fredag 21 januari 2011

Vad en förläggare längtar efter.

Närmare bestämt min förläggare.
Läs och lär.

(För att läsa, klicka bilden större.
Om det inte är stort nog får du bläddra här, till 17 jan 2011.)

19 kommentarer:

Anjo sa...

Underbart att höra. För mig är berättelsen alltid det jag fokuserar på när jag skriver. Naturligtvis ska det vara rätt och riktigt också, men utan en bra historia som är berättad på ett medryckande sätt blir det inget.

Sliter och sliter med mitt manus och när en viss förhoppning om att skicka iväg det runt påsk :)

Christin sa...

En blandning av Ajvide Lindqvist och DONNA TARTT? STORA ord, Amanda. Donna är en av mina favoritförfattare och jag kämpar varje dag för att skriva något som har hennes djup och karaktärer och världsbeskådning. Grattis till dig, och nu blir jag ännu mer sugen på att läsa din andra bok :)

Monica sa...

Intressant det hon säger på slutet. Det borde alla ta fasta på. Lära sig hantverket.

Annars bekräftar intervjun det jag redan misstänkt. Många förlag är bara intresserade av redan kända människor, tex kändisbloggare, journalister, etc
Alla manus som kommer in är tydligen inte tillräckligt bra (!), eller så är författarna inte intressanta.
Så tolkar jag det.

Anonym sa...

"En blandning av John Ajvide Lindqvist och Donna Tartt" :O Måste nog ta och lägga en beställning :)

Sofia

Monica sa...

Ps Amanda. Vill väldigt gärna läsa din nya bok. Hoppas den kommer på Elib.

Monica sa...

Ps igen!
Upptäckte att den redan finns på Elib. Yes!

Arild sa...

Och det är DIN bok som omnämns! Och Donna Tartt har ju jag tänkt läsa i åratal! Måste betyda att hon är bra då om hon omnämns i samma text som du : ) Kul!

Amanda sa...

Monica, jag tror du tolkar det rätt - och fel. Oj oj oj så mycket texter det kommer in som inte kan antas. Men att förlagen BARA skulle vara intresserad av redan kända - nej herregud nej. Har du sett årets mest hyllade debutanter? Inte många kändisar va?

Tänk också på detta:
Varenda kändis, journalist och litteraturvetare I HELA SVERIGE försöker skriva ett manus. Eller har skrivit ett manus. Eller drömmer i alla fall om att göra det. Detta lovar jag dig.

Hur många av dessa ser man då egentligen som "får ges ut", statistiskt?

Denna grupp VET att om de kan få ihop något hyggligt så är chansen stor att texten blir antaget. Ett förlag skulle begå tjänstefel om man inte gav ut hyggliga texter från kända namn då detta garanterar försäljning - och förlagsverksamhet är en business. Förlaget kan aldrig anta dig och mig (olönsamma, i alla fall fram till säg, bok 3) och jobba med våra författarskap om man inte också har garanterade inkomstbringare i utgivningen!

Tillbaka till kändisarna. Journalisterna. Akademikerna. Politikerna. För varje sådan skribent vi ser utgiven sitter det garanterat ett hundratal som inte kunde. Eller orkade. Vars text bara inte funkade - trots ett kändisskap att slänga upp på silverbrickan. De fick också "nej tack".

Malin, Costa Brava sa...

WOW! :) Kul!
P.S. Jag håller med Monica.

Monica sa...

Amanda, det där med BARA var kanske att ta i.
Visst förstår man att förlagen är business, och måste så vara, annars har de inte pengar att ge ut någonting.

Men orättvist är det i alla fall, att en del har gräddfil.
Och visst är det en gnutta avundsjuka också. På de där kändisbloggarna. Jag fattar inte hur de har blivit så lästa.
Tittar de där jagande förläggarna bara på läsarstatistiken, så vet man ju att man aldrig har en chans, typ.
Fast jag gillar min lilla skrivarblogg och mina trogna läsare. Det är för dem jag skriver, inte för att bli "upptäckt".

Amanda sa...

Men alltså ... jag måte vara djävulens advokat lite nu Monica: Varför är det orättvist?
Klart man får bonuserbjudanden i livet om man valt ett yrke som skådespelare, programledare eller journalist och där igenom gått och blivit offentlig. Men att det skulle vara en gräddfil, alltså nej jag köper inte det fullt ut. Jag tror dom får paddla på som faan dom också...

Det känns liksom lite uppgivet bara?
Så här ser branschen ut, vi kan inte ändra på det. Men lita på mig: Denna förläggare och alla andra förläggare älskar att hitta nya okända begåvningar och goda historier och att odla långsiktiga författarskap. Men de måste liksom göra 'både och', om man ska hårddra, för annars skulle det bara inte bära sig.

Och appropå bloggstatistik: Jag har ingen aning om vad min är. Jag vill inte veta. Det skulle bara skapa stress. Jag är ingen betald vip-bloggare. Däremot gick mitt första förlag ut med den kluriga formuleringen att jag hade en "omtyckt" blogg - och på det viset kan man lite skriva sin egen historia, lägga en positiv spinn på saker, är du med mig? Bara ATT man bloggar är positivt i förlagets ögon, det är det minsann många etablerade författare som inte gör och inte vill, men från förlagets sida så är det önskvärt att man har en liten vilja att "synas utåt" i alla fall. Sedan tryckte jag i mitt följebrev på att jag skrivit för Aftonbladet och vunnit novelltävlingar men det kan ju i princip 'vem som helst' med det rätta drivet försöka göra? Även om det är lokalt och så. Demonstrera att man brinner för orden och redan haft uppdrag som 'yrkesskribent' liksom. Det handlar inte om att ljuga eller försköna sin meritförteckning men man får inte vara en så blyg viol att man helt försvinner heller.
Det handlar alltså lite om att sälja sig själv i ett positivt ljus här. Absolut. Men texten är kung. Ditt manus är alltid kung. Fokusera på det.

Monica sa...

"Jag tror dom får paddla på som faan dom också... "

Det är klart. Jag avundas inte kändisar. Kan inte alltid vara så kul att alltid "måste vara på topp".
Men det är i deras egen bransch (som visserligen ibland gränsar till skrivandet, speciellt om du är journalist).
Så får de för sig att skriva en bok och får den antagen om den är av hyfsad kvalitet.
Det är det som är orättvist. Att någon har gräddfil för att man är framgångsrik på ett ANNAT område.

Men som du säger; vi kan inte göra mycket åt det, vi andra.
Vi som paddlar som faan inom vår egen lilla bransch.

Samtidigt är jag väl medveten om det är business. En del författare måste sälja mycket för att förlaget ska ha råd att ge ut de andra, som inte säljer lika bra.

Kul att höra att förlagen faktiskt bryr sig om att man bloggar (även om man inte är kändisbloggare!).
Jag trodde faktiskt att det inte betydde speciellt mycket, eftersom varenda författarwannabee bloggar nuförtiden (till skillnad mot etablerade författare).
Men hela synen på bloggande och sociala media håller ju på att ändras. Jag tror man begår ett misstag om man inte är med från början.

Och så lär man känna en massa kul folk!

Amanda sa...

Exakt Monica!

Fokusera på en trevlig bloggg och kick-ass-manus du, så ska du se att det fixar sig ...

Och när det känns tufft så tänk på hur bittert det då måste kännas för alla de refuserade 'kändisarna', politikerna, skönhetsjournalisterna och sångarna! Eller de som inte ens orkar ta tag i de skönlitterära drömmarna - bara skrävla om dem offentligt och hoppas att någon förläggare ska förbarma sig och - jag vet inte - typ hjälpa dom skriva hela klabbet?

Anneli sa...

Intressant läsning!

Pernilla sa...

Äh. Det är väl enkelt egentligen.
Mycket bra manus = antagen. Oavsett känd eller inte.
Halvdåligt manus men skitkänd = antagen för folk kommer att köpa tack vare namnet och halvdåliga manus kan alltid fixas till.
Skitdåligt, ointressant och trist manus från skitkänd = spökskrivare tar över om det storyn ens är minsta värd att berättas.

Så jag håller med Amanda. Och ska nog skicka en blogglänk till din förläggare. ;)

Men först ska jag in på Adlibris och klicka hem din läskiga bok. Jag är fan inte rädd. Jag kan läsa läskiga saker. Jag är inte rädd. Jag kan läsa läskiga saker. Jag är inte rädd. Jag kan läsa läskiga saker.

Pernilla sa...

Hemklickat. Och det jobbiga är att det inte bara blev den. Jag har inte tiiiiid. :)

adrenalin sa...

Ja! Jag såg igår, skulle ju tipsa nu, haha och här låg det, alltihopa i sin härlighet. Underbart Amanda, underbart!

Anonym sa...

Kul läsning. Tycker du är jätte generös med tips och tricks. en liten fråga. Har du något bra tips på en lektör som är extra duktig på barn/bilderböcker?

Amanda sa...

Tyvärr vet jag ingen i Sverige, men jag ska forska på detta - håll utkik!