torsdag 3 mars 2011

Crocs - en studie i kulturskillnad?

Crocs-skon, eller "Foppatoffeln" (som jag tror ni Sverige-svenskar kallar den? Oklart varför för mig) har en töntstämpel i Sverige har jag förstått. Alla har dom men det är absolut inget man är stolt över, har jag uppfattat det rätt? Birro ser svennemänniskor i crocs i ett köpcentra och blir deprimerad och skriver en krönika om detta, ja?

Annat här! Crocs är riktigt coola här. Fräna. Nåt man kan se en stolt trendkille med skitdyra jeans och gymmad kropp och konstigaste barnvagnen ha på fötterna när han är ute och shoppar med sin bebis.
Nåt som lyxiga ekonördarna på våra kolonilotter här i kvarteret går och trampar omkring bland rabarberna i, och är så där självbelåtet sköna i största allmänhet.
Nåt man har på sig till härliga pubrundan i Brighton, om man är en snygg och lite vindbiten trettinånting landscape gardener som gillar surdeg, spelar esskornett i ett jazzband på söndagarna och vars tjej är kläddesigner.
(Och på vintern har han di där fårskinnsinläggen. Crocs Mammoth.)

Själv har jag Mary-Jane-modellen (i mitten). Men bara around the house, för så pass svensk är jag faktiskt fortfarande va.

16 kommentarer:

Johannes sa...

De kallas foppa-tofflor eftersom "originalet" ägdes och marknadsfördes av Peter "Foppa" Forsberg och kostade 400 kr mer än "kopiorna". Och asiaterna som körde båda varianterna i sina formpressningsmaskiner sket i vilket.

Jag har ett par svarta som jag har när jag hämtar posten. Jag provade en gång att åka och handla i dem och ett par svarta mjukisbyxor och det kändes förvånansvärt bra och då förstod jag att jag var tvungen att sluta där och då. Aldrig mer!

Anonym sa...

Ja, se ovan förklaring till Foppa-namnet.

Och jag hade mina (fejk) hela förra sommaren. De är ju så sköna, men det är svenne-varning helt klart. Men jag är för bekväm för att bry mig, jag äger t ex inte ett par "heels".

Sofia

Johannes sa...

Åh jävlar. Nu tickade jag visst igång. No offense till er båda, men om alternativet till Svenne är att vara Marcus Birro så är jag svenne varje gång. Hit med foppatofflorna!

Jenny sa...

Intressant diskussion! Dom är ju onekligen sköna att gå i (har inga egna men envisas att använda mannens när jag ska till brevlådan). Var på Öland i sommar och där gick alla omkring med dom! Då blev jag lite påverkad på ett sätt jag inte trodde jag skulle bli "Äh vafaan klart man ska ha ett par Foppa!" Får se om jag hittar några i sommar, att ha runt knuten alltså... ;)

Maria Turtschaninoff sa...

Jag kör med vanliga hederliga träskor jag. Det skall vara lite durabelt och gammaldags.

Marie sa...

Jag tycker de är coola och superpraktiska till barnen.

Brukar faktiskt också ha mina bara hemomkring, men de är absolut ingen höjdare i trädgårdslanden - såvida man inte är ett fan av jordsvarta fötter.

Lisa sa...

Jag bär mina Mary-Jane på jobbet varje dag. Har även ett par av den "klumpigare" modellen. En elev som hade ögonen med sig frågade en dag då jag jobbat några månader: - Du gillar Crocs va? Jag svarade att: - Japp, det gör jag. Vadå, de är ju hur lätta som helst och sköna dessutom :)
Synd bara att det är svårt att få tag på Mary-Jane i Sverige.

Amanda sa...

Älskar't! Tack! Vilken utbildning jag fick.

(Svarta mysbrallor & svarta crocs bär jag när jag sa' in å FÖA.)

Amanda sa...

ps:
mina mary jane-crocs är snorbilliga kinesiska kopior (nya), finns på ebay, jag ser/känner ingen skillnad mot 'äkta'

Johanne sa...

Så intressant!
Nu förstår jag varför min annars så stilmedvetna övre medelklassiga kompis i Cambridge låter sina barn ha Foppatofflor.

Tänk att det är en kulturell skillnad i synen på Crocs.

Amanda sa...

Exakt, exakt!
De allra trendigaste barnbutikerna här skyltar stort och stolt med crocs, samma med übercoola surf- och snowboard-boutiqer.

Perny sa...

Ha ha, föst skulle jag vilja säga att jag önskar att det fanns en sådan där gillaknapp vid kommentarerna för i så fall hade jag lätt gillat Johannes kommentar om svennevarning :D

Jag själv har ett par helt underbara som jag skrotar runt i nästan hela somrarna. Jag har hallux valgus vilket gör att nästan alla skor klämmer och skaver på min stackars knöl vid stortåleden, utom foppan. Jag får vara en töntig svenne, bara jag sliper lida :D kul att få vara lite hipp

Malin sa...

Jag måste vara den enda i Sverige som inte äger ett par, har inte kommit mig för att köpa några än.
Men vem vet, kanske blir ett inköp till sommaren?

Amanda sa...

Perny, jag har också lite hallux, skönt som f*n med crocs.

Malin, gör't! Go wild. ;)

Sen tycker jag att det är rikigt snyggt (speciellt på karlar faktiskt), och dom är ju oslagbara mot svettlukt, lätta att hålla rena också. Tänk när E gick och travade hela sommarhalvåret i sina fucking äventyrssandalen (typ teva) - snyggt men luktade mindre gott...

Maria sa...

Du har lyckats pricka rätt med detta att det är lite töntigt i Sverige. Jag har ett par som jag bara ha i trädgården, de är ju praktiska- tål daggvått gräs. Men jag skulle ALDRIG ha på dem på stan. Men till mitt försvar ska jag erkänna att jag tyckt att de är grymt fula sedan första stund. Passar inte min stil alls (men de där med rem över foten som du har är ju lite finare, nästan som ballerinamodell) Mina barn har dock sådana på sommaren. Bra eftersom man kan bada med dem om botten är äcklig.
Men det ser extra töntigt ut när man ser en hel familj med mamma, pappa och typ 3 barn komma traskandes i "foppa-tofflor", lite sådär som om alla skulle ha likadana träningsoveraller också, när de är på semester =)

Amanda sa...

Alltså, jag fattar ju att man som svensk tycker att den trätoffla-inspirerade plastiga designen är skitful rent estetiskt jämfört med våra fina "riktiga" träskor. Men i andra länder tror jag att det är just detta man gillar. "Fulsnygga", liksom. Lite liknande tänk som Camper-skor.
(Jag tycker crocs är skitsött på barn och rätt snyggt på män men det beror ju lite på stilen i övrigt, och på att jag är "skadad" ;)