gud vad rart, jag blir väldigt glad. Det är viktigt att försöka "stå ut" i det visuella bruset. Jag har även jobbat med illosar för utställningar där tanken var att även synskadade barn skulle ha en chans att ta till sig bilderna så jag försöker tänka massor på linjekvaliteten och att vara sparsam med detaljerna. Samtidigt är jag ju jätteinspirerad av den där skandinaviska vintage-illo-stilen (Vang-Nyman och Wikland) där ALLT syns, varenda löv, varenda takpanna (om än stiliserat).

Perny, jag knökar in sladden med kontakten i mot stammen och lindar 'utanpå' den.

Om man jobbar med naturgran så finns det ofta en 'fin' sida man vill ha utåt rummet och en sida man vill ha mot väggen, och om man inte "vet var man har" kontaktändan, alltså om man inte börjar med den, kan det bli en farlig snubbeltråd genom rummet där man slutar vira/slingan tar slut.
Sedan tycker jag det är lättare att vira i en nedåtgående spiral från toppen.

Amanda sa...

P.S:
Men ja, jag fattar absolut problemet när det måste till extrasladd!

Det är det jag HATAR med ljusslingor för "hemmabruk" = billigare och ALDRIG tillräckligt med sladd. Därför kör jag med uschligt dyra 'proffs-slingor".

Som sagt.
Jag är Granhitler.

Annelie sa...

Intressantmed illosar för synskakade barn... Berätta mer! Visa! Please...

Sara sa...

Ååå, applåder!!! Jag är också en Granhitler. Hej, kompis! :) Alla som kommer på besök juletid tittar med stora ögon på skapelsen. Granen alltså. Vissa undrar säkert om jag är riktigt frisk, men de flesta brukar tycka att den är väldigt fin. Min fetisch är ljusslingor. O ja, plural. (Bara små lampor btw, aldrig "ljus"-ljus.)

Jag behöver inte så värst mycket annat julpynt i hemmet, men granen är verkligen helig. Enorma mängder vackra dekorationer, massa ljus som sagt, och så en ängel i toppen för farmor som fyllde år 23 december.

Happy pyntning!

Amanda sa...

Annelie, ska se om jag hittar! Det var för London Science Museum och liksom symboler som senare stansades in på stora färgglada träblock och om man tryckte på dom kom ljud; typ 'hund', 'kaka'. Men även skiiitsvåra-att-gestalta-åskådligt-i-samma stil": Prutt.

Sara, that's my girl! Jag har 280 LED-minilampor (på 3 sammankopplade slingor) och 60 kulor i en 150-cm gran i år...

Amanda sa...

"Jag gör vad som helst för ett 'WOW'"

"En julgrans uppgift är att få folk att dra efter andan"

/Två citat från denne Granhitler

Annelie sa...

Vilken kul jobb! Museer är duktiga på att skapa intressanta uttryck för alla människor.

Amanda sa...

Japp, det var ett jätteroligt samarbete med en ljudingenjör/konstnär.

Ann-Katrin sa...

Här ska inte en ett j-kla träd förrän den 23 på kvällen. Den som ens antyder något annat i mitt hus åker ut med öron'a före. Och jag gör allt jag kan för att ignorera granar före den dagen.
Så det så!
(Återkommer med varför. Först ska jag låta lite tjurig)

Ann-Katrin sa...

OK: Så när jag var barn var det tomten som tog in granen på natten innan julafton. Hade alltid känslan av att det aldrig skulle hinnas klart till julaftons morgon för allt var en himla röra, och sedan gick vi barn och la oss. För att på morgonen den 24:de bli väckta av föräldrarna och tassa upp till julbelyst och pyntat vardagsrum, sitta framför granen och äta julkakor och dricka varm choklad, lyssna på den speciella julskivan och njuta av granen. Det var DÅ man visste att nu var det faktiskt jul. Ljusstakar etc till advent, pynt till lucia och granen som stora finalen på julafton. Och sedan levde allt tills tjugondag knut då julen dansades ut.
Julaftons morgon är guld värd!

Perny sa...

Som granhitler skulle du nog må dåligt av att se våran gran :D

bara för att vara elak så låter jag dig få göra det:
http://intesomalla.blogspot.com/2008/12/inte-vilken-gran-som-helst.html

Amanda sa...

A-K, så växte jag också up. Och det var mysigt. Men nu säger jag:
FUCK THAT! HELA december ska vara julmys. Sedan bort med skiten fort som fan efteråt.

Perny, nämen jag älskar'n. Påminner om den lilla jag hade på mitt rum som barn, samma tejpade stam. Tror pappa hittade den övergiven i nåt källarförråd. Mamma hatade den.

Sara sa...

Amen, Amanda! Förstår inte varför man inte börjar fira jul förrän precis innan. Jag vill ha jülemys fraaam till jul o nån dag efter. Så att man har tid att gå och tindra. :) Jag skulle bli sönderstressad om allt skulle ordnas dagarna innan. Här är det också hela december som gäller! Lite i taget och lugn och ro. Om man ändå lägger så mycket energi (och spring i källartrappan) på det hela så vill jag hinna njuta mer än ett par dagar.

Roligt överhuvudtaget att prata med folk om deras olika jultraditioner. Låna lite här, sno lite där, dela med sig lite själv... Mysigt.

Anonym sa...

Jag firar HEEEELA december, det är bara det att jag trappar upp :-)
/ann-katrin