måndag 16 maj 2011

Bygg berättelsen!


Okej. Nu river vi igång veckan med en checklista som kan hjälpa ditt roman-manus bli antaget:

- Att det blir klart. Det är ju grundförutsättningen. Alltså, att du orkar avsluta det. Och för att du ska orka jobba så mycket som krävs måste du vara intresserad av storyn själv. Det blir liksom tråkigt och kämpigt nog ändå.

- Att ditt manus är en någorlunda antagningsbar längd. 45 000 ord anses vara den magiska gränsen mellan lång novell och kort roman. Min debut Styggelsen var knappt 50 000 ord, liksom Carrie och Den store Gatsby. Många tycker att det blir en väl kort roman, andra tycker att det är ett skönt omfång, speciellt om verket är mer litterärt i sin stil.

- Ta på dig dramaturg-hatten. Nej förresten, häfta fast den vid skalpen. Vad vill dina karaktärer allra mest, och vad står i vägen för det? Planera berättelsens båge. Hur mycket eller hur lite planering som är rätt för dig kan du bara svara på själv, men det kan hjälpa att till och med tänka så simpelt som "en början, en mitt och ett slut".

- Mycket hockey och lite snack. Som vi sagt här tidigare: Ge dig själv tillåtelse - och roffa åt dig tiden.

- När ditt kompletta råmanus är färdigt, låt det vila i minst fyra veckor. Sedan är det på med redaktörs-glasögonen som gäller. Var skoningslös mot din text. Sedan kan du eventuellt börja tänka på att skicka in.

- Tuffa till dig lite. Känn eld i  magen inför det här. Den kommer du att behöva. Och du, bli inte nervös för följebrevet för allt i världen, är du en skrivskalle eller inte? Du är väl en storyteller, du gillar ju att trolla med ord, du omfamnar varje chans att sälja in ditt verk - annars hade du väl inte givit dig in på att skriva med siktet på utgivning?
Mitt bästa tips om följebrevet är att utforma det som baksidetexten och författarpresentationen man hittar på böcker, eller på förlagens hemsidor.  Och så lite kort om hur du fick idén.

Okej?
Imorgon berättar jag om de rätt enkla ändringarna i mitt första manus som tog det från refuserat till antaget.
Du kommer kanske att bli förvånad.

6 kommentarer:

Lina Neidestam sa...

Spännande! Ser fram emot nästa!

Saltistjejen sa...

Å TACK för alla tips och dina "sparkar i baken"!!!!!
:-)

FRIDA sa...

Det ser jag fram emot!!!


/En som verkligen behöver tips på saker som kan hjälpa mitt nya manus att bli antaget.


Kram Frida

Amanda sa...

Gött!

Andra intryck sa...

Superkul med dessa tips! Sådana behöver jag många =) Ser fram emot morgondagens inlägg =)

Anneli sa...

Underbart med så många bra tips! Tack, dem tar jag med mig när jag skriver.