torsdag 26 maj 2011

Mina guldkorn bland seminarierna: medverkande A - B

 • Från fantasi till fantasy  

  Datum & tid: fredag 23 sep kl. 10:00 - 10:45

  Arrangör: Rabén & Sjögren och Bonnier Carlsen
  Kod: Fr1000.11
  Seminarium, seminariekort erfordras.
  Magiska varelser, förtrollade föremål och kampen mellan det onda och det goda utgör kittet i den annars så vildvuxna fantasygenren. Unga läsare är ofta särskilt fascinerade av de fantastiska och övernaturliga inslagen. Var går gränsen mellan ”vanlig” fantasi och fantasy? Vad förenar och skiljer i berättandet i de olika åldersgenrerna? Hur skiljer sig gestaltningen av kampen mellan ont och gott mellan åldersgenrerna? Detta frågar sig Sara Bergmark Elfgren, Jo Salmson och Martin Widmark, som alla är författare av fantasy för barn och unga.
  Moderator: Lotta Olsson, journalist.


  Att skriva och illustrera för barn  
  Datum & tid: fredag 23 sep kl. 12:30 - 12:50 
  Arrangör: Rabén & Sjögren  
  Kod: Fr1230.2  
  Seminarium, seminariekort erfordras.
  För vem skriver och illustrerar vi egentligen? Barnperspektivet genomsyrar bilderboksskaparna Emma AdBåges och Pija Lindenbaums verk. De fångar barnens komplexitet och stora känsloregister, och står på deras sida i alla lägen. I ett samtal med Birgitta Westin, förläggare. 
 •  
 • Hur mycket klarar mors axlar?  
  Datum & tid: lördag 24 sep kl. 12:00 - 12:45  
  Arrangör: Brombergs Bokförlag  
  Kod: Lö1200.3  
  Seminarium, seminariekort erfordras.
  Moderspassion är ett ord som då och då dyker upp i kyrkböckerna under 1700- och 1800-talen. Då handlar det i allmänhet om kvinnor som avled i samband med förlossning, men i Majgull Axelssons roman med denna titel handlar det snarast om ett passionerat moderskap i vår tid. Här berättas historien för en gångs skull ur moderns perspektiv, inte ur dotterns. Vilket är hennes ansvar? Ebba Witt-Brattström, professor i litteraturvetenskap med genusinriktning, i ett samtal med Majgull Axelsson om hur moderskapet har skildrats genom litteraturhistorien.

2 kommentarer:

Maria Turtschaninoff sa...

Å, den där första skulle jag vilja gå på!

Nina sa...

Hmm. Jag har försökt att inte tänka på bokmässan så mycket än... Jag menar det finns säkert massa andra roliga saker som kan hända innan dess... Men så kommer du med dina inlägg och får mig att längta, längta, längta!

Keep up the good work!