tisdag 7 december 2010

Är det bara jag

eller har H&Ms storlekar/passform på just klänningar blivit väldigt, väldigt snåla på senare år?
Jag får köpa typ största som finns (detta är o-preggo, 164 cm, <58 kg, BH-omkrets 70).
Detta KAN väl ändå inte stämma?
På deras tröjor blir det tvärt om ofta man får köpa mindre än man hade trott.

Hatar 'fel'-märkta saker. FÖR MAN VET INTE VAR MAN HAR DOM.
Sist jag var i Sverige köpte jag en bunt braiga Lindextrosor i M
(L hade varit mitt spontana val men såg tok-enorma ut). Jag behöver och gillar annars stort och skönt om baken. Hips don't lie.

Jaha, dom ramlade fan av mig.

Detta är ju fel. Jag ÄR inte S på trosor. Om jag så hade en anorexiabantningsperiod på trettio år så skulle jag aldrig vara S på trosor. Men jo, på Lindex är jag tydligen S på vissa trosor = mina favvosar.

Men det problemet är ur världen nu för dom har slutat tillverka just den modellen.
Tack då.

Hur blir det så här? Hur bestämmer kedjorna sina storlekar? Handlar det om missförstånd i produktionsleden; att det t ex användes ett stretchigare material i provkollektionen som man sedan inte kunde få tag på?
Sen har jag alltid tyckt att det är så stört att det egentligen bara finns tre damstorlekar (i bästa fall fyra) och skillnaden mellan minsta och största är typ 2 cm.

Tack för ordet.

11 kommentarer:

Annelie sa...

Jag upplever att det är tvärt om, att storlekarna har blivit generösare. Folk i allmänhet har blivit fetare och så har klädtillverkarna anpassat sig efter det, tror jag att jag har läst nånstans.

Hoppas sockorna passade för de var alldeles, alldeles underbara.

Amanda sa...

Lindex och Kapp-Ahl har absolut gått den vägen har jag märkt, liksom brittiska Next och Marks & Spencer.

Gissar att detta är ett billighetsproblem - dom butikerna har helt enkelt lite godtyckliga storlekar.

Men alltså, om jag tarvar S i Lindex trosor, då måste jag fråga mig, vad gör då den som har SMALA höfter? Svar: Shoppar inte där.

Om jag tarvar 42/44 i en H&M-klänning, vad gör då den LÅNGA och ståtliga och bredaxlade? Svar: Shoppar inte där. I alla fall inte den modellen.

Annelie sa...

Jag shoppar sällan på H&M, så kanske är du något på spåren...

Mvh
ganska lång och kurvig

Anneli sa...

Jag håller med, damstorlekar varierar enormt mycket. Borde det inte finnas någon mall för storlekar. Det skulle vara så mycket lättare att handla kläder då. Herrkläder verkar vara mycket mer sydda efter en mall.

Ann-Katrin sa...

I USA är jag small, i Europa M och i Asien minst L.
Storlekarna här i Europa har anpassats. En 38 för ett antal år sedan är inte samma som en 38 idag, den moderna 38:an är större. Amerikanska storlekarna ännu större.

Och 164 cm, 58 kg låter inte som om det borde varit L någonstans i Europa fast det säger förståss ingenting om höftmåttet... Låter hur som helst som en asiatisk large, och en europesk medium

de riktigt tunna använder kanske inte trosor? Eller så handlar de på barnavdelningen.

Ann-Katrin sa...

PS" annelie: Det är inte så mycket med "mall" för herrar som att det finns många olika varianter: Lång och smal, lång och tjock. kort och tjock, kort och smal. För karlarna är inte så dumma som vi, de köper bara sådant som passar och alltså anpassar sig marknaden. Vi kvinnor köper ofta saker som INTE passar och sedan syr vi om och till och på...

Ann-Katrin sa...

PS! Klänningar kan vara slarv i sömnaden eller helt enkelt asiatiska mått. De är ju sydda där så...

suziluz sa...

Men åh jag VET.

Och ännu mer irriterande - när storleken på exakt samma plagg i samma kedjebutik inte är samma i två olika butiker... Jag provade en byxa i storlek 36 i en butik, gillade den, tänkte köpa senare. Går dagen efter in i en annan butik i samma kedja, plockar upp 36:orna, och tänker "äsch, provar för säkerhets skull trots att de satt som smäcken igår" och då visar det sig att de är pyttesmå. Alltså så små att jag nästan inte får upp dem över höften. WTF? Och 38:an var som att dra på sig säck. Needless to say - jag köpte dem inte. Blir både förbannad och djupt skeptisk.

Amanda sa...

Japp. Könstigt könstigt.
Jag beställer mer postorder + ebay-shoppar än jag live-shoppar numera och det är helt FÖRDÖMT, man för köpa i alla storlekar och skicka tillbaka.

Ela sa...

Igår skulle jag köpa lite basplagg och stövlade glatt iväg på stan efter jobbet. Och kom hem med en klänning till julfesten för lååångt mer än vad budgeten tillät... (Men den var så attans underbar.)

När jag såg den hänga på sin galge så greppade jag av vana en av storlek M och gick in för att prova. Den hängde löst på alla ställen där den skulle sitta tight. Fick gå ut och hämta en S. Det har nog inte hänt sedan högstadiet att jag fått plats i storlek S. Så ja, något har hänt på den fronten. Fast inte är det jag som gått ner i vikt.

Amanda sa...

Bra där!
Livet är för kort för att man inte ska ha roliga klänningar.