torsdag 6 januari 2011

Inte för att jag är någon tävlingsmänniska på det sättet


men det är lite roligt när man ramlar in på sitt livs första lista som denna listas enda svenska skönlitterära roman.

Kan det bero på att ingen annan svensk skönlitterär roman givits ut under den aktuella tidsperioden hos förlaget?

Petitesser, säger jag. Och firar med kaffe och en chokladtomte som jag äter som en banan.
Classy.

P.S: Kan inte låta bli att undra om Akademibokhandeln köpt in fler än 4 ex totalt den här gången. Det var nämligen så många de ville ha av min debut. För hela landet.
Jag firade då också, eftersom det hör till ovanligheterna att denna kedja köper in ett enda ex av ett okänt debutantverk från litet eller medelstort förlag.
Men tydligen tyckte di att mitt författarfoto var lite snyggt, och att omslaget var lite snyggt. Så då slog dom till.
Bra. Det känns verkligen helrätt att bli bedömd för det som verkligen räknas: Utsidan.
Gud vad besvikna dom måste ha blivit när det visade sig att jag är en trojansk häst av litterääär svärta och vemod under läppglansen.

Jag grubblade förstås lite på hur man tänkte distribuera denna majestätiska lavin av böcker över sina 60 butiker. Skövdes dåvarande butikschef talade jag med personligen. Den personen var extremt ointresserad av inköp (eller författarbesök) trots att jag gjorde både lokalteve, lokal annonsering och flera tidningsintervjuer (som hjälpte lilla butiken i Skara, i annan kedja, att sälja sina modigt inköpta 20[!!!] ex) under mitt korta sverigebesök.

Skönt, fysiska bokhandeln. Härligt.
Måste vara den attityden som gör att det går så bra nu?

Och så undrar folk varför nybakade författare får boksläppar-blues.

16 kommentarer:

Annelie sa...

Noterar att du slog Blondinbella också. Bra där!

Amanda sa...

Men hennes bok har varit ute i ett halvår och detta är siffror på vad distributörerna köpt in senaste 14 dagarna...

Jag skulle gärna se att hon låg skithögt, med en ny bok om året, för det är såna storsäljare som gör att förlagen får råd att lägga tid & energi på oss osäkra kort!

(Synd att inte handeln känner likadant och ger lite hyll-utrymme åt de osäkra korten. Annars blir det änna lite en negativ spiral ju?)

Annelie sa...

Kanske blir du en sådan storsäljare snart.
Jag tänker dra mitt strå till stacken och lägga in en beställning så snart det går. Eller kanske går jag och kollar om boken finns på Akademibokhandeln.

Amanda sa...

hahaha

om den finns där får du gärna 'möblera om' lite kreativt & knäppa en bild

Maria Turtschaninoff sa...

Akademiebokhandeln tar heller inte alls in finlandssvenska författare. Utom de två allra största.

Annelie sa...

Yes, ommöblering får det bli.

För övrigt blir utbudet bara sämre och sämre på ovan nämnda kedja. När jag försökte handla julklappar där fanns en enda hylla med inbundna romaner, resten var pocket, kokböcker och krafs.

Maria, att de inte tar in finlandssvenska författare låter ju helt sjukt. Som om de kategoriskt skulle vägra att ta in böcker från Norrland.

Amanda sa...

(Fint skriv- och läsrelaterat) krafs får dom gääärna ha för mig. Och tidningar. Och fik.
OCKSÅ.

Men alltså, jag fattar ju grejen. Det ges ju ut så in i h*lvete mycket böcker, fy vilket omak, stackars stackars handeln. Då är det lättare att låtsas som om det bara kommer ut 12 om året.

Johanna L sa...

Det där med lokal slapphet fattar jag verkligen inte! Vanligtvis är människor rätt intresserade av lokala företeelser på små orter, om det är böcker eller filmer eller whatever, men jag tycker att bokhandlarna oftast är suuupersega att hänga på där. Det hjälper som sagt inte att man gör lokalpress heller. Om jag fick bestämma skulle det direkt komma upp ett bokbord med stora flaggor och skyltar om anknytningen. Jag tror inte det skulle bli en förlustaffär.

Amanda sa...

Haha, kan inte alla bara fråga, nästa gång dom råkar vara i en Akademibokhandel:
Var har ni er finlandssvenska litteratur?
och
Har ni Styggelsen?

Johanna, exakt.
Men segheten måste helt enkelt bero på att det inte är värt besväret för den enskilda butiken - om det inte är ett Namn som garanterar bra försäljning?

Alltså, om fyra-fem pers kom in och frågade efter min bok på Akademibokhandeln i Skövde i september 2008 tack vare min lilla "marknadsföringspush" så var det säkert inte mer. Tre av dessa kände säkert mig eller min släkt lite. SÅ lätt är det inte att mana någon till ett bokköp om man inte känner till författaren eller har "hört bra saker".
Vad hade vinstmariginalen för butiken legat på där? Inte många kronor tror jag.
Hade det skapat ett mervärde och putsat upp Akademibokhandelns allt sämre rykte om man kunnat erbjuda boken till dessa kunder i stället för att hänvisa till webben eller låta kunderna själva hitta till lilla trevliga och lite mer 'can-do'-butiken i grannstaden - som faktiskt t o m la ut en liten lokalannons om att de hade boken? Förmodligen, lite. Men "värt det", på kort sikt för Akademibokhandeln? Det har de ju svarat på själva: De jobbar inte så.
Synd. För jag gillar verkligen den fysiska bokhandeln.
Och det är inte alla som är helt haja på att näthandla.

Johanna igen sa...

Nej, men jag måste pusha lite för den lokala försäljningen, som givetvis behöver en skjuts av bokhandelspersonalen. Ibland läser man solskenshistorier i Svensk Bokhandel om såna väldigt engagerade som har bra siffror på böcker som nationellt inte alls säljer så mycket. Typ nån deckare på Gotland (ej Jungstedt utan mkt mindre känd) och sånt. Inte bara att läsarna själv ska upptäcka boken alltså och komma in och fråga, utan de får hjälp med att hitta den när de är där för att köpa ngt annat. Då, jävlar!

Amanda sa...

Absolut.
Biblioteken och VISSA bokhandlar är ju jätteduktiga på att ta in lokala grejer - och VILL spela en roll som en kulturell plattform.

Jag tror det är mer än vettigt - jag tror det är framtiden.

Carina sa...

Adlibris har en länk där personal ger tips. Där finns nu Styggelsen med. Nytt-årskram på dig!

Amanda sa...

Ooo, roligt!
Tack och kram själv!

Marie sa...

Fick höra häromdagen att författaren själv fick pallen med böcker efter ett tag som var tryckta men inte blivit sålda. Vad gör man sen? Distribuerar dem själv?

Fast sånt vet kanske inte du något om då Styggelsen ligger bättre till;-)

Amanda sa...

FÅR?
Får KÖPA med rabatt möjligen.

Det är vanligt att man pulpar (förstör) böcker som inte sålts om inte författaren vill köpa loss resten.

En färskvara minsann.

Jag tror att förstaupplagan på Styggelsen snart är slutsåld, då är det upp till förlaget att välja att trycka upp mer eller att välja att låta den "utgå".

Tante Jul sa...

En av dem som ble solgt i Skara ble julegave til meg :)
Da hadde svigermor vært i masse bokhandler både i Skara og nabobyene og spurt etter den.