fredag 12 november 2010

Jag har levt längre

med Döden på en blek häst än jag har levt med min son.

Herregud.
Kolla. Det är ju en telefonkatalog, det här slutkorret.
Tur att böcker trycks dubbelsidigt. Avskyr böcker som är alltför tunga.
För jag har kleeena handleder.

Jag vet att den blir vacker att se på och skön att hålla.
Det spelar faktiskt lite roll för mig, ytan. Känslan som förmedlas.
Vem vill ge en slarvigt inslagen present?
Förresten kanske jag är sista generationen författare som ens får ett omslag förknippat med sin roman. Att försjunka i. Att stryka över. Som alla kan se.
Så här i den ansiktslösa e-bokens vagga, menar jag.

Vi bodde fortfarande i Brighton när jag började skriva boken. Det är en fristående fortsättning på Styggelsen. Jag har alltid sagt att den börjar 40 minuter efter det att Styggelsen slutar men det är inte helt sant. Jag tror mer det är morgonen efter.

Kommer ut i januari. Jag var nog lite putt på det. Ville få en chans att vara med i julhandeln, tänkte lite så. Å andra sidan hade man kanske drunknat i floden av Namn. Det är mer stiltje i januari. Kanske bättre chans för en annan att få lite uppmärksamhet, ja tack goe herrn, det vill man ju.
Och det finns faktiskt många som önskar sig presentkort på böcker i julklapp...

7 kommentarer:

TUTT sa...

Det ska bli så spännande att läsa. Jag kommer att stå där, på bokhandeln i Skövde i januari, med frostbitna malliga kinder och säga: "Jag BODDE med henne förstår du, bokhandlar'n. Vi var roomies där i Brighton som boken utspelar sig." Och så kommer jag att le. Och bära med boken hem till vårt bibliotek med öppen spis. Kanske läser vi den högt för varandra, Herr O och jag.

Jessica sa...

Och jag kommer också stå där, vid Ugglans bokhandel i Skara och säga: Amanda kunde tyvärr inte komma den här gången, men om ni vill kan jag....typ...signera. Inte.

Men jag kommer att le stort och bära hem den med vördad och önska att den vore signerad redan, som den förra :D

Maria Turtschaninoff sa...

Med två vårböcker och en höstbok bakom mig skulle jag nog säga att böcker som kommer ut i januari-maj får mer uppmärksamhet än de som kommer ut augusti-deceber. Så se det som en bra sak!

Amanda sa...

Finingar!

Intressant Maria. Traditionen i branschen verkar ju vara att 'de etablerade' helst ges ut på hösten och 'de nya' på våren.

Men sedan försöker förlagen givetvis bolla i kalendern så att inte snarlika böcker 'krockar' osv.

Maria Turtschaninoff sa...

Jo, alla mässor är ju på hösten och så är det julkommersen. Men just därför kommer så väldigt mycket böcker ut just om höstarna. På våren får man liksom lite mera plats. Jag tänkte till och med försöka se om min nästa bok (sen när den är skriven och antagen och allt det där!) kunde bli en vårbok igen.

Amanda sa...

absolut, fast Döden på en blek häst har redan valsat runt på höstens (sälj-)mässor, ie innan den ens var utgiven på originalspråk, så jag tror det där håller på att luckras upp lite också

Kicki sa...

Du fick i alla fall lite reklam i SJ:s tågtidning (minns inte vad den heter nuförtiden). Det var en sida som handlade om skräcklitteratur och Döden på en blek häst var med på tipslistan (som nummer ett) över fem böcker som skulle komma ut till jul/våren.

/Kicki, fd Skultorpsbo