tisdag 21 december 2010

Engelsk jul

har jag aldrig direkt firat utom nån gång när vi varit bjudna till kompisar.
Så lite som försiggår har man ju snappat upp.
Själva brukar vi mest göra ingenting på juldagen. Ta en promenad. Äta klementiner och twiglets och rester.

Men dom andra:

- Hjälper barnen att ställa fram ett fat med en mince pie eller kaka + glas mjölk till Tomten (och en morot åt Rudolf) kvällen innan.

- Öppnar paket på morgonen den 25:e vid granen, i pyamas. Barn kan få en stor julstrumpa också, full med små 'stocking filler'-presenter. Ambitiösa föräldrar har kommit ihåg att dra i sig Tomtens mjölk och bakverk och gnaga på Rudolfs morot. Kanske finns det också "fotspår".

- Går i kyrkan om dom är såna.

- Dricker champagne.

- Kollar på drottningens julhälsning på TV.

- Lagar jullunch. Äter sent. Kanapéer först. Av rökt lax-varianten. Kanske små vårrullar också. Till mat ofta kalkon, men på senare år ännu hellre några fina kycklingar, eller lamm, eller anka, eller rostbiff. Eller en honungsglaserad kassler. Tillbehör: Minikorvar rullade i bacon, bollar med 'stuffing' (kryddad brödfyllning som man gör separat, ie har aldrig sett skymten av en kalkonmage), smala kryddiga chippolata-korvar, rostad palsternacka och morötter, brysselkål, brödsås (vit, mäktig), rostad potatis (yummy).

- Smäller 'smällkarameller' (crackers) med bordsgrannarna. Inuti finns alltid lite knallpulverstråd, en papperskrona, liten present (typ nyckelring) och ett lamt skämt på en papperslapp. Av varierande kvalitet beroende på om man köpt billiga crackers på Tesco eller lyxiga för hundratals kronor. Utan crackers skulle nog inte engelsmannen riktigt känna att det var jul.

- Efterrätter: Trifle (skål med sockerkaksskivor, jordgubbar, marsankräm, grädde och sprit), christmas pudding med brandy butter (mörk kokt fruktkaka, mycket alkoholsmakande), mince pies (typ små portionspajer med fruktgoja i), christmas cake (fruktkaka klädd i tjock marsipan och vitt glasyrtäcke), julstubbe, eller på senare år påfallande ofta italiensk panettone-kaka (många verkar få en sån jäkel i present på jobbet).
Inte alltihop, men säkert två av dessa.

- Kvällspromenad.

- Ostbricka.

- Bondfilm på teve. Alltid Bondfilm på teve. Knäcka nötter och frossa chokladkartong av billig variant, typ Roses eller Quality Street.


Gud vad mätt jag blev av att skriva det här.

19 kommentarer:

Arild sa...

Det jag tycker verkar vara engelsmannens och kvinnans smak är... (how shall I put it?) lite kletigt, övermäktigt, sött. Lite too much helt enkelt. Inga rena smaker där inte, liksom. Som sås till paj! Va ska det föreställa?!

Men OK, vi har ju den svenska söndagsmiddagen. Kött, potatis, sås, inlagd gurka, kokta morötter/ärtor, gelé/lingonsylt, sallad (ev med dressing). Väldigt gott och väldigt mycket.
Ja julbordet är ju oxå lite too much, erkännes.

Amanda sa...

Ja fy.
Fattigmansmat helt enkelt. Energirikt, och tillagat så att resterna ska 'stå sig'.

Hela svenska julbordet är ju fattigmansmat av restprodukter, slamsor och billiga råvaror.
Sylta. Korvar. Dopp i grytan. Lutfisk och inlagd sill.

Att det är så mycket (torkad) frukt och sprit i det engelska "julbordet" pekar ju på vilken lyx sånt var här en gång i tiden.

Amanda sa...

Sås (ie smaksatt grädde) till (söta) pajer/puddingar är dock inte konstigare än att vi har marsan, visp eller glass till äppelkaka.

Engelsk matpaj å andra sidan är ju laddad med sås, ja. Nästan mer att jämföra med inbakad sjömansbiff eller krämig fiksgratäng än det vi i Sverige tänker oss som matig (torr!) "paj".

adrenalin sa...

Vi kör mince pies till fikat. Sedan kalkon, rostad potatis och palsternacka, kokta morotsslantar och brysselkål, ibland stuffing, yorkshire puddings (mkt viktigt, kan bero på att mannen är från Hartlepool?), vi har bytt gravyn mot gräddsås och lagt till gelé. Efteråt äter vi christmas pudding med marsan (kan inte med den engelska vaniljsåsen). Gött gött! Inga crackers, men hans föräldrar kör alltid med det. Dagen efter ska resterna av kalkonen ätas med fries and beans. Urk. Det är med glädje vi firar två olika jular! Yorkshire puddings var urprungligen till för att barnen inte skulle äta så mycket av den dyra kalkonen, men ändå få i sig näring. Det funkar fortfarande trots att tiderna förändrats, barnen älskar sina puddings! Med gelé på!

Amanda sa...

>Yorkshire puddings var urprungligen till för att barnen inte skulle äta så mycket av den dyra kalkonen, men ändå få i sig näring.

hahaha
ja det är ju typ pannkakssmet va?

adrenalin sa...

Miniugnspannkakor skulle jag säga, ser ingen skillnad i recepten!

Amanda sa...

ja, nästan lite typ friterade pösplättar?

(när jag har sett dom gjorda i nåns kök var det viktigt att oljan i 'muffinsplåten' var supervarm i a f)

Amanda sa...

p.s:
Och allt, allt ska lagas till med lite göttigare, lyxigare, köttigare matfett än vandligt, ie suet (biff-talg) - även söta degar och pajer och fruktröror har suet i sig!

eller ankfett till rostade potatisen

How very Henry XIII.
Men gött blir det. Jag gillar't.

adrenalin sa...

Jepp det är suet i mincemeaten, ledsen bara att jag inte kan komma över Waitroses egen, utan får hålla till godo med Robertsons...Friterade pösplättar, helt rätt, mannens farbror lärde mig att hetta upp fettet ordentligt, ibland blir det smööör ibland olja.

adrenalin sa...

Alltså, den där brödsåsen har jag aldrig ätit, up north är di nog för fattiga för sånt ;) De kör med gravy.

My Myself and I sa...

Ostbrickan kändes som att man kunde hoppa över :)

Amanda sa...

haha

bubblet, kanapéerna & ostbrickan är det enda jag vill ha!

nä huga, brödsås är inte min grej heller

TUTT sa...

Spotted Dick. Du glömde Spotted Dick med BÅDE vispad grädde och ovispad grädde. WTF?

Hon som inte gillar bakverk.

Amanda sa...

hahaha

ja stoppa in en sån i lilla munnen du Tutt

Berit sa...

Ja, dette høres veldig mektig og mettende og julete ut. Men James Bond som avslutter på julefesten? Han er vel ikke spesielt jul-aktig? Det var det mest fremmende for meg på listen.

Amanda sa...

men väldigt engelskt...
britterna är stolta över Bond! På ett lite ironiskt vis förstås.
Och så är det ju den perfekta familjeunderhållningen som även 12-åringen och 85-åringen kan samlas kring?

Berit sa...

Ja, det er jo sant, Bond likes jo av alle aldre, og av både kvinner og menn. Og så gjør han jo en bra stiff upper lip.

Var så heldig å få oppleve svensk jul for noen år siden, og dansk jul i fjor. Både svensk og dansk julemat har mange flere retter og er mye rikere enn den norske julematen. Den norske julemiddagen er enkel, nasjonalromantisk kost; svineribbe, lammeside, kokt torsk eller lutefisk. Ikke akkurat super-avansert.

Eneste eksotiske innslaget er søtsakene som følger etter middagen, de inkluderer tørkete fiken og mandariner. Det må ha kostet mye penger for de norske bøndene før i tiden.

Amanda sa...

Och vad dricker man till?

Berit sa...

Vin, øl og/eller akevitt. Barna får rødbrus som har samme farge som rosevin, og er bare sukker og fargestoff. Men det er tradisjon, så da går det. :)