tisdag 9 november 2010

Han har varit fjär,

allvarlig och fylld av hjärtskärande utbrott i en vecka.
Och jag har tänkt (utan att lägga stress i det hela) att han jo, ja, är lite 'efter' jämfört med dom andra 20-månadersbarnen på dagis.

Igår åkte pekfingret ut. Han kunde plötsligt alla färger (på svenska!).
Namn på matvaror (på svenska!).
Alla djur-läten (fan vad det har suttit långt in).
Dukade av bordet, torkade av det och slängde skräpet.
Pekade på Es stol och sa (på västgötska):
"Pappa setter dääär."
Diskade (ja faktiskt, typ).
Pekade på skrivna ord i en tidning, tre stavelser långa, och sa dom (!!).

Lilla Flingan. Du mådde psykiskt dåligt för att du höll på att bli smartare.

(Har även fått förmågan att hålla kisset inne när han sover-reflexen, ie vaknar torr - betyder det att det är dags att börja toaträna?
Eller är det raka spåret till internatskolan bara, och låta nån annan ta över nu?
Mvh,
Vet inte mycket om barn)

17 kommentarer:

Arild sa...

En så KLOK pojke! Måste ha kloka föräldrar, så klart.
Och kan han hålla sig torr på natten så kan han väl på dan? Klart grabben ska slippa blöja.
Och, det låter så coolt med en engelsk pöjk i Oxford som pratar väschötska : )

Marie sa...

Åååhh! Jag älskar att han pratar västgötska! Varför tänker man att han blir garanterat framgångsrik i framtiden, just därför?

Och blöjor, jag vet inte. En hel vetenskap om man ska potträna eller inte. Min erfarenhet säger bara att man aldrig vet hur det blir, om de är torra en period behöver det inte betyda att man kan sluta. Fast kanske bra att sluta innan trotset? Eller ja, hade varit för vår del:-) En del blir nog torra på natten först men behöver ha blöja på dan.

Amanda sa...

Klok - och helfläpp. Precis som alla vi andra.

Med toaträningen tänker vi lita helt på dagispersonalen och göra som dom säger. Men det är ju bra att han inte pissar helt 'fritt' i sömnen längre, utan att kroppen väljer att hålla inne (som stora gör).

TUTT sa...

I'm a huge fan of the flinga.

Gnestakänslan sa...

Efter varje utvecklingssteg, som alltid inleds med ett par psykveckor och avslutas med att ungen har lärt sig äta med gaffel eller säga Häddå, försöker jag göra en mental anteckning om att NÄSTA GÅNG ska jag komma ihåg att det är så här det funkar. Efter regn kommer solsken. Åsså glömmer jag det.

Fint att höra att andras barn följer samma modell.

PS: öm ente ongen snackar väschöttska ärente min onge. På sin ettårsdag lärde sig Bus att ingenting var så gott som kååka.

Amanda sa...

Here, here.

Men jag har aldrig glömt chocken när mitt lilla psycho stirrade ner mig och sa på världens drygaste överklass-engelska:

"I'm getting better, you know."

TUTT sa...

P.S. Är det inte så att tvåspråkiga kiddos lgiger ltie "efter" ett tag när det gäller språkutvekling, men sen bara rassalr det till?

Amanda sa...

Dom säger att det där är något av en myt, det finns inga undersökningar som styrker. För hur skulle man kunna undersöka, liksom?

Men han har varit extremt sen med det där att 'sitta i korsförhör' och rabbla upp djurens läten, typ ett år efter dom mer lydiga kompisarna.

Fast å andra sidan verkar han ha lärt sig själv läsa, så vem bryr sig
;o)

TUTT sa...

Jag kan ju uppenbarligen inte stava.

Amanda sa...

men du är söt
och det är ju det viktigastä

e sa...

"Men han har varit extremt sen med det där att 'sitta i korsförhör' och rabbla upp djurens läten, typ ett år efter dom mer lydiga kompisarna."

Frågar du mig så tyder det på integritet!

Amanda sa...

hahaha

det är vad E säger om allt tjurigt/trotsigt/flesigt pojken gör

Usch. Jag gillar barn som LYDER som små cirkusapor. Det tror jag dom mår bra av.
;)

adrenalin sa...

Men Flingan är väl inte ens två år? Jag tycker han verkar jättetidig? Alla ungar är så olika, men det är svårt att inte jämföra. Min bror var knäpptyst fram till sin tvåårsdag sen öppnade han munnen och pratade rent, kunde hela alfabetet, alla siffror, osv. Min ena son pratade rent vid tre, kunde läsa vid 4,5 och sjunger som en näktergal. Min andra är snart fyra och han blandar fortfarande ihop färger, kan inte prata rent och vägrar göra något som inte intresserar honom. Som att klä på sig. Hade han kommit först hade jag nojjat som en galning. Nu är det mer... vad kan jag göra? När han är färdigutvecklad så är han. Han är sen men itne oroväckande sen. Häpp. Och vad gäller tvåspråkigheten tror jag att det är som med allt annat, för en del är det jättesvårt och för andra är det jättelätt. Flingan är sötast, det är ju det viktigaste ;)

Min verifiering är "punda" ska jag bli rädd nu?

Amanda sa...

haha
punda

Det är skönt att höra. Han är 20 mån. Alltså, jag bryr mig verkligen inte eller jämför, men hans/vår bästa kompis (liten tjej) har varit så stört tidig/lugn/cool med allt så man blir lite ... oj.

Johanne sa...

Men flickor är nog generellt sett mycket tidigare utvecklade. Och det stämmer på mina två. Lillebror var nog bara fyra år när han frågade varför flickor är så mycket bättre än pojkar på allting.

Kan Felix verkligen läsa redan? Helt otroligt. Nästan lite kusligt begåvat.

Våra dagisfröknar som var antroposofer sa också alltid att barnen tar stora utvecklingskliv när de är sjuka. Och det stämde ofta. Efter en rejäl feberomgång hade de ofta mognat på olika sätt.

Gnestakänslan sa...

"I'm getting better, you know."

Jag vet, jag höll på att garva ihjäl mig när jag läste't. Hade det varit mitt barn hade jag ringt Father Merrin DIREKT! (och sen, som nummer två, Hemmets Veckotidning och bokat in mittuppslaget...)

Amanda sa...

Jo visst är tjejer ofta tidigare?

Ja ibland kommer det verkligen helt sjuka oväntade grejer ur munnen.
Självklart är det nån slags papegoj-fas, nåt han snappat upp, och som kom ut så lägligt/dråpligt.

Och det där med att "läsa", alltså, han har alltid kollat minst lika mycket på bokstäverna som på bilderna när vi har högläsning. Satt sig och ritat "A"n efter Fem Myror osv.
E (den kognitiva forskaren) tror att det handlar om nån slags ord-igenkänning, plus att Felix "låtsas" läsa, ie säger något ljud som vi vuxna "hör" som nästan korrekt (för att vi vill tolka det så), och möjligen stämmer lite (ie rätt antal stavelser).