torsdag 2 december 2010

Mer intressant om charideee

här. Vet knappast nån som har bättre koll inom det området än Skrållan.

Innerst inne har jag extremt svårt för folk som snackar om hur dom ägnar sig åt vääälgörenhet. Den dolda agendan blir liksom "Yess, titta på mig, jag är allt en fin människa jag".
John Lydon (Sex Pistols Johnny Rotten) är t ex en av världens generösaste enskilda givare men vägrar, vägrar snacka om det. För att han tycker att det blir, liksom, lite unket.

Men vad fan. Nu gör jag ett undantag.
Det är bra att ge.
Jag säger: Gör en Karl-Bertil nu i december.
GE lite för fan.
Det är inte svårt. Man väljer nåt som känns bra. Som ligger en själv nära. I mitt fall donerer (och shoppar!) jag så mycket jag kan hos dom lokala välgörenhetsbutikerna, ger (oregelbundet) till UNICEF, och skickar alla extra barnböcker jag kan lägga mina giriga små fingrar på till eldsjälarna som driver en sjabbig skolbibbla i en nedgången del av New Mexico.
När andra kommer med bössor och tigger och skramlar säger jag "Tyvärr, jag har redan distribuerat mina donationer till mina utvalda organisationer den här månaden."

9 kommentarer:

De kallar mig Skrållan sa...

Åh GUD vad jag hoppas att jag inte är/blir en sådan. Svår balansgång, kunna berätta om det utan att bli för mycket Kolla-vad-duktig-jag-är.

Om jag får tycka en sak kring det där så är det: Ju mer lokalt man ger, desto större nytta. Som exempelvis Röda korset, ger man pengar direkt till sin lokala krets så kommer 100 procent av pengarna där de verkligen behövs. Ger man i någon av de stora insamlingarna som organiseras centralt så kommer en del av pengarna hamna där de gör stor nytta, men en betydande del (20-30 procent?) filtreras bort på vägen. När jag satt i styrelsen räknade vår ordförande ut hur många gånger pengarna filtrerades om någon lade en 100-lapp i en katastrofinsamlingsbössa i Växjö, innan pengarna hamnade där det var tänkt (exempelvis Haiti). Tror de filtrerades 14 gånger eller något i den stilen, eftersom Röda korset har så uppstyrda pengaflöden. De måste gå vissa vägar och varje steg kostar så klart. Helt stört.

Tid är också mycket tacksamt att ge, ställa upp som frivillig någon timma i veckan. Det låter kanske mycket, mer är så givande att man ändå slutar på plus själv.

Amanda sa...

BRA!
Tack!

(NEJ du är verkligen inte 'sådan'.)

Är just nu väldigt intresserad av den där prisbelönta organisationen som ger microlån, speciellt till kvinnliga familjeförsörjare i tredje världen som vill starta eget, vet du mer?

Annelie sa...

Fler borde ge av sin tid. Att ställa upp som läxhjälpare för barn och ungdomar gör stor skillnad. Som lärare vet jag att ungar som av olika anledningar saknar stöd hemma verkligen uppskattar det - och att det gör skillnad för deras skolgång!

Amanda sa...

mmm

jag hade 'halva inne' att göra en liknande grej här i Oxford, men med fokus på kreativitet och skapande efter skolan.

bara det att dessa barn var så oerhört utsatta och jag var preggo med Felix då = ie kunde inte binda upp mig att närvara EXAKT varenda gång kommande året, och då blir barnen tydligen väääldigt otrygga

men en dag så

Hanna sa...

Om man som jag har har lite svårt att hitta något överflöd att ge av, så kan jag varmt rekommendera kiva.org som är en tjänst för microlån. Till för de som inte behöver så mycket för att komma på fötter men där ett litet lån kan göra stor skillnad. Jag har en liten slant som snurrar där, när ett lån betalas tillbaka lånar jag ut dem till någon ny. Supersmidigt och perfekt för det dåliga samvetet. ;)

De kallar mig Skrållan sa...

www.Kiva.Org

Bäst i Skrållan-test!
(fast jag bara har testat den :-))

Förresten, vilken smart grej att tagga skänkta grejer! Smart och roligt och motiverande!

De kallar mig Skrållan sa...

(Kiva är inte specialiserat på just kvinnor, men det står ju om varje företagares livssituation så vill man kan man ju välja efter det. Jag har i stort sett bara lånat ut till kvinnor. Det känns bättre, av någon anledning)

Annelie sa...

Det ska vara rätt tid i livet att engagera sig. Jag har inte heller ställt upp som läxhjälpare ännu, men någon dag...

Apropå kreativa projekt: något av det mest skruvade och inspirerande jag sett är detta klipp från Ted (ganska långt, men sevärt och roligt):

http://www.ted.com/talks/dave_eggers_makes_his_ted_prize_wish_once_upon_a_school.html

Amanda sa...

tack
tack
tack

ska kolla allt ikväll!