måndag 4 april 2011

Psychic TV.


Maken sitter klistrad och kallar över mig.
Det är live, tittarna får ringa in. Det är billiga produktionsvärden, det är en översminkad programledare och ett mysigt medium med en intelligent glimt i ögonen.
Men hon är så blasé, hon kör sin grej med en så inarbetad rutin att hon säger sina barnum-uttalanden (=en 'sanning' som tolkas som insiktsfull av mottagaren, men som i själva verket är så universell att det stämmer in på alla; horoskop och kalla läsningar vilar tungt på denna metod) en halv sekund innan hon ser tarotkortet som hör till nästa barnumuttalande spååådom.
Eller så är hon bara jefligt psychic helt enkelt.
Jaja. "Det är fullt upp för dig i livet just nu, men snart kommer du att uppleva en skön framgång." Och: "Jag ser ett J framför mig, vad betyder det för dig?"

Sånt här var mitt liv under arbetet med min debutroman Styggelsen. Det var min största och roligaste research, tack vare en vän som då var europas enda professor i parapsykologi, tillika expert på viktorianska seanser. Han lärde mig tankeläsningstrick som jag framförde inför en häpen publik i Brighton. Vi körde även virtuella tarotläsningar här på bloggen, minns du? Det var kul.

För dig som undrar över hur 'mediala' och s k 'mentalists' gör det de gör säger jag bara så här: Fusket är så simpelt att man typ inte ens vill veta. Man känner sig smutsig när man får veta. Det betyder dock inte att det är helt lätt att klura ut. Men, tre ord: Fusk, fusk, fusk. Och ljug. Så inihelvette med ljug. Och stårytelling och mystik. En del av showen.
Tänk på hur fingerfärdig en vanlig trollkarl är, hur inövade tricken är. Mentalisten jobbar likadant. Det tar år att bli smidig. Och visst är det underhållande. Ibland. När man tar det för vad det är. En gammal, gammal tradition.

P.S: Man hör att någon ritar en blomma. Man ser det på pennans/handens rörelser i periferin. Öva själv, efter några års träning och snygga tjuvkikningar blir man rätt säker. Dessutom ritar 20% av alla som deltar i tricket en blomma. Hus, bil och streckgubbe är dom övriga vanliga. Man hör skillnaden. Man hör formen. Dessutom finns det andra metoder som man kan använda parallellt. All together now: Fusk-fusk-fusk.

P.P.S: Underhållande boktips: The Sceptic's Guide to the Paranormal.

4 kommentarer:

Johanne sa...

Apropå tarotkort. Har du läst The Magus?

Amanda sa...

nope
bara The French Lieutenant's Woman
grov bildningslucka, jag vet
*skäms*

Johanne sa...

Ojojoj. Då har du något att se fram emot!
Tror att det kan vara en bok i din smak

Jag läste den när jag var runt 20 och vågar inte läsa om den – för tänk om jag blir besviken.

Jag har förresten gjort mönster till en mössa som jag döpt till Greta. Borde kanske sticka en till din dotter.

Amanda sa...

Coolt!
Men GU vad fina saker du gör!!
Visst har du gjort om/gjort ny blogg?