onsdag 8 december 2010

Illustrationer till ditt bilderboksmanus - hur funkar det?

Anneli undrar om man ska skicka illosar till förlaget ihop med sitt manus och jag svarar samma här som i hennes kommentarer.

NEJ du ska absolut inte skicka med egna illustrationer! Det är ett jättevanligt missförstånd. Inte heller amatörillustrationer av en 'begåvad kompis' (tar ju urlång tid att göra, och varför skulle en bekant vilja/kunna ställa upp på sånt helt gratis?).

Det skickar dessutom helt fel signaler till förlaget. DOM väljer ut och betalar en professionell illustratör, om dom väljer att anta din text. Dom är vana vid att granska texter utan bilderna (föredrar det faktiskt!) och vill själva visualisera vem som kan illustrera texten bäst, och hur.

Att anlita en illustratör för att göra illosar till ditt manus privat skulle kosta ca 30 000 kr om han/hon är professionell, och det skulle ändå inte hjälpa dina chanser att bli antagen.

Förresten gör man inte illustrationer till hela boken och skickar med, även om man är både skribent och utbildad illustratör, man gör en s k 'dummy' med skisser på alla sidor, samt 2 sidor 'färdiga' i färg, för det blir ENORMT mycket ändringar under resans gång. Illustrationerna 'bestämmer' förlagets redaktör, designer och illustratören över, författaren är ganska frånkopplad den processen, man får helt enkelt lita på att de yrkesgrupperna kommer att göra ett bra jobb.

Så funkar det. Häpp.

P.S: Så här ger du ditt bilderboksmanus en chans att bli antaget:
- HA KOLL PÅ HUR MÅNGA SIDOR ETT SÅNT SKA SPÄNNA ÖVER.
Tips: Kolla bibblan eller bokhandeln. Förstås.
- Ha en början, en mitt och ett slut. En liten konflikt och en konliktlösning. Och så en liten knorr på slutet.
- Var lite rolig för bövelen.
- Skriv otroligt lite text för varje sida. Sikta på två meningar, landa på tre.
- Tänk på att bilderböcker riktar sig främst till de under sex år. Hemmanära konflikter med fantasifull twist? BRA.
- GÖR LÄXAN. Läs upp dig på moderna bilderböcker - det har hänt mycket på några få år kan jag säga.
- Det är ingen större skillnad på betalningen man får för vuxenböcker och barnböcker. Det är ett tufft jobb och alla inblandade tar det på stort allvar. Redaktörerna för bilderböcker är superstränga, varje mening måste klaffa just för att texten är så kort. Inget man svänger ihop på en fikarast precis (trots att många tror det), men förmodligen världens bästa jobb - om man har 'gåvan'. Testa! Många känner sig kallade men få äro utvalda ...

P.P.S: Inget förlag/designer/illustratör vill att författaren ska vara tok-missnöjd med illustrationerna eller att dom ska se helt annorlunda ut än vad författaren hade tänkt sig.
Men dom kan nog se rejält annorlunda ut i slutändan från hur skribenten ensam kunde visualisera i början ... Och det är nog bra! Illustrationerna ska ju tillföra något till texten, en extra dimension. Det är så man gör en bilderbok av ett manus.
Att färdigställa en bok för publicering är ett grupparbete.

8 kommentarer:

Ninas skrivarlya sa...

Jättebra inlägg. Filar på två barnboksmanus just nu och jag tycker jag stämmer in på alla kriterier som du skriver om. Då borde förlagen jubla över mina manus... eller?! :D

Amanda sa...

Helt säkert!!

(Men säg mig, är det BARNboksmanus eller BILDERboksmanus du filar på, och vad tror du är skillnaden..? I omfång/sid? Antal ord? Åldersgrupper?)

;oD

Kram,
Skolfröken Hellberg

Malin, Costa Brava sa...

Svara på det snälla Amanda :D

Amanda sa...

no no no

marsch till bibblan/bokhandeln och forska!

;o)

Amanda sa...

it's for your own good ...

'välj bokkategori' till höger här kan ju vara en start:

http://www.bonniercarlsen.se/Toppmeny/Kontakt/

Malin, Costa Brava sa...

Okejrå, men ja tror ja vet :O

Anneli sa...

Mer matnyttig information som mottages tacksamt.

Du har rätt i att det är svårt att skriva en barnbok. Man ska ju fånga läsaren/lyssnaren med så få ord. Att det är ett grupparbete känns bra. Förlagen sitter ju på den stora kunskapen.

Annelie sa...

"Att färdigställa en bok för publicering är ett grupparbete."

Världens roligaste grupparbete!