måndag 31 januari 2011

En grej jag inte riktigt fattar med Solsidan.

(Har sett några tidiga avsnitt på Youtube.)

De här två paren det handlar om. Skådespelarna. Castingen. ÅLDRARNA.
Kvinnorna (Bornebusch och Skäringer) är i verkliga livet strax under, respektive strax över trettio.

Men de manliga skådisarna - är inte dom båda kring femtio?

Fast alltså, en åldersskillnad på 20 bast är väl inget. Inget ovanligt, inget dramatiskt, inget som provocerar mig det minsta.

Eller ... öpp-öpp-öpp!
Nu ljög jag för mig själv.
Jag blir lite putt.
"Gubbsjukt", är vad jag muttrar. "Exakt den åldersskillnad som alla gamla manliga bozos i kontaktannonserna fantiserar om."

So shoot me.

24 kommentarer:

Anonym sa...

Bornebusch blir väl 30 i år och Skäringer 35. Och Rheborn blir 48 och Herngren 44. Som paren är ihopsatta är åldersskillnaden 18 år eller 9 år. Och det är väl inte samma som 20?

Nyfiken. Hur tänker du om kvinnorna som är tillsammans med män som är 20 år äldre om du anser att männen lider av gubbsjuka?

Malin sa...

Men vägra se mönster och strukturer då om det nu är så kul, Anonym. Det är ju lite av en snedvridning hur ofta äldre män är ihop med unga kvinnor i film och teve. Fruar är ofta en ganska bra bit yngre än mannen. Det omvända är väl ändå undantagsfall. Och det liksom signalerar ju nånting, när det är så vanligt att visa fram hur äldre alldagliga män är ihop med unga, fräscha kvinnor, typ. Och det är väl rena definitionen på vad gubbsjuka är.

Amanda sa...

Ok, fel av mig! Jag kunde svurit på att männen var mycket äldre men det ser kanske bara så ut. Inte orkade jag kolla upp. Dåligt, dåligt. Felix Herngren har väl ganska vuxna barn, jag tror det var där jag bedrog mig.

Jaha, och med utgångspunkt från detta slappa antagande tänkte jag då att "Minsann, där har skaparen allt varit lite fåfäng och sett till att hans egen rollkaraktär, och kompisens, fick två 20 år yngre fruar!"

Om kvinnor som blir ihop med en 20 år äldre partner tänker jag att kärleken är lika vacker i vilken form den än kommer, typ.

Perny sa...

Jag har faktiskt inte tänkt på deras reella ålder utan mer hur de uppför sig och vilken ålder de verkar ha i själva serien och då har jag sett dom som jämngamla. Men det är ju som du säger, ett ganska fånigt mönster, men jag har inte sett karaktärerna som jämngamla med skådespelarna.

Amanda sa...

Å jag vet inte, jag har ju sett så lite. Men att dom där två unga grannkvinnorna (som jag såg det) skulle ha valt dom där två knarriga gubbarna (som jag såg det) kändes, spontant, tja, lite snett.
För mig.

Men det kanske var tänkt att vara en del av KOMEDIN. Vad vet jag.

Anonym sa...

Det är jag som är Glömska Anonym där uppe. Sandra är namnet. Inte meningen att sätta igång en diskussion och vara anonym. Ursäkta.

Malin - jag förstår inte riktigt vad du menar med din kommentar. Menar du att det oftare i tv finns åldersskillnad i par än vad det gör i verkligheten? Och att den finns på tv för att manusförfattare är gubbsjuka? Eller?

Amanda - Tycker du själv att det ligger lite dubbelmoral eller i alla fall inkonsekvens i att kvinnor som lever med äldre män är kära medan äldre män som lever med yngre kvinnor är gubbsjuka? Kan inte dessa män också vara kära?

Jag reagerar för att jag själv är sambo med en man som är 18 år äldre än mig. Och vi ofta får försvara vårt förhållande när vi träffar människor.

Han får high fivar och blinkningar medan jag får rynkade ögonbryn och ett "ja, han är ju snäll". :)

Pernilla sa...

Men hela Solsidans grej är ju att driva med det samhällsskiktet. Övre medelklass men liite finare, liiite rikare. Och jag tror (har ej statistik att backa upp det här med, grundar helt på egna fördomar) att det är lite vanligare i lite rikare områden med äldre man och yngre kvinna. Och det är väl så de har "castat". Fredde och Mickan har det gott ställt, det är bara han som jobbar och hon är lyxhustru. (Väl?!) Hon är ynge, han är något äldre. Alex och Anna är inte lika rika, hon är mammaledig men vad gör hon annars? Det är ju tydligt att de inte har lika mycket stålar som t.ex. Fredde och Mickan. De två (Alex och Anna) är också mer jämna i ålder.
Snålove och hans fru verkar lika gamla. :)

Men igår när jag tittade tyckte jag att Herngren såg väldigt gammal ut. Parentes.

Amanda sa...

Hej Sandra!

Jag håller med dig, det finns absolut dubbelmoral och inkonsekvens och fördomar bakom min reaktion här.

Jag ser dock att AB idag erbjuder lite balans i och med att man i två artiklar (om Jessika Almenäs och Maria Lundqvist) lyfter att dessa offentliga kvinnor valt yngre män. Pluslåsta så jag har inte läst, men låt oss hopas att tonen är ryggdunkande och hö-hö, blink-blink-ig, ja? ;o)

Amanda sa...

P.S: Pernilla, jag fattar hur du menar, det där hade jag inte riktigt kopplat på det lilla jag sett. Skäringers karaktär är väl skådespelare? I det jag såg hade Herngren ångest för att hon spelat in knullscener mot Ola Rapace, det fnissade jag åt.

Och nu känner jag ju mig lite taskig och ytlig här som har insinuerat att Herngren ser ut/verkar äldre än han är och dessutom lagt en negativ värdering i det.

Amanda sa...

Rättelse:
AB skriver om Jessica ANDERSSON, Agneta Sjödin och Maria Lundqvist idag appropå detta med yngre män + äldre kvinnor.

Pernilla sa...

Just det. Skådis är hon ju. :)
Men han ser ju lite gammal ut plötsligt. Shit happens. ;)

Lo sa...

Jag tänker på Mona Seilitz- som både varit tillsammans med en äldre man och en 20 år yngre, om jag har rätt för mig. Och den 20 år yngre var i sin tur ihop med Lisa Ekdahl, som var typ 20 år yngre än honom. Och allt är som det ska, tycker jag, i verkliga livet, men kanske lite unket på film?

Annelie sa...

Kanske lever de manliga skådisarna/manusförfattarna/producenterna i tron att de ser betydligt yngre ut än vad de faktiskt är.

Inte helt ovanligt, kan man anta.

Malin sa...

Sandra: Ja, det menar jag, att det oftare i teve och på film finns stora åldersskillnader i par och att det beror på att manusförfattarna eller de som gör casting lider lite lätt av gubbsjuka. Och om de då inte lider av det själva så stödjer de av någon annan anledning spridningen av en gubbsjuk ådra genom att visa fruar som är minst tio år yngre än sina män oproportionerligt ofta. Det tycker jag i alla fall.

MikroMaude sa...

Det finns många grejer jag inte riktigt fattar med Solsidan...

/Anya

Jenny sa...

Själv har jag inte tänkt på deras åldrar mer än att jag blev paff när jag läste att Henrik Dorsin bara är 33 år!

Anonym sa...

Malin: Sandra här.

Nu ser jag kanske det här med andra ögon än vad du gör eftersom jag är i ett förhållande med stor åldersskillnad men jag skulle faktiskt önska att det visades fler par på tv som är som vi. (Eller tvärtom där kvinnan är den äldre.) För jag tror att det skulle öka människors acceptans för åldersskillnadspar!

Det var knappt att jag och min sambo vågade satsa på vårt förhållande då vi såg stora svårigheter med våra omgivningar. Hur skulle mina föräldrar reagera? Skulle jag kunna umgås med hans vänner på "vuxna villkor"? Skulle mina vänner se honom som min jämställde partner eller som en gubbsjuk man?

Om fler på tv (och i rampljuset) visade att ett åldersskillnadspar kan vara som vilket par som helst (utan "sjukor") skulle livet bli enklare och gladare för många.

Jag är väldigt glad, och stolt, över att vi vågade. Och nu har vi varit tillsammans i 8 år.

TUTT sa...

Min man är yngre än mig. hö hö, blink blink, dunk i rygg, ja?!?!

Malin sa...

Ja, fast vi pratar nog om olika saker nu. Det är klart att det inte är fel att vara ihop med någon som är äldre eller yngre. Men du fattar vad jag menar, hur det ser ut i film? Om inte, så strunt i det. Jag är helt för att man ska visa mer olika typer av parkonstellationer i film och teve, mångfald, öppenhet och allt det dära. Alltså inte bara äldre män som är ihop med yngre kvinnor.

Amanda sa...

Tack alla för den trevliga tonen.

Ina sa...

Jag lyssnade på Josephines sommarprat i somras där hon just pratade om castingen till Solsidan. Hon hade blivit ombedd att provläsa trots att hon egentligen var alldeles för ung för rollen. De letade egentligen efter någon som var äldre, så hon trodde inte att hon skulle få den. Men så blev det alltså inte.

Katarina sa...

Jag reagerade mest på att rheborn verkade typ 20 år äldre än killen som kom in och spelade hans gamla klasskompis eller vad det nu var i avsnitt två (?). det är ungefär det enda jag har sett av den serien, för jag tycker den verkar pinsamt tråkig.

Amanda sa...

A-ha, dimman klarnar lite!

TUTT sa...

Mmmm. Jonas Karlsson (född -71) spelade gamla klasskompisen till Rheborg (född -63).