måndag 16 maj 2011

Varför blir så många lärare bra författare?

Där citerar jag en härligt dryg Oprah, som i en diskussion om varför många lärare blir framgångsrika entreprenörer sa:

"Ööö, för att dom är smarta? Och vana att jobba hårt?"

Ie, no shit Sherlock.

Mvh,
Nästan gymnasielärare i sv & eng
(Stannade i UK och flummade i stället för att åka hem och läsa pedagogiken som en duktig kicka - no regrets.)

8 kommentarer:

Annika sa...

Vilken inspiration du är! Själv är jag nybliven sv- och eng-lärare som faktiskt genomled pedagogiken, men som nu beger mig till England för att flumma lite. ;) /Stort Maja Grå-fan

Johanna sa...

Jag tror att man gärna söker sig till läraryrket (speciellt språk / svenska!) för att det ÄR kreativt, och man vet att man MÅSTE ha ett sånt jobb. Sen odlar man sina författardrömmar på loven, och sen kanske man lyckas knåpa ihop en bok så småningom. Och blir då också en bra författare utöver lärare :)

Pernilla sa...

Ja, säg det.
Jag tror på alla förklaringar ovan.
Och så vet ju alla att vi har så långa lov, då hinner vi skriva.
Och en sak till - vi vet alltid bäst.

Lärare/blivande FÖRFATTARE. Ha!

Johanna sa...

Hej Amanda! Först och främst: Tack för en inspirerande blogg och alla värdefulla tips som dyker upp då och då.

Kom att tänka på en sak du tagit upp några gånger – det här med att om man har skrivit ett barnboksmanus och inte är etablerad illustratör, så ska man_verkligen_ inte ge sig på att illustrera boken själv. Och jag tycker ju att du har en viktig poäng, har själv jobbat på förlag (som assistent) och blivit besviken när jag sett vilka illustrationer som ibland dyker upp tillsammans med ett i övrigt bra manus och förstör.

Nu till min fundering. Om man inte är etablerad illustratör, MEN alltid har ritat mycket och har ett riktigt vasst bildöga + talang, läste bild- och form i gymnasiet för hundra år sedan, har gjort några ströillustrationer här och där (ej barnboks alltså), läser många barnböcker och håller sig uppdaterad på illustratörsfronten osv. Man har lite koll helt enkelt och mer eller mindre någon slags egenutbildning. Vågar man skicka med sina egna illustrationer då? Jag vill ju tro att man bör göra det, men är jag helt ute och cyklar?

Tack på förhand!

Amanda sa...

Tack!

Håller också med alla förklaringar ovan.

Hej Johanna och tack för fina ord! Du får gå på magkänslan här, men jag tycker det låter som att du ska testa. Du har ju verkligen tänkt över detta och har inblick. Även etablerade illustratörer kan ibland "sabba" sina egna chanser med ett bra manus om illosarna inte riktigt stämmer för den egna texten (har hänt bekanta)! Då får man vara mogen nog att inse att man bara kunde sälja in texten den gången...
Du vet ju säkert också att man inte gör klart hela bilderboken innan den blir antagen eftersom det blir så många visuella ändringar under resan mot utgivning; i många länder skickar upphovsmakaren en 'dummy' (en häftad prov-bok i det format man tänkt sig, med alla uppslag skissade så att man visar att man tänkt igenom hela boken, kompositioner osv, samt 2 uppslag så fint man bara kan; redo-för-tryck-fina). Det tar mycket tid och möda att göra en säljande dummy och jag har förstått att i Sverige "räcker" det ibland att man skickar några karaktärsskisser och kanske ett fint provuppslag (tror de illustratörsutbildade från Konstfack gör så). Men jag vet också att det finns svenska förlag som hemskt gärna tittar på dummys.
Kör på!!

Amanda sa...

P.S:
Fem punkter om bilderboksmakeri:

- Nybörjartabben nr 1 (förutom att man inte känner till standardomfången för olika åldersgrupper - kolla bibblan eller bokhandeln, anteckna!): Att man försöker illustrera ALLT (eller i a f för mycket) i texten.

- För många standardvinklar. Tänk att du är en kamera, zooma in, zooma ut, häng i taket! Tänk på riktningar och gester. Och att varje uppslag ska funka i en rytm med det som kom innan och det uppslag som kommer efter. (T ex stor överblicksbild följs av extrem närbild - mycket spännande för den lilla läsaren).

- Håll dig up-to-date med hur de skickliga nya illustratörerna jobbar; kolla speciellt textens placering/integrering. Visa att du tagit hänsyn till texten i din komposition och förlagets designer kommer att älska dig för evigt.

- Många pappor & mammor (och illustratörskollegor!)idag är födda sent 80-tal; se till att det SYNS i dina illustrationer - ie ramla inte ner i ett nostalgiträsk och tro att bilderböcker är som när du var liten.

- På 12 uppslag ska du få till en början, en mitt och ett slut, introducera en miljö, en huvudkaraktär, en konflikt och en konfliktlösning, samt en liten knorr på slutet. Skriv galet kort. Och var gärna lite rolig!

Ingela sa...

Låter lovande för mig... Jag seglade också iväg precis innan pedagogiken. Svenska och historia skulle ha blivit mina undervisningsämnen om jag fullföljt. Då kan jag alltså också bli en bra författare! :)

Tack för otroligt peppande inlägg i en tokhärlig blogg!

Amanda sa...

Å, tack snälla du!