torsdag 16 december 2010

This just in:

En erfaren svensk författarkollega låter hälsa att det är STOR skillnad på betalningen mellan vuxenromaner och bilderboksmanus i Sverige. Bilderboksmanus = inte mycket dolares. Alls. Mina erfarenheter från ett större språkområde är alltså icke applicerbara på svenska förhållanden.

Och självklart måste jag understryka att betalningen för en bilderbok delas lika; 50-50% mellan författare och illustratör. Det samma gäller för eventuella pengapriser och utmärkelser boken kan tänkas vinna.

(Det är liksom därför så många illustratörer också väljer att skriva och sälja in sina egna manus, för 100% av kakan ... go figure.)

Jag hade alltså fel här och hoppas jag inte givit falska förhoppningar!

Men en sak har jag rätt i och det är att barnböcker är inget man skriver på en kafferast - redaktörerna är stränga och med rätta. Om dom är intresserade så ska du bereda dig på ett bollande med omarbetningar som kan pågå i många månader - utan någon som helst betalning, eller garantier för eventuell antagning.
Men man får inte se det som något anat än värsta bästa chansen. En utbildning.
Ett gyllene tillfälle att visa hur lyhörd och flexibel man är. Att visa vad man kan och vill. Att WOW-a. Och att lära sig - massor.

Inga kommentarer: